luni, 17 decembrie 2012

Prăjitură-jeleu cu miere, portocale și nuci caramelizate



  În acest weekend am încercat rețeta unui desert rapid, gustos și sănătos, dorind să testez mierea Apimond cu vanilie și într-un preparat gastronomic. Am căutat o rețetă care să nu necesită fierbere sau coacere deoarece mierea își pierde proprietățile și aroma la temperaturi ridicate. Am găsit una satisfăcătoare, în care numai glazura necesită coacere.
  Iată de ce aveți nevoie pentru realizarea desertului numit prăjitură-jeleu cu miere, portocale și nuci caramelizate (inspirată după o rețetă din culegerea Dulciuri- colecția Adevărul):

Pentru 4 porții:
o portocală mare (sau două mai mici)
două linguri zahăr pudră 
150 ml apă
2 linguri miere
1/2 plic gelatină
sâmburi de nucă

   Cum procedăm? Punem gelatina la înmuiat în 50 ml apă rece, timp de 10 minute.În acest timp tăiem portocala cuburi mici, într-o farfurie adâncă, pentru ca sucul prelins să nu se risipească. Apoi turnăm sucul de portocale peste gelatina dizolvată și completăm cu 100 ml apă caldă. Amestecăm ușor, pentru a dizolva gelatina și când amestecul începe să se răcească adăugăm zahărul pudră și o lingură de miere (în cazul de față cea de la Apimond, cu aromă de vanilie).
   În forme mici de silicon (sau într-o tavă de chec căptușită cu folie de aluminiu) punem portocala tăiată cuburi și peste ea turnăm amestecul de gelatină. Dăm la rece pentru câteva ore.

Nucile caramelizate se prepară foarte simplu. Nu avem nevoie decât de sâmburi de nucă și de o lingură de miere. Prima oară dăm nucile la cuptor pentru 10 minute, așezate într-o tavă învelită în folie de aluminiu. Apoi le scoatem, le amestecăm cu mierea și le punem din nou la cuptor pentru 5 minute. În timpul amestecării cu mierea putem adăuga vanilie, scorțișoară sau alte condimente, după plac. Aveti grijă să amestecați din când în când nucile aflate în cuptor, pentru a nu se arde.

   Combinația dintre jeleul fresh de portocale și nucile caramelizate foarte consistente reprezintă un echilibru ideal pentru un desert, iar aroma de miere, vanilie, portocale și nuci fac preparatul potrivit pentru sărbători!





17 comentarii:

  1. Sau ceva super simplu: nuci cu miere. De ce sa mai adaugam zahar, sa ne mai complicam cu coptul samd?
    Nucile cu miere sunt desertul meu preferat. Sunt delicioase si nu imi ia mai mult de 10 minute sa sparg nucile si sa le ameste cu miere.
    MAi ales ca sunt si super sanatoase.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dorina, eu am incercat un preparat pentru sarbatori, bun de pus intr-o farfurie, pe masă. Nuci crude, cu miere, rontai si eu mereu, dar imi plac mai mult cele coapte, sunt ideale alaturi de o cana de vin fiert cu scortisoara.Pupici!

      Ștergere
  2. Ce bine arata! Si are aromele mele preferate! Trebuie s-o incerc. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ruxandra, este si foarte rapidă și usor de preparat!

      Ștergere
  3. Răspunsuri
    1. :)) Si eu am inghitit cand am vazut fotografia din cartea Adevarul. Am zis sa o incerc neaparat, mai ales ca aveam o miere delicioasa la dispozitie.:*

      Ștergere
  4. Cred ca este delicioasa :)
    Mi-e imi plac spaghete cu nuca si cu miere :P

    Pupici :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Irina, nu am mancat niciodata spaghete astfel preparate dar intuiesc ca sunt o bunatate. Imi plac spaghetele in combinatii dulci si voi cauta reteta pe google (pe forumumul Culinar.ro sigur o voi gasi). :D

      Ștergere
  5. Oohhh, mor de pofta! Arata yuumiii iar ingredientele sunt pe gustul meu!!!
    Bravo, Aurora!
    Poate mergi sa animi si rubrica cu pricina de pe forum!:)

    RăspundețiȘtergere
  6. Răspunsuri
    1. Adnia, daca o vei pune in aplicare iti doresc sa o savurezi cu placere.

      Ștergere
  7. Răspunsuri
    1. Multumesc. A avut si un gust deosebit, foarte bogat in arome.:*

      Ștergere
  8. vai, ce bine arata si ce pofta mi-ai facut :).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hi, hi! Pai pune-te pe gatit, Alina, ce mai astepti! :D

      Ștergere
  9. Combinatia miere-portocale este mortala. Eu am facut bomboane din ciocolata topita pe care le-am umplut cu jeleu de portocale (facut tot din suc si gelatina) si au iesit de vis.

    RăspundețiȘtergere
  10. Dacă nucile ar fi fost crude, desertul ar fi fost perfect sanatos. Dar si mie imi plac coapte, sunt crocante si merg de minune cu orice fel de băutură...pentru copii aș renunța la nuci și le-aș pune multă miere peste jeleu.

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...