Sunt pasionată de prepararea prăjiturilor rapide, cu blaturi pufoase, creme simple dar ce păstrează nota tradițională a deserturilor din copilărie. Mama mea, deși gătește bine, întotdeauna a făcut un chec oribil. Poate că o să râdeți, dar mă simțeam tare fericită când bătrânele de pe stradă împărțeau pachete de zilele morților și găseam în ele felii de chec de vis, pufoase și pudrate cu zahăr. Cum bunica mea este una dintre femeile de bază ale bisericii și nu ratează nicio ocazie de a face pomană, tot timpul la poartă se face schimb de pachete. Am observat că e deja o obișnuință să nu împarți decât celui care-ți dă alt pachet în schimb, în loc să dai celor care poate n-au ce pune pe masă. Pe mine treaba asta cu pomenile mă depășește, așa că mă întorc la chec.
De câțiva ani caut o rețetă ideală, care să-mi iasă/crească de fieare dată și pe care s-o pot transforma și-n pandișpan cu cacao. Am testat....prea multe rețete de pe forumul culinar.ro! Unele mi-au ieșit ok, dar nimic mai mult. Niciuna nu era rețeta aia perfectă pe are eu o căutam. Având o poftă nestăpânită de chec cu căpșuni, am ajuns pe blogul DulceȘiBun, de unde m-am pricopsit cu cea mai simplă rețetă posibilă. Am testat-o de peste 10 ori, căci mănânc chec aproape zilnic de când am pus-o prima oară în practică.
6 oua
2 cani zahar
1 cana lapte
1 cana ulei
3 cani faina
1 plic praf copt (10g)
fructe proaspete sau din compot
Eu am simplifiat procedeul de preparare, îmi ia în jur de 5 minute până bag checurile la cuptor. Fiți atente cum fac! Bat albușurile 2 minute cu mixerul, apoi pun gălbenușurile și zahărul desupra lor și le mai bat 1 minut. După, torn ce-a mai rămas peste și mai mixez 1 minut. Tai repede căpșunile, toc-toc! le dau prin făină și le-azvârl deasupra aluatului pus în tavă. Coc 30-40 minute până ce checul devine maroniu deasupra. Îl scot, îl presar cu zahăr pudră și asta-i tot!
În poza de mai sus l-am făcut într-o formă rotundă mare (de unică folosință, se găsește la magazinele de tip 38, costă 1 leu bucata). Fiind ditamai uriașul, l-am lăsat mai mult pe foc și s-a ars puțin pe fund, dar măcar partea arsă a rămas lipită de folia de aluminiu. Așa că mai bine rămâneți la varianta împărțirii aluatului în 2 tăvi medii ori 3 mai micuțe.
L-am făcut și pandișpan, ce credeați voi! Am împărțit compoziția în două și-ntr-o jumătate am adăugat 3 linguri rase de cacao pudră și 3 linguri de lapte. Puteți pune mai puțină cacao, dar mie-mi place gustul său intens.
Am folosit și tăvi clasice, căci n-am avut decât 3 de unică folosință. Nu le-am uns ori tapetat cu nimic, iar rezultatele au fost aceleași.
Din punctul meu de vedere nu există desert copt mai simplu și mai reușit. Rețeta aparține bunicii deținătoarei blogului DulceȘiBun, așa că mă grăbesc să afirm că am descoperit rețeta perfectă, cea tradițională, a checului pufos și gustos.
Comentarii
O sa incerc si eu reteta. :)
Pupici
Nu m-am gandit la treaba cu tavile de unica folosinta insa, merci de pont! :)
Chiar arata delicios! :P
O sa-l incerc si eu cat de curand!Te pup
cred ca o sa fac si eu zilele acestea.. ca prea pare simpla reteta ta.. :D
pupici!
Te pup,
Maria:*
vreau sa fac si eu chec azi, sa vedem ce reteta aleg :)
Mi-ai facut pofta! Acum ma pun sa fac si eu :*
Si reteta pe care am facut-o eu la tarta cu zmeura e usoara, chiar fara lapte. Dupa ea am reust sa fac blatul de tort fara sa se mai lase cum o pateam de obicei. :D
Nu-i nicio problemă legată de lipsa „m”-ului, am înțeles mesajul tău.
Eu am un cuptor pe gaz, cel de la aragaz, și-l dau la maxim când coc prăjituri. Așadar, este posibil ca temperatura să fie foarte ridicată, n-o pot estima.
Eu de obicei bag toate tăvile deodată la copt și-n 30 de minute sunt toate gata, mai puțin cea pe care o pun în spatele cuptorului, pe care o las 5 minute în plus (căci cuptorul coace mai greu în spate, cred că intră aer pe undeva). Mă bucur că măcar ți-a ieșit bun și-mi pare rău pentru timpul îndelungat de coacere. :(
multumesc pentru ca ne-ai oferito si noua :)
Abia astept sa o incerc pe a ta,
A mea contine 6 oua, 12 linguri zahar si 12 faina, 6 ulei si diverse mirodenii, daca bati albusurile spuma nu prea ai nevoie de praf de copt.
Multumesc de reteta, arata delicios si chiar este delicioasa.
Trimiteți un comentariu