duminică, 24 iulie 2016

10 femei pe bune
   Femeia pe bune nu e întotdeauna cea din fotografii. Ea nu-și păstrează părul perfect aranjat de dimineața până seara și știe că după o zi de muncă tot coada de cal e coafura care o face să se simtă cel mai bine. Și că pantofii cu toc purtați la un eveniment nu-s nici pe departe mai grozavi decât o pereche de șosete în care pregătește micul dejun. 
    Lactacyd s-a gândit să recompenseze femeia așa cum e ea, imperfectă, capricioasă, morocănoasă și a lansat campania #femeipebune. În cadrul ei oricine poate nominaliza o persoană din lista de Facebook ca fiind cea mare merită titlul de femeie pe bune. M-au amuzat foarte tare nominalizările, cineva justifica alegerea sa zicând că respectiva zâmbește toată ziua, că doar nu degeaba și-a făcut albire la dinți. Altcineva că indiferent dacă are cearcănele cât casa, își trage pe ea rapid blugii și un hanorac și nu refuză un cocktail și o bârfă cu prietenele. Sau că ea știe că orice femeie care deține controlul are nevoie de un bărbat care să o facă să și-l piardă din când în când. Așa că, ea numește “experiență” toate dezamăgirile în dragoste.
    Lăsând giumbușlucurile deoparte, am acceptat provocarea de a vă spune ce înseamnă pentru mine femeia pe bune și am pregătit o listă cu personaje feminine care au arătat lumii cum face treabă o femeie, adică cu seriozitate și fără pauze de șpriț.
   Cleopatra- frumusețea pe bune
   Fără operații estetice și fără a se cocoța pe tocuri amețitoare, faimoasa regină a Egiptului a dovedit bărbaților timpului că un stat poate fi înfloritor și sub mâna protectoare a unei femei. Chiar dacă a fost contestată de unii pentru felul în care și-a folosit farmecele, Cleopatra nu a încetat să inspire multe surate din toate perioadele istorice.   Ioana d'Arc- curajul pe bune
   Evul Mediu s-a bucurat de existența acestei eroine și a lăsat-o pildă femeilor din întreaga lume. Ioana d'Arc n-a avut apucăturile unui băiețoi războinic, însă împinsă de setea de dreptate a pus pe dânsa armurile bărbătești și dus-a fost în luptă. Legendele frumoase țesute în jurul acestei figuri sunt contrazise pe alocuri de adevărul istoric, însă nimeni nu a contestat curajul acestei fete de a participa activ în război, un sector dedicat atunci exclusiv bărbaților.   Jane Austen- sensibilitatea pe bune
   Jane Austen a fost casnică și cu toate astea a rămas în istorie drept o femeie de succes. Pregătea mesele zilnice, cânta la pian, se mândrea foarte tare cu lucrurile pe care le cosea. Jane a scris într-un secol în care femeile cu condei în mână erau o anomalie. A scris curat, simplu, sensibil. Deși nu sunt cel mai mare fan al stilului sale, am apreciat rândurile sale scrise cu feminitate. Nu a copiat stilul domnilor vremii și iată că lucrările sale au ajuns să fie nelipsite din bibliotecile noastre.   Marie Curie- inteligența pe bune
   Femeile ca Marie Curie nu mai sunt la modă azi, s-o recunoaștem franc! Nimeni nu saltă în slăvi o savantă, decât dacă s-a căsătorit cu vreun actor celebru sau a intervenit în vreun scandal tv. Însă femeile istețe o știu pe Marie Curie și îi apreciază munca. Ea a descoperit radiul și l-a introdus în lista elementelor chimice. Evident, bărbaților vremii nu prea le-a surâs ideea unei femei care vine și dă peste cap cunoștințe despre chimie și i-au cam băgat bețe în roate. Ani întregi Marie s-a chinuit să demonstreze existența radiului, mâncând pe fugă și izolându-se în laborator. De aceea rămâne un exemplu de perseverență și inteligență pentru noi toate.   Harriet Tubman- altruismul pe bune
   Nu e cea mai cunoscută femeie de culoare, dar e una dintre puținele devenite celebre care nu au căutat să se îmbogățească de pe urma acțiunilor sale. Harriet Tubman a fost genul de femeie care tace și face și care a reușit să elibereze din robie mai multe familii de sclavi, ea fiind la rândul ei o fostă sclavă. Harriet a îngrijit sutele de sclavi fugari, hrănindu-i și îngrijindu-le rănile. A demonstrat că și în lipsa unei educații solide și a unui sprijin financiar considerabil o femeie poate sări în sprijinul celorlalți.   Coco Chanel- eleganța pe bune
   Coco a furat bărbaților nădragii și le-a educat pe femei să-i poarte cu eleganță. A schimbat standardele frumuseții și le-a reproșat damelor că sunt niște nătânge pentru că se înfășoară în haine incomode care le fură din libertatea de mișcare. După părerea designerului francez, femeia e perfectă în ținute comode, dar chic. Viața ei nu a fost cea a unei sfinte, dar munca și ideile sale sunt în continuare apreciate iar imaginea ei rămâne o icoană a eleganței.


