De neratat: Postmodern Jukebox la Sala Palatului



   Omul a tras concluzia că natura e perfectă. Tot el a construit diguri, a repoziționat spațiile verzi și a intervenit pentru a-și face traiul mai ușor. Nimeni nu a judecat omul pentru asta, s-a spus chiar că omul a desăvârșit natura făcând-o utilă și sigură. Când copilul său s-a născut, omul a rostit entuziasmat că-i cel mai minunat lucru din lume. Apoi omul a educat copilul, l-a instruit, l-a corectat. Ceilalalți n-au pus la îndoială faptul că puiul omului n-ar mai fi fost o minune, ci i-au apreciat caracterul șlefuit. 
   Evoluția, la modul rudimentar, a avut la bază un singur lucru: transformarea. Grație ei omul a putut inventa și continuă să o facă. Transformarea are un scop precis, acela de a face un peisaj, un stil de viață sau o zi oarecare mai frumoasă. Nevoia de înfrumusețare a stat și la baza formării ansamblului muzical Postmodern Jukebox, trupă de coveruri ce va concerta la finalul lunii mai în țara noastră. 
   S-a luat o piesă celebră, îndrăgită de mulți pentru ritmul său captivant, hulită de mulți alții pentru caracterul său comercial. S-a transformat ritmul piesei. Acum instrumentalul amintește de muzica soul de odinioară sau surprinde prin note de jazz. Versurile sună cunoscut, așa că ascultătorul depistează încet încet c-ar fi vorba de un cover. Și constată, uimit, că-i place ce aude, deși melodia originală i se părea respingătoare. Sau, deja fan al originalului, ascultă cu interes, încercând să-și dea seama care-i varianta mai bună. Ca-n treaba cu filmul care bate cartea, ori viceversa...


   Pe 29 mai, la Sala Palatului, Postmodern Jukebox vine să demonstreze că frumusețea stă cu adevărat în transformarea atentă a unui lucru deja bun în esență. Și că orice piesă poate deveni un act artistic dacă este prelucrată așa cum trebuie. Ansamblul muzical, creat de pianistul Scott Bradlee, e format din mai mulți soliști și o orchestră completă (pian, trombon, acordeon, tobe, saxofon, vioară, chitară, clarinet). Cu timpul au reușit să creeze coveruri ale multor melodii celebre, atingând un număr impresionant de vizualizări pe canalul de Youtube (peste 400 milioane). Melodiile lui Britney Spears sau ale lui Miley Cirus nu o să mai facă pe nimeni să strâmbe din nas, fiind atât de atent schimbate , încât par a fi cântate de Nina Simone, James Brown sau alte nume sonore ale muzicii bune din secolul XX.


   Dintre melodiile de pe canalul de Youtube , mi-am găsit și un cover preferat. Nu a fost treabă ușoară, m-am pierdut câteva ore printre melodiile lor, pe multe dintre ele punându-le pe repeat, însă în cele din urmă m-am oprit asupra variantei neobișnuite a celebrei piese Sweater Weather (The Neighbourhood). O melodie care în original, deși comercială, îmi place foarte tare și pe care nu am mai auzit-o decât în variantele acustic, rock și remix techno. Coverul celor de la Postmodern Jukebox depășește ca și calitate varianta originală și amintește de stilul aparte al lui Edith Piaf.

   Se anunță un spectacol deosebit în 29 mai, așadar! Cu multe interpretări aparte și surprize pentru iubitorii de muzică de orice vârstă. Biletele pot fi comandate online de pe Eventim, prețurile lor fiind următoarele:
   -250 lei- VIP;
   -200 lei- categoria I;
   -160 lei- categoria II;
   -120 lei- categoria III.
  Evenimentul va avea lor la Sala Palatului, începând cu ora 20:00. Am tras cu ochiul la spectacolele live din alte orașe și vă pot spune de pe acum că nu doar muzica ci și punerea în scenă a show-ului se ridică la cele mai înalte standarde, așa că nu există niciun motiv pentru care să ratați reprezentația!

Comentarii

Claudia's Choice a spus…
Suna foarte interesant!
Toma Aurora a spus…
Claudia, mă bucur că ți-am stârnit interesul :) !