Primele luni cu aparat dentar



   Au trecut două luni de când mi-am pus aparat dentar și am considerat că a venit vremea să deschid subiectul și pe blog. Câteva dintre voi mi-au cerut informații de-a lungul ultimelor luni și am să încerc să lămuresc cât mai clar anumite lucruri. 

   Înainte de montarea aparatului am făcut tratamente și operații timp de un an, până ce mi-am rezolvat toate problemele legate de sănătatea dinților și, mai ales, a gingiilor. Pentru că am avut gingivită și o parte din dinți se mișcau ușor, sănătoși fiind, am decis să fac și două operații chirugicale prin care o parte din gingie mi-a fost îndepărtată, la nivelul ambelor maxilare. 
   Recuperarea a durat o lună pentru fiecare maxilar în parte și am fost foarte mulțumită de rezultate, am putut să-mi curăț mai ușor dinții și, estetic, aceștia arătau mult mai bine deși erau mai mari (gingia fiind îndepărtată inclusiv între dinți).   
    Dinții mobili se mișcă mult mai puțin acum. Când mi-am pus aparat mi-am asumat un risc, de a-i face mai mobili, de a se clătina efectiv, însă de acest lucru nu o să-mi dau seama decât la finalul tratamentului, adică peste 2-3 ani. Pe de altă parte, riscul de a face parodontoză exista chiar și dacă nu-mi puneam aparat, așadar nu prea aveam nimic de pierdut.

   Cât costă?
   Cel mai adesea lumea mă întreabă cât m-a costat să îmi pun aparat și am să vă răspund fără ocolișuri la această întrebare. Igienizarea și tratarea gingiilor m-a costat în jur de 6000 lei, în acestă sumă intrând și periuța electrică și irigatorul pe care mi le-am achiziționat în acea perioadă. Aparatul dentar m-a costat 3500 lei, acesta fiind un model din safir. Urmează să-mi pun și jos, iar acolo voi opta pentru un model metalic ce costă 2150 lei. Montarea am făcut-o la clinica Mediplus. Pe site prețul aparatului din safir e de 4000 lei, mie ortodontul mi-a făcut o reducere de 500 lei în perioada în care m-am decis să-l pun. 
   Îniante de a-mi monta aparatul, am făcut un set de radiografii în București. Același set de radiografii l-am mai făcut de câteva ori înainte, în perioada în care mă ocupam de gingii. Un astfel de set costă cam 250-300 lei, iar cu ajutorul lui medicul va face măsurători, va observa dacă aveți dinți de scos, dinși mobili, șamd. În cazul meu nu se va extrage niciun dinte, însă de la început am avut spații între dinți. Există cazuri în care se extrag 4-6 măsele pentru a se crea aceste spații.
   Pentru modelul din safir se poate opta și pentru sârmă (arc) de culoare albă, însă momentan am argintie, așa cum se vede în fotografie, pentru că dinții mei nu suportă presiunea arcului alb. 
    În fiecare lună (sau mai des) trebuie să mergeți la control, acolo vi se vor schimba elasticele, eventual și arcul metalic, iar fiecare vizită costă. Eu plătesc 75 lei pentru activarea aparatului de pe o arcadă/150 lei pentru ambele arcade. 


   Doare?
   Durerea a apărut la câteva ore de la montare, însă nu era una foarte puternică. Durerile mari le simțeam când mestecam, așa că în primele săptămâni mai mult înghițeam decât mestecam. Și după a doua vizită la ortodont m-au durut măselele, însă doar pentru câteva zile. În prezent nu mai simt decât o tensiune, în special la nivelul dinților din față.
   Nu consider durerea ca fiind una de nesuportat, ar trebui să fie ultima grijă. Eu m-am înarmat cu Nurofen, însă n-a fost nevoie să iau nici măcar o pastilă. De durerile din timpul mestecatului nu prea ai cum să scapi, însă nu cred că va muri nimeni de foame în acele zile.

   Care sunt neplăcerile?
   În primul rând (și țin să subliniez asta), e foarte dificil să mănânc în oraș, mi se prind foarte multe chestii în el. Mâncăruri care-mi pun probleme: supele (de orice fel), deserturile cu ciocolată, mâncarea ce conține frunze verzi (spanac, pătrunjel). De asemenea, sunt o serie de alimente de care trebuie să mă feresc (alune, nuci, popcorn, covrigi tari, lucruri dure în general). Sucul de fructe și jeleurile sunt iar pe lista neagră, le-am regăsit în broșura primită de la ortodont.
   La început bracket-urile mi-au făcut mici răni pe gingie, dar am folosit deasupra lor ceara primită de la ortodont și bubițele treceau în 2-3 zile. Ceara este gratuită, eu am primit două cutiuțe până acum. 
   De curățat aparatul se curăță ușor, eu îmi periez normal dinți, seara folosesc și periuțe interdentare sau irigatorul bucal.

