10 femei pe bune




   Femeia pe bune nu e întotdeauna cea din fotografii. Ea nu-și păstrează părul perfect aranjat de dimineața până seara și știe că după o zi de muncă tot coada de cal e coafura care o face să se simtă cel mai bine. Și că pantofii cu toc purtați la un eveniment nu-s nici pe departe mai grozavi decât o pereche de șosete în care pregătește micul dejun. 
    Lactacyd s-a gândit să recompenseze femeia așa cum e ea, imperfectă, capricioasă, morocănoasă și a lansat campania #femeipebune. În cadrul ei oricine poate nominaliza o persoană din lista de Facebook ca fiind cea mare merită titlul de femeie pe bune. M-au amuzat foarte tare nominalizările, cineva justifica alegerea sa zicând că respectiva zâmbește toată ziua, că doar nu degeaba și-a făcut albire la dinți. Altcineva că indiferent dacă are cearcănele cât casa, își trage pe ea rapid blugii și un hanorac și nu refuză un cocktail și o bârfă cu prietenele. Sau că ea știe că orice femeie care deține controlul are nevoie de un bărbat care să o facă să și-l piardă din când în când. Așa că, ea numește “experiență” toate dezamăgirile în dragoste.
    Lăsând giumbușlucurile deoparte, am acceptat provocarea de a vă spune ce înseamnă pentru mine femeia pe bune și am pregătit o listă cu personaje feminine care au arătat lumii cum face treabă o femeie, adică cu seriozitate și fără pauze de șpriț.




   Cleopatra- frumusețea pe bune
   Fără operații estetice și fără a se cocoța pe tocuri amețitoare, faimoasa regină a Egiptului a dovedit bărbaților timpului că un stat poate fi înfloritor și sub mâna protectoare a unei femei. Chiar dacă a fost contestată de unii pentru felul în care și-a folosit farmecele, Cleopatra nu a încetat să inspire multe surate din toate perioadele istorice.



   Ioana d'Arc- curajul pe bune
   Evul Mediu s-a bucurat de existența acestei eroine și a lăsat-o pildă femeilor din întreaga lume. Ioana d'Arc n-a avut apucăturile unui băiețoi războinic, însă împinsă de setea de dreptate a pus pe dânsa armurile bărbătești și dus-a fost în luptă. Legendele frumoase țesute în jurul acestei figuri sunt contrazise pe alocuri de adevărul istoric, însă nimeni nu a contestat curajul acestei fete de a participa activ în război, un sector dedicat atunci exclusiv bărbaților.



   Jane Austen- sensibilitatea pe bune
   Jane Austen a fost casnică și cu toate astea a rămas în istorie drept o femeie de succes. Pregătea mesele zilnice, cânta la pian, se mândrea foarte tare cu lucrurile pe care le cosea. Jane a scris într-un secol în care femeile cu condei în mână erau o anomalie. A scris curat, simplu, sensibil. Deși nu sunt cel mai mare fan al stilului sale, am apreciat rândurile sale scrise cu feminitate. Nu a copiat stilul domnilor vremii și iată că lucrările sale au ajuns să fie nelipsite din bibliotecile noastre.



   Marie Curie- inteligența pe bune
   Femeile ca Marie Curie nu mai sunt la modă azi, s-o recunoaștem franc! Nimeni nu saltă în slăvi o savantă, decât dacă s-a căsătorit cu vreun actor celebru sau a intervenit în vreun scandal tv. Însă femeile istețe o știu pe Marie Curie și îi apreciază munca. Ea a descoperit radiul și l-a introdus în lista elementelor chimice. Evident, bărbaților vremii nu prea le-a surâs ideea unei femei care vine și dă peste cap cunoștințe despre chimie și i-au cam băgat bețe în roate. Ani întregi Marie s-a chinuit să demonstreze existența radiului, mâncând pe fugă și izolându-se în laborator. De aceea rămâne un exemplu de perseverență și inteligență pentru noi toate.



   Harriet Tubman- altruismul pe bune
   Nu e cea mai cunoscută femeie de culoare, dar e una dintre puținele devenite celebre care nu au căutat să se îmbogățească de pe urma acțiunilor sale. Harriet Tubman a fost genul de femeie care tace și face și care a reușit să elibereze din robie mai multe familii de sclavi, ea fiind la rândul ei o fostă sclavă. Harriet a îngrijit sutele de sclavi fugari, hrănindu-i și îngrijindu-le rănile. A demonstrat că și în lipsa unei educații solide și a unui sprijin financiar considerabil o femeie poate sări în sprijinul celorlalți.



