M-am întors din prima vacanță în afara țării din 2014. Am tăiat Grecia de pe listă, iar acum pregătesc pușculița pentru Turcia. Și, bineînțeles, lista mea este foarte lungă, dar este suficient și dacă reușesc să mai ies o singură dată din țară până la sfârșitul anului. Nu știu dacă v-am povestit, dar am mai avut un city break programat pentru sârșitul lunii martie, la Bruxelles, dar din pricina multor belele venite pe cap în acea perioadă n-am mai avut bani suficienți pentru a supraviețui acolo. Și tocmai de aceea am plecat cu avânt la greci, cu mari așteptări și poftă de trăit o vacanță așa cum trebuie. Am plecat prin prietenii de la MiniPrix Voyage, și-am avut parte de un sejur perfect organizat, fără niciun fel de probleme din acest punct de vedere.
În prima parte a vacanței am petrecut în Paralia Katerini, celebra stațiune din Pieria, considerată a fi cea mai frumoasă din întreaga zonă. E foarte aproape de Muntele Olimp și de Meteora, motiv pentru care e o locație excelentă dacă aveți de gând să vizitați aceste zone turistice. De asemenea, aveți curse directe către Atena de aici, cu prețuri pornind de la 40 euro. Această Paralia Katerini este ok ca și prețuri de cazare (de la 30-40 euro/cameră/noapte), hotelurile arată frumos și oriunde ați fi cazați puteți ajunge în maxim 5 minute la plajă, căci toate străzile sunt paralele și orice hotel/vilă are drum liber către mare. În schimb, mie nu mi-a plăcut aspectul stațiunii, e un fel de Mamaia, cu prețuri foarte ridicate la mâncare (și mâncare nu foarte bună) meniuri nu foarte stufoase, pline mai ales cu mâncăruri grele. Cocktailuri, deserturi, mai rar în meniuri. Majoritatea restaurantelor oferă desertul gratis, dar acesta este reprezentat de clasicele lor gogoșele cu scorțișoară ori fructe proaspete. Nimic deosebit, nimic atractiv pentru un iubitor de dulciuri. Nici înghețata grecilor nu mi-a plăcut prea mult, are un gust intens de lapte praf. În schimb mi-a plăcut cafeaua lor, am cumpărat multă pentru acasă, brânza feta și foietejele cu feta. Vinul lor e iarăși bun, berea e oribilă, fără multă spumă, asemănătoare celei pe care am băut-o în Budapesta. Berea lor neagră e ceva mai răsărită, dar nici ea nu depășește berea brună românească. De Guinness nici nu se poate pune problema. Am mai încercat niște băuturi de-ale lor, metaxa și ouzo, nu-mi pot da cu părerea despre ele căci nu-mi plac alte băuturi cu excepția vinului și a berii negre.
Vești bune pentru iubitorii de fructe de mare. Aici găsiți de toate, cu prețuri pornind de la 8-10 euro. Din nefericire sunt și restaurante în care fructele de mare vin direct, nu de la sursă, ci din conservă. Noi am pățit-o cu o doamnă caracatiță. N-a fost a mea, nu-mi plac fructele de mare, eu fiind amatoare numai de mâncăruri simple. Numai la dulciuri ce-s mai pretențioasă, în rest nu strâmb din nas. Vă imaginați așadar ce-ar zice un adevărat gurmand despre meniurile de aici.
Lucrurile s-au schimbat când am părăsit Paralia și am plecat în insula Skiatos. Noi am ajuns acolo cu vaporul, însă se poate opta și pentru avion, căci insula are și aeroport. Prețurile la cazare în Skiatos sunt mai măricele față de Paralia Katerini, însă merită efortul financiar. Zona e divină, nisipul nu este auriu ci super-auriu, fundul mării se vede perfect chiar și la mare distanță de țărm. Am înotat printre mii de pești, caracatițe mici și sperioase și...lebede. În spatele plajelor se trece direct în păduri de pin, iar pe undeva prin spatele pădurilor se găsesc lebede negre.
