Orașul ca o casă

 

   În felul său orașul e o casă, dar la un alt nivel. Ca și-n cazul unei locuințe într-o așezare urbană există detalii ce-o transformă într-un loc frumos, pe care îl numim acasă. Unii dintre noi, născuți în anumite zone se lasă adoptați de alte orașe și cu timpul se identifică pe ei înșiși ca fiind parte a respectivului loc. „N-aș mai pleca de-aici!” sau „Îmi e greu să mă mut în alt loc!” sunt cuvinte pe care le auzim adesea, fără să le acordăm prea mare importanță.
   Lucrurile care fac dintr-un oraș unul frumos pot fi diferite pentru fiecare dintre noi, în funcțiile de preferințele și necesitățile noastre. Un copil va fi cucerit întotdeauna de spațiile de joacă plăcut amenajate din parcuri ori din vecinătatea blocului, un adult va aprecia un arc de parcare pentru biciclete plasat în apropierea locului său de muncă, iar un senior va fi mulțumit numai atunci când în parcul său favorit vor fi suficiente mese de șah încât să prindă mereu un loc liber în diminețile de duminică.

   Acestea sunt chestiuni pe care le știm cu toții, însă mai puțini cunoaștem că în ultimii ani, în țara noastră, fenomenul mobilierului urban a luat amploare și există firme specializare ce se ocupă în detaliu de astfel de proiecte. Decor Urban (Art Decor) este numele unei echipe ce are drept scop înfrumusețarea orașelor; ea se ocupă de străzi, parcuri, spații verzi și este vinovată de multe balansoare, bănci, căsuțe de joacă, jardiniere, foișoare, ba chiar și de platformele de skateboard pe care le întâlnim în fiecare zi în drumul nostru către școală, muncă sau cumpărături. 
                  

   Precum o casă, și orașul are nevoie de un decor potrivit, pentru a fi numit acasă. Nu-i suficient ca toate imobilele să fie bine întreținute în exterior, ori ca structurile vechi să se îmbine aromios cu cele moderne, ci și ca orașul să fie ornamentat cu accesorii utile. Acestea sunt detaliile care fac diferența, așa cum în cazul unei încăperi obiectele mici de mobilier, precum și cele de decor, desăvârșesc planul designului de interior. 
   Astfel parcul de joacă este echivalentul pătuțului din camera copilului. Ca și acesta din urmă, trebuie să reprezinte un mediu plin de culoare dar sigur pentru cei mici. Decor Urban s-a orientat înspre structuri cât mai simple, realizate doar din materiale sigure pentru copii, care să-i ferească de accidente sau alergii. Aceste spații de joacă sunt gândite în detaliu, așa încât până și asfaltul folosit în jurul lor este unul gumat, care protejează oasele și pielea celor mici în caz de căzături.
   Foișoarele și mesele de șah din parcuri, pot trece drept mesele din bucătărie, cele la care ne așezăm nu doar pentru a servi o masă gustoasă, dar și pentru o discuție cu familia ori cu ce veniți în vizită. Recunosc că e foarte relaxant să-ți petreci câteva ore la o masă de șah din parc, chiar dacă nu intenționezi să faci altceva decât să ronțăi o gustare în compania unui prieten. Nici nu simți cum trece timpul, din pricina fluxului de trecători care o dată cu perindarea lor par să schimbe întreaga atomosferă, de la o clipă la alta.
   Băncile sunt canapelele orașului. Vara le vânăm pe cele umbrite, care par să valoreze mai mult decât un colțar îmbrăcat în piele fină, albă. Când plouă ne simțim norocoși când găsim un loc liber pe o bancă așezată într-un loc acoperit, precum cele dintr-o stație de autobuz. Iar în parc am da orice să găsim liberă până și o bancă cu blăni lipsă, doar pentru a savura o înghețată așa cum trebuie. Mai sunt și cazurile extreme, atunci când vedem într-o băncuță oarecare un colț de rai menit să ne salveze picioarele obosite de la mersul pe tocuri, sau mâna lui Dumnezeu sortită să ne țină cu grijă sacoșele în zilele în care exagerăm la cumpărături și plecăm cu mai mult decât putem duce.
   Adolescenții se vor simți ca-n propriile camere în spațiile amenajate pentru a se putea da cu rolele sau cu skateboardul. Skateparkurile nu sunt niște construcții ieftine și necesită ceva efort din partea primăriilor, însă numărul lor este în continuă creștere datorită unui motiv foarte simplu: sunt printre puținele momeli ce-i incită pe cei tineri la mișcare. Într-o epocă în care e tot mai greu să convingi un adolescent să dea drumul din mâini telefonului, e de preferat să se investească în acele puține modalități de încurajare a activităților fizice și de recreație. Skateboardingul e un produs al globalizării, iar în țara noastră a devenit un sport popular, mai ales în marile orașe. Și la mine în localitate, datul cu skateboardul este principala activitate a băieților, deja nu se mai poartă fotbalul printre cei mici, fetițele sunt bicicliste înrăite ori fane ale rolelor și cred că un skatepark ar deveni rapid un loc popular chiar și-n așezările mici din provincie.
    Mai departe putem aprecia jardinierele ca fiind glastrele de pe hol, coșurile de gunoi din spațiile publice ca având aceeași funcție ca și în casa noastră iar rastelul de biciclete ca substituind rolul garajului. Toate sunt detalii pe care de multe ori le pierdem din vedere, însă toate își aduc contribuția la transformarea orașului nostru dintr-unul oarecare într-unul frumos.

Comentarii

frumoasa descriere ai facut.Ar fi bine daca fiecare cetatean ar pretui locurile relaxante din orasul sau,daca ar fi pastrata curatenia orasului si toti ar trata orasul in sine ca pe o casa a lui.La noi in oras se lucreaza de doi ani la reamenajarea parcului,au scse pomii din radacina,au stricat alei,leagane locurile de joaca ale copiilor...e un adevarat santier...abia astept sa ma plimb din nou pe Bulevardul Pardon si sa ma relaxez in Gradina Publica Merci!
Toma Aurora a spus…
Mulțumesc, Daniela!
Prin mai toate orașele în care am fost în ultima perioadă am observat că se lucrează prin parcuri, probabil e o perioadă propice reamenajărilor.
Locuiești în Câmpulung, să înțeleg :D.
Alexandra Ioana a spus…
foarte frumoasa prezentarea!! Si eu am observat si m-am bucurat, ca se lucreaza continuu la dezvoltarea oraselor
Unknown a spus…
frumoasa prezentare
Unknown a spus…
Minunata prezentarea...
Cristina a spus…
Superba prezentarea!
Cristina P. a spus…
Foarte frumoasa prezentarea si articolul in sine, bine scris!
Bravo , draga mea , un articol , minunat !
Unknown a spus…
Articole de care te indragostesti automat!
Multumim draga noastra pentru fiecare articol in parte dedicat noua.. si scris cu placere tot pentru noi!
Corina Podocea a spus…
Un articol care ne aduce zambetul pe buze! Felicitari!
Unknown a spus…
frumos articol!
Da,locuiesc intr-un sat din zona Campulungului,insa mergeam des cu copiii la plimbare
Unknown a spus…
In orase, putem socializa mai mult in locuri special recomandate.Din pacate, nu prea ne facem timp!
Lucica Lazar a spus…
Foarte frumos articolul! Cred ca oricui ii place un loc curat de asta trebuie sa pastram curatenia.