Bilete de avion către Corfu de la DTS Travel Agency


     Dragii mei, ne-am adunat cu toții aici pentru a purcede împreună înspre meleagurile pline de farmec și expresie mitologică ale insulei Corfu, acest leagăn de inspirație în ale cărui mișcări molatice sute de artiști și-au găsit inspirația ori și-au pus ordine în gânduri. Vom face un popas lung pe această insulă, asemeni lui Ulise, naufragiat și el cândva demult pe aceste plaje, și vom încerca să descoperim în pași moderni răspunsurile la întrebările pe care eroul și le-a pus la primul contact cu țărmul:
    „Ah, unde sunt, ce țară-i iar, ce oameni
     Mai sunt pe-aici? Obraznici, răi, sălbatici
     Ori primitori de oaspeți și cu teamă
     De zei? Un glas am auzit, un chiot
     Ca de femei, de zâne cu sălașul
     Pe plaiuri nalte, pe-nverzite pajiști
     Și la izvoarele de râu.
” (Homer- Odiseea, cântul VI)


Prima zi: întâiul contact cu legendele locale


   Nu se cuvine altfel decât să începem această minunată vacanță  îndepărtându-ne de plajele pe care Poseidon s-a iubit efervescent cu splendida nimfă Korkyra, cea al cărei nume a fost cel menit să boteze insula. Pașii nu ne vor fi purtați departe de apă, căci ne vom opri în imediata sa vecinătate, lângă zidurile Vechiului Fort (Paleo Frourio). Acestă construcție a devenit definitorie pentru Corfu, ce s-a transformat din pensinsulă în insulă imediat după ce venețienii au început remodelarea malurilor pentru a despica printr-o tăiere în marea Ionică fâșia de pământ ce ținea lipit Corfu de mama Grecie continentală. Cum mulți dintre voi au luat cunoștință, această metamorfoză a dus la dobândirea statutului de insulă-fortăreață, iar Corfu nu a fost niciodată cucerită de turci în încercările lor de ocupare a tuturor insulelor elene. Să intrăm și în muzeul fortului, pentru a admira obiecte de artă vechi de secole!

Ziua 2: intersectări cu alte culturi 


   Unul dintre cele mai faimoase obiective ale insulei nu poartă semnătură grecească, ci este opera Împărătesei Elisabeta a Austriei, cea care a construit un edificiu măreț în liniștea și grădinile vii de aici, special pentru a-și petrece vacanțele de vară: palatul Achillion. Se spune că împărăteasa Sissy, așa cum a rămas cunoscută pentru posteritate, a dezvoltat o puternică afecțiune pentru legendarul Ahile și de aceea a împresurat palatul cu statui înfățișându-l pe cel considerat „perfecțiunea estetică greceasă”. Statuia pe care o vedem acum în fața noastră, numită Ahile murind a fost punctul central al grădinilor palatului și preferata împărătesei.

Ziua 3: Din nou în pași de stil bizantin


   Contrastând cu luxuriantul palat de sorginte austriacă, vizităm acum Castelul Gardiki, unul dintre cele mai cunoscute și vechi edificii bizantine, costruit de despotul Epirului. Forma lui octogonală păstrează liniile clasice ale stilului bizantin, castelul fiind o creație exclusiv influențată de cultura grecească. O legendă țesută în jurul acestui castel spune că piratul turc Barbarossa a reușit să asedieze zidurile sale datorită păgânismului său fără margini. Forma octagonală, cu bogată încărcătură simbolică în cultura bizantină, nu a putut juca rol de scut în fața invaziei musulmanului. De reținul faptul că pentru greci, inclusiv pentru localnicii din Corfu, legendele s-au țesut deseori în jurul ideei de profund creștinism ortodox.

Ziua 4: imixtiuni noi


   V-am informat că austrieci și turcii și-au pus amprenta asupra dezvoltării orașului insular, dar au existat multe alte popoare care sunt reprezentate prin construcții și obiecte de cult în Corfu. China, Japonia și India, de exemplu, adăpostesc celebre obiecte de artă în încăperile Palatului Regal, în Muzeul de Artă Asiatică. Atracția principală a muzeului este acest set vechi de porțelanuri chinezești, datând din timpul dinastiei Shang. Iată că adevăratele capodopere nu se demodează nici după trecerea unei jumătăți de mileniu și continuă să ne surprindă nu doar prin rafinament ci mai ales prin caracterul mereu actual.

Zilele 5-7: de la mituri și legende la modernism


    După lunga trecere prin istoria și legendele insulei, vom dedica ultime zile din vacanța în Corfu obiectivelor născute din planuri moderniste, îndrăznețe. Vom sorbi răcoritoare pe plajele distinse cu Blue Flag, semnul specific plajelor deosebit de curate și ne vom bucura până la ora prânzului de înot în apele liniștite, de un turcoaz utopic. La prânz vom trece prin celebre piețe: Ano Platei și Kato Plateia, unde vom face popas la terase, ori ne vom aventura printre tarabele cu suveniruri pentru a ne procura obiecte care să ne amintească nouă, ori celor dragi, de frumoasa excursie Corfu petrecută în acest final de vară. Cănile cu numele insulei, tricourile inscripționate, baticurile din dantelă ori mierea și uleiul de măsline pot fi doar câteva dintre alegeri.

     Se vede de aici, pe faleze, lanțul de cluburi și terase de noapte, ce fac deliciul tinerilor veniți pe insulă pentru muzică și distracție.
     Sunt sigur că deja v-ați familiarizat cu preparatele specifice insulei, tarama,patsa, spanakopita ori saganaki, iar la târgul culinar la care vom poposi în acest sfârșit de săptămână puteți întreba bucătăresele care sunt secretele din spatele delicioaselor aperetive ori a cataifului sau baclavalei. Cum influențele asiatice se simt deseori pe insulă, vă puteți bucura și de mâncărurile specifice bucătăriei indiene, acestea fiind foarte căutate și apreciate de turiști.

Ziua 8: în loc de epilog


   Nu putem părăsi Creta fără a participa preț de câteva ore la festivalul Sfântului Spiridon, patronul spiritual al insulei. Cu această ocazie vom face o scurtă vizită Catedralei Agios Spiridon, al cărei turn l-am putut zări cu toții, indiferent de locația pe care am ales-o pentru vizită. Festivalul naște anual legende noi, îmbrăcând forme moderne, cât mai atractive pentru turiști. Bătălia nautică, de pildă, amintește de toate încercările militare la care insula a fost supusă de-a lungul timpului, dar a devenit și un prilej grozav pentru comercianții ambulanți de a se strecura printre spectatori pentru a vinde înghețată cu miere ori suveniruri cu chipul sfântului celebrat.

   Acestea fiind spuse, eu îmi închei aici munca de ghid turistic virtual și vă doresc să savurați din plin ultimele clipe petrecute pe insulă. Bilete de avion către această destinație puteți cumpăra prin DTS Travel, agenție de turism ce oferă inclusiv oferte last minute către plajele din Grecia în acestă perioadă. Iar până la proxima întâlnire vă urez  το αντίο! (trad. La bună revedere!


   

Comentarii