   Coco Chanel- eleganța pe bune
   Coco a furat bărbaților nădragii și le-a educat pe femei să-i poarte cu eleganță. A schimbat standardele frumuseții și le-a reproșat damelor că sunt niște nătânge pentru că se înfășoară în haine incomode care le fură din libertatea de mișcare. După părerea designerului francez, femeia e perfectă în ținute comode, dar chic. Viața ei nu a fost cea a unei sfinte, dar munca și ideile sale sunt în continuare apreciate iar imaginea ei rămâne o icoană a eleganței.


   Frida Kahlo: talentul pe bune
   Atipica mexicancă s-a așezat contra curentului și a adoptat o imagine unică: sprâncene nepensate, vestimentație și podoabe în culori țipătoare. Dar nu monosprânceana o face pe Frida demnă de locul său pe lista celor mai remarcabile femei, ci talentul ei de a picta, precum și vizunea aparte asupra fericirii. Frida a fost o femeie care a privit cu optimism viața, în ciuda durerii și singurătății pe care le-a simțit pe tot parcursul existenței. Sunt femei care se nasc sau devin triste, iar faimoasa pictoriță demonstrează că până și din durerea sa femeia poate crea ceva frumos.



   Margaret Thatcher- liderul pe bune
   Când i s-a propus ca guvernul să intervină direct în economia Marii Britanii, Doamna de Fier a zis nu. Când Argentina a emis pretenții asupra Insulelor Falkland, Doamna de Fier a zis nu. Când rușii au invadat Afganistanul, Doamna de Fier a zis nu. Când a venit vorba ca statul pe care-l conducea să adere la Uniunea Europeană, Doamna de Fier a zis nu. Iată cum singurul premier britanic de sex feminin a demonstrat că femeia nu zice „Nu” din încăpățânare, ci pentru că știe ea ce știe!



   Sophia Loren- diva pe bune
   Cinematografia a avut parte de milioane de femei superbe. Sophia Loren a fost doar una dintre ele și poate că fizic nu a fost cea mai frumoasă, nefiind nici cea mai subțire, nici cea mai înaltă și nici cea mai perfect proporționată. N-a avut frumusețea de tip Barbie a lui Brigitte Bardot și nici stilul vestimentar al lui Jane Birkin, însă și astăzi e copiată chiar și femeile cu multe decenii mai tinere. S-a remarcat prin originalitate și a promovat imaginea femeii sofisticate prin însăși simplitatea ei. Frumusețea trecută nu i-a estompat nici azi imaginea de divă.
   

   TU-femeia pe bune
   Nu întâmplător am încheiat cu tine! N-ai apărut pe marile ecrane, nu te-ai frământat din pricina unor chestiuni științifice și nici n-ai scris un bestseller, dar pentru prietenii și familia ta ești la fel de importantă precum doamnele de mai sus. Sigur cunoști o altă femeie pe bune ca și tine, așa că dacă îți plac produsele Lactacyd pentru îngrijirea zonelor intime, acceptă provocarea de a nominaliza o prietenă și de a câștiga premii și reduceri în magazinele Sensiblu din toată țara.


Comentarii

Simona Tucu a spus…
Absolut minunat articolul, Aurora! E o mare bucurie pentru mine faptul ca te pot citi, chiar daca in ultimul timp o fac asa de rar..
Felicitari, esti o femeie foarte talentata, minunata!!!
Unknown a spus…
AuroraToma - bloggerita pe bune! (o diva sensibila si frumoasa cu talent si inteligenta pe bune care cu altruism si curaj pe bune (plus un pic de optimism, candoare si ghidusie) a ajuns un lider pe bune in topul blogurilor pe bune lecturate de mine dimineata la cafea.
ilda76 a spus…
Maniera in care ai abordat articolul acesta m-a determinat sa imi spun, pentru a n-a oara, ca te voi citi indiferent in ce masura voi mai fi activa ca follower in blogosfera!
Te imbratisez si te felicit, Aurora! Pe bune ca meriti! :)
Ilda
Toma Aurora a spus…
Mulțumesc mult, Simo!
Și eu mă bucur să am cititoare ca tine, pentru că te apreciez la rândul meu la fel de tare.
Toma Aurora a spus…
Iulia, așa prezentare...
Mulțumesc, draga mea. Îți mulțumesc pentru faptul că mi-ai rămas cititor fidel de atâta vreme, e ceea ce-mi doresc ca blogger.
Te îmbrățișez!
Toma Aurora a spus…
Ilda, mulțumesc! Feedback-ul tău are mereu efect benefic asupra mea, de aceea l-am apreciat cu atât mai mult când a a venit în ultimele luni, în această perioadă aglomerată pentru tine.
Hugs&kisses, draga mea!
dordefemeie a spus…
Mi-a placut mult plimbarea in care ne-ai purtat de-a lungul istoriei femeilor oe bune. Felicitari Aurora pe bune :)
Toma Aurora a spus…
Mulțumesc, Atena! Aprecierea ta înseamnă mult pentru mine. Te pup!