După Skiatos ne-am întors în Katerini și de data asta mi-am luat adio de la plajă (era prea cald, n-am rezistat să stau la soare mai mult de 3 zile. A fost foarte puternic soarele și m-am bronzat în doar câteva ore) și ne-am îndreptat către oraș. Am întâmpinat mici probleme căci grecii nu prea le au cu engleza. Și nici cu franceza. Și nici cu spaniola. Numai cei mai în vârstă vorbesc limba germană, dar p-aia n-o știam noi. Am luat-o pe sora mea cu mine și-am vizitat orașul. Foarte frumos în zona centrală și complet diferit, subdezvoltat, pe străduțele ce duceau înspre periferie. În oraș sunt multe magazine de ceasuri, haine și obiecte decorative de lux, dar și multe terase. Mult mai agitată e zona decât Lipscani, spre exemplu. Și, la fel, extrem de cald comparativ cu vremea din România.
Ne-am cam pierdut mințile într-un magazin cu ciocolată și cafea, de unde am plecat cu ciocolată caldă granulată, ciocolată caldă cu aromă de căpșuni, banane, cafea grecească ultra stong, dar și cu una aromată (un sortiment propriu), bomboane delicioase, nuga cu cireșe confiate. Toate mai accesibile decât cele din România disponibile în magazinele noastre mai pretențioase. În jur de 10 lei costa o pungă de cafea, iar bomboanele cam 40 lei/kg. Iar la gust mi s-au părut mult peste cele achiziționate de la Dalles, care-s și de 3-4 ori mai scumpe. Cafea am luat și din Paralia, mult mai scumpă, dar foarte bună și aceea, nimic de comentat. Dacă ajungeți cumva în zonă și doriți să cumpărați ceva spectaculos pentru prietenii de acasă, nu ezitați să intrați în acest magazin, situat fix în centrul orașului, foarte vizibil. Absolut gratuit puteți încerca bomboanele lor, ciocolata homemade, castanele trase în ciocolată, dulcețurile disponibile. A fost, să zicem, cireașa de pe tort a vacanței.
La finalul vacanței am avut parte și de un cutremur de 7,2 grade, cu epicentrul în zona în care ne aflam. Deși credeam că mi-e frică de cutremure, pot spune că mi-a plăcut senzația. N-a fost o zdruncinătură puternică ca cea simțită în timpul liceului, ci parcă mă legăna cineva. Câteva minute mai târziu, aveam mesageria de Facebook plină, prietenii mei știind că mă tem de cutremure. Numai că în mintea mea, cutremurul arată puțin diferit, probabil așa cum s-a simțit în orașele depăratate de țărm, cu clădiri dărâmate și răniți. Prietenii noștri de călătorie, aflați pe plajă, nici nu l-au simțit măcar, unii n-au crezut până n-au citit presa.
Acestea fiind, dragilor, eu vă salut și vă recomand încă o dată Skiatos. Paralia Katerini, nu. E mult prea scumpă pentru ce oferă, cu banii cheltuiți acolo puteți foarte bine să faceți o vacanță la turci+una la frații noștri bulgari. C-a venit vorba de ei, la dus am făcut o oprire și în Sofia. Mie îmi place mult Bulgaria, din ce în ce mai mult, aproape la fel de mult ca și România. Cred că de vină sunt dulciurile lor, asta s-ar putea să fie!
Pentru cei care vor intra pe blog în căutarea unor liste de prețuri las mai jos ce-mi amintesc și ce consider că ar fi util:
preț excursie Meteora: 25 euro (plus încă 20-25 euro pentru mâncare și bilete pentru intrarea în mănăstiri. În unele mănăstiri nu o să aveți ghid, chiar dacă plătiți cei 3 euro la intrare. Noi am pățtit-o la o mănăstire de măicuțe. Apoi, fetelor, dacă purtați pantaloni, vă vor da ei niște fustițe la intrarea în mănăstiri. Dacă aveți rochiță pe voi, nu vă mi trebuie neapărat fustița primită)
preț vapor Skiatos: 35 euro
preț șezlong cu umbrelă: 5 euro în Skiatos (fără nimic inclus. În stațiunile din Pieria costă 6-8 euro toată distracția, dar primiți și două băuturi)
preț excursie Atena: între 40 și 100 euro. Noi am găsit cu 40, dar n-aveam cum să ajungem de la Skiatos. Excursia la Atena durează aproape 2 zile, se călătorește aproape 1000 km dus-întors cu autocarul. Și acolo aveți nevoie de niște bani extra pentru mâncare.
