Mierea de zmeură sau cea cu baton de vanilie?


   Am așteptat cu nerăbdare cele două sortimente de miere produse de Apimond, iar când au sosit, le-am desfăcut nerabdătoare, pentru a le degusta și pentru a vă împărtăși impresiile mele legate de ele. Vorbind la comun, despre calitatea ambelor tipuri, pot spune că este o miere grozavă, comparabilă din comerț doar cu cea produsă de Moș Costache (care din păcate nu are decât un număr foarte mic de sortimente). Acest lucru, mai mult ca sigur îl vor confirma și fetele care au primit spre degustare prețiosul rod al muncii albinelor.


  Voi începe cu mierea de zmeură, un produs foarte dens, de culoare roz, foarte aromat și diferit de orice alt tip de miere. Se simte puternic aromă de flori de zmeur (eu am câtea tufe în grădină și au o aromă foarte puternică, în genul florilor de cireș), iar gustul său e dulce și efervescent în același timp. Este ideală pentru perioada caldă și eu am clasat-o ca pe un desert perfect pentru vară. O văd folosită pe post de îndulcitor pentru limonada de trandafiri, având o aromă asemănătoare acestor flori.
 De asemenea, cred că va fi o adevărată încântare pentru cei mici, fiind mai puțin dulce decât mierea clasică (de salcâm, tei sau polifloră) și tare aromată!


   Fiind o mare iubitoare de vanilie, mi-a căzut cu tronc mierea de salcâm cu baton de vanilie. Este mierea de lapte, cum o numesc eu, adică varianta potrivită pentru a îndulci laptele călduț. În comparație cu cea de zmeură, aceasta este foarte dulce și ceva mai consistentă, mai groasă ca textură. Are gustul acela de mieere tradițional, iar mama mea când a gustat-o a exclamat : Asta da miere!. Ultimul borcan de miere de salcam cumpărat a fost de la un magazin apicol (in jur de 30 de lei m-a costat 800gr.), mai am și acum în jur de 50 de grame iar diferența de culoare și aromă dintre ea și cea de la Apimond este sesizabilă. Și subliniez faptul că și mierea luată din magazinul apicol era una bună, gustoasă.

   Aș mai adăuga faptul că acest tip de miere are un mod de prezentare superb: cu batoane de vanilie introduse în borcan și cu particule vanilate (desprinse de pe baton) care aromează fiecare lingură de miere. Deși cea de zmeură este gurmandă și diferită de tot ceea ce am testat eu în prezent, cea de vanilie este favorita mea deoarece are un gust tradițional intens și pentru că aroma sa este mai potrivită pentru acest sezon. Poate fi, de asemenea, un cadou foarte frumos de sărbători sau poate fi folosită pentru checurile și prăjiturile de Crăciun. Eu voi pune în acest weekend în aplicare o rețetă ușoară cu portocale și nuci caramelizate și voi reveni cu rețeta, în cazul în care va fi un succes.

  Și iată că am ajuns la chestiunea cea mai importantă: prețul. Un borcan de miere de zmeură sau de vanilie, de 350 grame costă între 20 și 25 de lei, iar variantele clasice, la 500 grame costă între 20 și 28 de lei. Mierea non-convențională (ca să o numesc așa pe cea disponibilă în variante deosebite) poate fi: de pădure (una dintre cele mai închise la culoare și aromate sortimente), de fâneață, de albăstrele, de cimbrișor, de izmă și de coriandru. O găsiți pe site-ul sus menționat sau în unele magazine cu produse apicole. Toate sortimentele sunt certificate ca fiind bio.

Comentarii

Dana M a spus…
Ce bine suna ambele variante!
Gisca Mihaela a spus…
Abia astept sa le degust!!
Toma Aurora a spus…
Dana, sunt delicioase! Tot timpul stau cu lingurita in borcanele :))
Toma Aurora a spus…
Mihaela, sunt sigura ca vei fi incantata. Astept impresiile tale!
Cherry Queen a spus…
deja mi-ai facut pofta.... mmmmm :D

te pup!
Adina Aruştei a spus…
cred ca pe mine m-ar cuceri cea de zmeura :)
Fuchsia a spus…
Cand ma intorc din vacanta o sa-mi comand si eu!Sunt tare curioasa
Diana (boonDY) a spus…
Chiar par tentante! Yummy!
Toma Aurora a spus…
Neaparat trebuie încercată. Cred ca este excelentă și în prăjituri.
Toma Aurora a spus…
Cea de zmeură este, cum am spus în articol, deosebită. are o savoare nemaintalnita, floral-fructată și nici nu are un conțiunut caloric foarte mare (330kcal/100gr).
Toma Aurora a spus…
Fuchsia, eu îmi doresc să încerc neaparat si varianta de padure. Mi-o imaginez cu o usoara tenta amaruie :)Sper să îți facă plăcere să o guști dacă o vei achiziționa. Te pup!
Toma Aurora a spus…
Eu le vazusem prima oara in magazinul Dacic Cool și stiu ca le inclusesem intr-un wishlist (de octombrie-noiembrie). M-am bucurat sa aflu ca sunt si gustoase, nu doar frumos prezentate!
Anonim a spus…
Cea cu zmeura imi place la nebunie,dar nu am incercat inca varianta cu vanilie. Arata foarte bine acele batoane pozitionate in interiorul borcanului. Sunt de efect! Cata
Anonim a spus…
Si eu tot de cea cu aroma de zmeura cred ca as fi cucerita. Imi place zmeura si aflu pentru prima oara ca exista o miere cu acest tip de aroma.
Ebony Vintage a spus…
Dintre variantele de pe site mi-au atras atentia cele cu zmeura, albastrele si faneata (deja imi fugise gandul la un camp cu flori salbatice).
Cu aroma de vanilie nu prea ma impac, nu sunt amatoare de condimente foarte puternice.
Unknown a spus…
Cred că aș face casă bună cu vanilata. Îmi place mierea de salcâm la nebunie, d-asta se explică opțiunea mea deși cred ca și cea cu zmeură e gustoasa.
Toma Aurora a spus…
Pentru prima oara am descoperit acest sortiment la Apimond. Nu știam că există o astfel de varietate :)
Toma Aurora a spus…
Cata, eu zic ca borcanul e ideal pentru a fi facut cadou, asa cum si mierea cu samburi denuca mi se pare geaniala ca si idee de prezentare.
Toma Aurora a spus…
Știu că ai o slăbiciune pentru zmeură. Mă așteptam să o menționezi prima :))
Toma Aurora a spus…
Doru, eu acum mă pregătesc să pun puțină în punch, în loc de zahăr. Faptul că are aromă de vanilie o va face perfectă pentru felioarele de lămâie din băutura caldă :)
Unknown a spus…
yammy. curând o voi încerca și eu cu cea de zmeură, dar într-o zi voi avea și una cu baton de vanilie, fiindcă e una dintre aromele mele preferate.