   Frida Kahlo: talentul pe bune
   Atipica mexicancă s-a așezat contra curentului și a adoptat o imagine unică: sprâncene nepensate, vestimentație și podoabe în culori țipătoare. Dar nu monosprânceana o face pe Frida demnă de locul său pe lista celor mai remarcabile femei, ci talentul ei de a picta, precum și vizunea aparte asupra fericirii. Frida a fost o femeie care a privit cu optimism viața, în ciuda durerii și singurătății pe care le-a simțit pe tot parcursul existenței. Sunt femei care se nasc sau devin triste, iar faimoasa pictoriță demonstrează că până și din durerea sa femeia poate crea ceva frumos.   Margaret Thatcher- liderul pe bune
   Când i s-a propus ca guvernul să intervină direct în economia Marii Britanii, Doamna de Fier a zis nu. Când Argentina a emis pretenții asupra Insulelor Falkland, Doamna de Fier a zis nu. Când rușii au invadat Afganistanul, Doamna de Fier a zis nu. Când a venit vorba ca statul pe care-l conducea să adere la Uniunea Europeană, Doamna de Fier a zis nu. Iată cum singurul premier britanic de sex feminin a demonstrat că femeia nu zice „Nu” din încăpățânare, ci pentru că știe ea ce știe!   Sophia Loren- diva pe bune
   Cinematografia a avut parte de milioane de femei superbe. Sophia Loren a fost doar una dintre ele și poate că fizic nu a fost cea mai frumoasă, nefiind nici cea mai subțire, nici cea mai înaltă și nici cea mai perfect proporționată. N-a avut frumusețea de tip Barbie a lui Brigitte Bardot și nici stilul vestimentar al lui Jane Birkin, însă și astăzi e copiată chiar și femeile cu multe decenii mai tinere. S-a remarcat prin originalitate și a promovat imaginea femeii sofisticate prin însăși simplitatea ei. Frumusețea trecută nu i-a estompat nici azi imaginea de divă.
   

   TU-femeia pe bune
   Nu întâmplător am încheiat cu tine! N-ai apărut pe marile ecrane, nu te-ai frământat din pricina unor chestiuni științifice și nici n-ai scris un bestseller, dar pentru prietenii și familia ta ești la fel de importantă precum doamnele de mai sus. Sigur cunoști o altă femeie pe bune ca și tine, așa că dacă îți plac produsele Lactacyd pentru îngrijirea zonelor intime, acceptă provocarea de a nominaliza o prietenă și de a câștiga premii și reduceri în magazinele Sensiblu din toată țara.


8 comentarii:

 1. Absolut minunat articolul, Aurora! E o mare bucurie pentru mine faptul ca te pot citi, chiar daca in ultimul timp o fac asa de rar..
  Felicitari, esti o femeie foarte talentata, minunata!!!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mulțumesc mult, Simo!
   Și eu mă bucur să am cititoare ca tine, pentru că te apreciez la rândul meu la fel de tare.

   Ștergere
 2. AuroraToma - bloggerita pe bune! (o diva sensibila si frumoasa cu talent si inteligenta pe bune care cu altruism si curaj pe bune (plus un pic de optimism, candoare si ghidusie) a ajuns un lider pe bune in topul blogurilor pe bune lecturate de mine dimineata la cafea.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Iulia, așa prezentare...
   Mulțumesc, draga mea. Îți mulțumesc pentru faptul că mi-ai rămas cititor fidel de atâta vreme, e ceea ce-mi doresc ca blogger.
   Te îmbrățișez!

   Ștergere
 3. Maniera in care ai abordat articolul acesta m-a determinat sa imi spun, pentru a n-a oara, ca te voi citi indiferent in ce masura voi mai fi activa ca follower in blogosfera!
  Te imbratisez si te felicit, Aurora! Pe bune ca meriti! :)
  Ilda

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ilda, mulțumesc! Feedback-ul tău are mereu efect benefic asupra mea, de aceea l-am apreciat cu atât mai mult când a a venit în ultimele luni, în această perioadă aglomerată pentru tine.
   Hugs&kisses, draga mea!

   Ștergere
 4. Mi-a placut mult plimbarea in care ne-ai purtat de-a lungul istoriei femeilor oe bune. Felicitari Aurora pe bune :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mulțumesc, Atena! Aprecierea ta înseamnă mult pentru mine. Te pup!

   Ștergere

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...