preț bilet autobuz: 1,5 euro către Katerini. Dacă nu vă descurcați cu automatele de bilete, puteți cumpăra bilete de la șofer și veți plăti pentru ele ceva mai mult. Atenție, șoferii nu prea le au nici ei cu engleza, trebuie cumva să comunicați cu ei prin semne.
preț bilet către Muntele Olimp: 15 euro. O să vedeți pe unde se scălda Zeus cu muierile sale, iar dacă plecați la Meteora o să vă puteți bălăci și-n apa în care se băga Afrodita pentru a se face și mai frumoasă. Eu mi-am dat pe păr, acum să vedem cât de frumos o să se facă :D!
preț seară grecească: 15 euro. Eu am zis pas, căci nu-mi place muzica grecească. În general aici vin mulți oameni mai în vârstă. Ca și la noi, dealtfel, fiind un fel de tradiție veche grecească, cu muzică și dansuri populare. Din ce-am pescuit de la niște domni, nu e nimic spectaculos la aceste seri și ei s-au declarat nemulțumiți de meniu. O fi ceva cu noi, românii, om fi prea mâncăcioși!
orientativ, la un restaurant cu tarife medii, se lasă cel puțin 10 euro de persoană pentru un fel de mâncare și o băutură simplă (suc, cafea, bere) și undeva la 15-30 euro dacă vă aruncați la fructele de mare. Au și homar grecii, cam 50 euro costă un kg și îl cântăresc cu tot cu uriașii săi clești și cu celelalte patru perechi grele de picioare.
O înghețată costă între 1 și 3 euro. Mai au un fel de shaorme și niște chifteluțe la 2-3 euro, pentru cei care preferă mâncarea de tip fast-food.
suveniruri :de la 0,5 euro magneții, de la 2 euro cănuțele, de la 3 euro icoanele/statuetele, de la 6 euro cupele lui Pitagora. Puteți negocia prețurile, dacă îndrăzniți și vă pricepeți.
bijuteriile suflate cu aur: care se vând la cm și sunt făcute din diferite aliaje, nu sunt rezistente la apă și parfum. Cel puțin așa ne-au zis niște femei care cumpăraseră în anii trecuți. Și-am stat deoparte.
hainele din piele: cam de la 60 de euro pornesc, preț foarte bun după părerea mea.
cele de blană: cam de la 100 euro, dar pot sări și de 500, în funcție de model și blana folosită. Găsiți înclusiv modele pentru copii foarte mici.
Eu n-am venit cu nimic prețios de-acolo, numai cu cafea, ciocolată și dulciuri, căniță, plus cadouri pentru prieteni. Dar dacă aveți ceva mai mult capital, sigur găsiți lucruri interesante de achiziționat, pornind de la haine până la bijuterii și ceasuri foarte scumpe.
Comentarii
Kalamata, frecventata de foarte multi greci, nu avea o plaja si o apa speciala, dar se manca mult mai bine si la preturi mult mai ok.
Oricum, despre mancare si bautura pot spune acelasi lucru ca si tine.
Imi doresc sa merg pe insula Zakynthos, dar am zis pas si anul acesta.... mi se par preturile unui sejur putin cam mari...la banii aia prefer mai mai adaug ceva si sa merg putin mai departe de grecia.
Sa vedem, poate da norocul peste mine si dau peste vreo super oferta si ajung eu si in zakynthos:))))
Trebuie sa merg neaparat cu tine in vacanta candva :))
Pai si salatele? Nu ai zis nimic de salate? Stiu ca grecii au o gramada de salate speciale. Sau la salate nici nu te-ai uitat? :))) Decat la dulciuri! Ntzzz, ntzzz!!
Asteptam cu nerabdare postarea, inca de cand am vazut pozele pe Facebook acum cateva ore.