   Nu știu dacă rujul se transferă pe bracket-uri, dar bănuiesc că e posibil. Nu mă dau cu ruj, așa că n-am putut observa acest lucru. V-aș fi răspuns și la această întrebare, dar nu am experimentat.
   Nu doar dinții se modifică, schimbări apar și la nivelul gingiilor. Este posibil ca acestea să se inflameze uneori, iar pentru această problemă eu vă recomand Elugel (cca. 20 lei în farmacii), un gel extrem de bun ce oprește sângerările și calmează rapid gingiile inflamate. Puteți folosi Elugel și dacă nu purtați aparat dentar, eu l-am aplicat constant în ultimul an.
   Îmi periez dinții doar cu pastă de dinți fără fluor (Manuka Health, Jason, Cattier, etc), la pasta de dinți din comerț am renunțat de mult timp pentru că îmi irita gingiile. Aceste paste de dinți nu prea fac spumă, cu excepția celei de la Jason care-i puternic spumantă și nu-i va nemulțumi pe fanii clăbucilor.

   Cât de repede se văd rezultatele?
   La mine s-au văzut începând cu săptămâna a doua. Toți dinții care erau ușor înclinați sunt acum drepți. Știu asta pentru că-mi iau mereu amprenta dentară în felia unsă cu unt :D. Rămâne ca dinții să fie trași de tot în spate, iar pe arcada de jos să mi se îndrepte câteva măsele plecate puțin de-acasă.
   Peste o vreme va trebui să port și o centură pe timpul nopții, aceea va trage tot maxilarul superior în spate fără a pune presiune pe măsele. Evident, altă șmecherie, alte costuri! 500 lei mi s-a comunicat că ar costa acel headgear. 

   Îmi place să-l port?
   Sincer, nu vreau să-l mai dau jos vreodată. Chiar dacă mă enervează treaba cu mâncarea prinsă, am prins drag de el din prima clipă. Îl consider cea mai bună investiție din ultimii ani, nu regret nicio clipă efortul financiar făcut. Și a fost vorba de ceva efort, căci am un venit mediu.

   Am ceva temeri?
   Da, legate de mobilitatea dinților, însă cazul meu e unul mai rar întâlnit. Dacă aveți gingii sănătoase, n-ar trebui să vă faceți nicio grijă. Altă temere este legată de felul în care mi se va schimba fizionomia. Dacă ar fi fost după mine nu aș fi dorit decât să fie trași foarte puțin în spate, dar sunt conștientă de faptul că o dată cu înaintarea în vârstă, dinții de iepuraș nu vor mai arăta deloc drăguț.

   Menționez că am mai avut aparat dentar de 3 ori, din cele mobile, însă le-am aruncat. Copil fiind, îmi era rușine să le port, iar acum regret. Am purtat doar jos, acolo unde aveam dinții foarte strâmbi și iată că mi-a prins bine.
   Aparatele dentare se montează pe ambele arcade pentru a corecta mușcătura. Chiar dacă nu aveți nevoie de schimbări pe vreuna dintre arcade, medicul ortodont va insista să vă puneți aparat și sus și jos. Unii nu acceptă sub nicio formă să monteze aparat doar pe o singură aracadă. 
   Prețurile aparatelor dentare diferă de la o clinică la alta. Eu am căutat pe cineva care să aibă experiență cu persoane mature cu probleme la nivelul gingiilor, eventual cu parodontoză. A fost primul aspect de care am ținut cont, abia apoi m-am interesat de costuri. Știu că în unele locuri un aparat metalic costă 1000-1500 lei, însă situația fiind de așa natură am vărsat o lacrimă când am văzut prețurile și am decis să nu mă zgârcesc.
   Articole folositoare despre aparatul dentar, bazate pe experiențe personale, puteți citi pe blogul Georgianei (aici) sau pe cel al Adinei (aici). Eu am parcurs cu atenție articolele înainte să-mi pun aparat, m-au ajutat foarte mult.
   

