Am așteptat cu nerăbdare cele două sortimente de miere produse de Apimond, iar când au sosit, le-am desfăcut nerabdătoare, pentru a le degusta și pentru a vă împărtăși impresiile mele legate de ele. Vorbind la comun, despre calitatea ambelor tipuri, pot spune că este o miere grozavă, comparabilă din comerț doar cu cea produsă de Moș Costache (care din păcate nu are decât un număr foarte mic de sortimente). Acest lucru, mai mult ca sigur îl vor confirma și fetele care au primit spre degustare prețiosul rod al muncii albinelor.
Voi începe cu mierea de zmeură, un produs foarte dens, de culoare roz, foarte aromat și diferit de orice alt tip de miere. Se simte puternic aromă de flori de zmeur (eu am câtea tufe în grădină și au o aromă foarte puternică, în genul florilor de cireș), iar gustul său e dulce și efervescent în același timp. Este ideală pentru perioada caldă și eu am clasat-o ca pe un desert perfect pentru vară. O văd folosită pe post de îndulcitor pentru limonada de trandafiri, având o aromă asemănătoare acestor flori.
De asemenea, cred că va fi o adevărată încântare pentru cei mici, fiind mai puțin dulce decât mierea clasică (de salcâm, tei sau polifloră) și tare aromată!
Fiind o mare iubitoare de vanilie, mi-a căzut cu tronc mierea de salcâm cu baton de vanilie. Este mierea de lapte, cum o numesc eu, adică varianta potrivită pentru a îndulci laptele călduț. În comparație cu cea de zmeură, aceasta este foarte dulce și ceva mai consistentă, mai groasă ca textură. Are gustul acela de mieere tradițional, iar mama mea când a gustat-o a exclamat : Asta da miere!. Ultimul borcan de miere de salcam cumpărat a fost de la un magazin apicol (in jur de 30 de lei m-a costat 800gr.), mai am și acum în jur de 50 de grame iar diferența de culoare și aromă dintre ea și cea de la Apimond este sesizabilă. Și subliniez faptul că și mierea luată din magazinul apicol era una bună, gustoasă.
Aș mai adăuga faptul că acest tip de miere are un mod de prezentare superb: cu batoane de vanilie introduse în borcan și cu particule vanilate (desprinse de pe baton) care aromează fiecare lingură de miere. Deși cea de zmeură este gurmandă și diferită de tot ceea ce am testat eu în prezent, cea de vanilie este favorita mea deoarece are un gust tradițional intens și pentru că aroma sa este mai potrivită pentru acest sezon. Poate fi, de asemenea, un cadou foarte frumos de sărbători sau poate fi folosită pentru checurile și prăjiturile de Crăciun. Eu voi pune în acest weekend în aplicare o rețetă ușoară cu portocale și nuci caramelizate și voi reveni cu rețeta, în cazul în care va fi un succes.
Și iată că am ajuns la chestiunea cea mai importantă: prețul. Un borcan de miere de zmeură sau de vanilie, de 350 grame costă între 20 și 25 de lei, iar variantele clasice, la 500 grame costă între 20 și 28 de lei. Mierea non-convențională (ca să o numesc așa pe cea disponibilă în variante deosebite) poate fi: de pădure (una dintre cele mai închise la culoare și aromate sortimente), de fâneață, de albăstrele, de cimbrișor, de izmă și de coriandru. O găsiți pe site-ul sus menționat sau în unele magazine cu produse apicole. Toate sortimentele sunt certificate ca fiind bio.
Comentarii
te pup!
Cu aroma de vanilie nu prea ma impac, nu sunt amatoare de condimente foarte puternice.
Trimiteți un comentariu