Am ramas surprinsa sa vad ca tu, mare fana a soarelui si a bronzului, nu ai putut sta pe plaja decat putin.
E clar, cred ca eu nu as fi rezistat nici cateva ore, din branzoaica deveneam ardei rosu :))
Oricum ma bucur ca ati avut o vacanta frumoasa, pacat ca perioada petrecuta in Paralia nu a fost asa frumoasa ca si cea din Skiatos. Dar lasa, ca e bine ca ai incercat, pe viitor stii unde sa nu te mai duci :)
Te pup! :*
Iti doresc sa ai parte si de sejurul mult-dorit in Turcia (am fost acolo acum cativa ani si mi-a placut foooarte mult) si de cat mai multe vacante!
Anca
Imi place ca in fiecare an strangeti ceva banuti si plecati amandoua la pas . Daca nu o faceti acum atunci cand ? Asta vreau si eu sa fac incepand cat mai curand.
Apropo, cat a costat cazarea si unde ai gasit oferta ?
Era sa uit , ce tari ai mai vizitat pana acum ?
te pup:*
Nu ma asteptam sa fie soarele asa puternic in perioada asta! O sa iau in calcul si luna mai daca voi mai merge candva in Grecia.
Cutremurul s-a simtit si la Bucuresti, iar eu chiar m-am speriat. Intr-adevar, a fost diferit de ceea ce stiam eu..miscarile parca erau mai slow, dar mai ample..urata senzatie oricum :))
te pup, draga mea.
http://miu-miu.ro/
Îți zic că după primele 2-3 zile îmi venea să merg să trag lumea de pe plajă, nu înțelegeam cum pot rezista unii să stea în căldura aia. Cătălina s-a făcut ca un rac pe spinare și eu m-am ars puțin, mă ustura seara spatele, deși am consumat un tub de loțiune în cele 2 zile în care am făcut plajă. Nu mi se pare vremea bună de mers acum, poate pe la sfârșitul lui septembrie. Nici nu vreau să-mi imaginez ce-o fi în iulie acolo. Localnicii ne-au atentionat să ne dăm cu cremă încă de la 8 dimineața, că nu-i ca la Marea Neagră.
Pupici!
Eu n-am vizitat decât statele din jurul României (apar niște etichetări pe fb din Londra, dar acolo n-a fost vorba de vacanță). Cătălina a fost în multe țări europene și mă enervează că nu vrea să mai meargă și cu mine în ele, dar tot găsesc eu pe cineva cu care să mă duc până la urmă. Suntem și firi diferite, nu prea avem aceeași definiție pentru cuvântul vacanță. Eu aș vrea să fac tot felul de lucruri, iar ea e mai mult cu testatul mâncării locale. Și eu sunt și mai zgârcită, în timp ce ea nu prea ține socoteala banilor.
Te pup și te aștept cu poze din vacanță. La momentul potrivit, of course! :*
Chiar ati avut parte de o vacanta frumoasa!
si eu sunt uneori asa mai fricoasa si nu o las pe Dorina sa faca anumite chestii, dar nu ma asculta mereu, asa ca te-ai potrivi cu Dorina :))))))))
Si sa stii ca eu sunt zgarcita si nu imi place sa cheltui aiurea pe mancare. Imi dati mie banii cand mergeti in excursie si va dau "cu portia" din ei :)))
Ar fi in siguranta la mine :P
Nu stiu de ce, dar eu credeam ca e exact invers. Ca tu esti mai cheltuitoare si Catalina mai zgarcita la punga :))))
Pupici!
Cred ca ai venit cu bateriile incarcate,mi-e dor de acel sentiment!
Cât de cutremur...wow, puternic ! A fost inclusiv în Hațeg recent unul, dar slab și de scurtă durată și am crezut că mor...Mie mi-e foarte frică de ele...
mancarea nu mi-a placut nimic mie, ca nu-mi plac chestiile uleioase. am mancat mai mult pe la mc :)). inghetata in schimb mi-a placut la nebunie, dar imi luam de la supermarketuri.
mai, nu te sperii tu la un cutremur asa mare?? :)
Trimiteți un comentariu