Comentarii

Simona Tucu a spus…
Multumesc mult pentru articol, draga mea! Si eu fac parte dintre persoanele care asteptau aceata expunere. Sper sa imi fac curaj, dupa ce voi termina cu toate tratamentele si sa-mi pun si eu unul. Imi pare rau ca nu m-am gandit mai demult, dar niciodata nu e prea tarziu. La mine situatia e invers, dintii mei sunt putin prea in spate.
Iti doresc rabdare multe si rezultate exceptionale la sfarsitul tratamentului.
Pupici multi!
Cherry Queen a spus…
foarte interesante si utile informatiile. aveam si eu de gand sa port aparat dentar si chiar eram curioasa sa aflu mai multe. :)
puup!
Ce ma bucur ca ti-ai pus aparat si ca esti multumita! Te felicit pentru decizie si determinare, multe persoane se descurajeaza cand vad ca e vorba de atatia bani si daca mai au si alte proceduri de facut - cum a fost la tine tratarea gingivitei. Pe mine m-a costat semnificativ mai putin, dar am notat toate costurile si ma gandesc sa scriu la un moment dat despre asta pe blog. Ma bucur si ca te-au ajutat impresiile mele despre aparat, eu sunt chiar multumita de rezultat si de medicii alesi.
Georgia a spus…
Felicitari, Aurora! Ma bucur pentru tine asa cum ma bucur si cand ma uit in oglinda si imi observ rezultatele. Vreau sa iti spun ca da, rujul se transfera uneori pe bracket-i, am observat cand purtam ruj inchis si aveam elastice roz pal :) Dar la ultimele activari am ales doar elastice rosii si nu a mai contat. In al doilea rand, se schimba multisor fizionomia fetei. Este un aspect cate pe mine m-a surprins placut, chiar nu ma pot plange de schimbari.
Si eu mi-am notat fiecare leut investit, cu detaliile aferente (activare, extractie, etc.) sa pot face un calcul la finalul tratamentului.
Tin pumnii sa il ai si pe al doilea curand si sa te acomodezi repede! :)
Te imbratisez
Toma Aurora a spus…
Cu drag, Simona!
Există soluții pentru orice problemă a dinților, indiferent de poziționarea lor. Așa mult a avansat medicina dentară, pe vremea când îmi puneam eu primul aparat totul arăta ca în preistorie comparativ cu modelele folosite în prezent.
Mulțumesc mult și sper să reușești să-ți pui și tu, într-o bună zi!
Te pup!
Toma Aurora a spus…
Te pup, Diana!
Dacă te hotărăști să-ți pui, sper să ajungi la rezultatul dorit cât mai rapid!
Toma Aurora a spus…
Adina, m-au ajutat foarte mult, cu excepția articolelor tale și ale Georgianei nu am citit nimic și eram totuși foarte bine pregătită la prima vizită, deja știam aproape tot :D.
Mă bucur pentru rezultatele tale și aștept să văd cum va arăta cel final!
Te pup!
Toma Aurora a spus…
Georgiana, bine că mi-ai spus. Aveam de gând să-mi iau un ruj roz, dar cred că mai aștept puțin. M-aș enerva sigur văzând elasticele pătate, eu nu pot alege dintre cele colorate.
La mine încă nu-s așa evidente modificările legate de fizionomie, dar știu că se va schimba foarte mult, am văzut niște fotografii înainte/după.
Mult succes și ție în continuare și aștept articole noi despre acest subiect!
Unknown a spus…
Foarte utila postarea, mai ales ca doresc sa optez si eu pentru aceasta varianta: safir + metalic. Pretul care mi s-a comunicat este ceva mai mic, insa observ o diferenta semnificativa la activarile lunare. Mi s-a comunicat 250 lei pt partea superioara+inferioara, deci per ansamblu banuiesc ca e o alta politica de pret. Spune-mi te rog daca te-a deranjat in vreun fel faptul ca jos e metalic sau daca se observa foarte tare atunci cand vorbesti sau zambesti. Multumesc! btw, Super post! :*
Toma Aurora a spus…
Bună!

Între timp am scris şi despre experienţa cu aparatul metalic montat jos, aici: http://tomaaurora.blogspot.com/2016/07/6-luni-cu-aparat-dentar.html
Am pus şi o fotografie, ca să îţi faci o impresie despre cum arată. La mine nu e vizibil maxilarul inferior când zâmbesc, dar când vorbesc se vede aparatul. Multă lume mi-a zis că e mai frumos decât cel de sus, însă nu cred că mi-ar fi plăcut să-l am şi sus, mai ales că în timp se mai închide la culoare şi nu mai e aşa arătos :D
Fiind acea diferenţă de preţ de 100 lei pentru activările lunare, cred că tot la o sumă asemănătoare se ajunge. Mie şi 150 lei mi se pare destul de mult, de obicei mă ţine medicul 5 minute pe scaun, însă astea sunt preţurile, nu avem ce să facem.
Dacă e să mă gândesc la rezultate, merită plătit fiecare bănuţ, mie în 8 luni mi-au fost împinşi dinţii din faţă cu peste 0,8 cm în spate, să nu mai pun la socoteală alinierea lor aproape perfectă în momentul de faţă.
Multă baftă, sper să ai parte de cele mai bune rezultate!
Unknown a spus…
Buna Aurora, spune-mi te rog cat de vizibil este aparatul metalic din partea inferioara atunci cand vorbesti?
Toma Aurora a spus…
Bună! În cazul meu se vede în totalitate atunci când vorbesc.
Anonim a spus…
buna aurora

am peste 40 de ani si sunt in situatia de a alege intre implant si aparat ortodontic...ai putea te rog sa -mi spui cati ani ai?Ana
Toma Aurora a spus…
Buna, Ana! Am 28 ani.