Recomandările lunii


  De Henry de Montherlant recunosc că nu auzisem până să-mi cadă în mână Celibatarii, un roman nu foarte stufos, dar bine scris. Din notele de pe spatele cărții am aflat că deși nu a fost considerat un autor foarte perspicace, Montherlant a avut un „scris regesc”. După ce am lecturat romanul am ajuns la aceeași concluzie: deși are un mod plăcut de a relata, de a prezenta situații, Motherland e foarte arogant, lucrează numai cu personaje-tipologii în care oricine se regăsește la un moment dat. În romanul de față nu crează un erou complex, ci doar ne prezintă obiceiurile unor celibatari din primele decade ale secolului XX. Pe alocuri, te face să te simți prost și din punctul meu de vedere face un atac indirect la persoană, folosindu-se de slăbiciunile pe care le avem în comun cu toții.
N-aș recomanda Celibatarii dacă scrisul frumosului autor francez n-ar fi fost întradevăr regesc. Multe nu se-ntâmplă în viața celibatarilor înrudiți din cartea sa, dar e interesant cum îi prezintă: unul a avut o viață amoroasă intensă și deținea suficiente calități, altul era sihastru și nu era deloc inteligent, deși poza în rolul unui iscusit om al cifrelor, șamd.
  Fetele și Băieții sunt alte două (serii de) romane ale sale considerate a fi capodopere, cel de-al doilea titlu având un mare impact în 1952, anul în care autorul s-a decis să-l publice. În paginile lui se tratează inclusiv problema relațiilor homosexuale din școlile romano-catolice. Montherlant a fost, de asemenea, exclus din academia din Neuilly din cauza unei relații de acest gen, tocmai de aceea romanul se anunță a fi destul de spumos.


  În ceea ce privește filmul, m-am oprit la o producție veche, Sleepers, pe care am vizionat-o de curând pe un post tv, după miezul nopții, mai mult din greșeală. Pe lângă faptul că vă puteți bucura de un Brad Pitt foarte tânăr și un Robert de Niro la fel de intrigat precum îl știm (cu toate că joacă rolul unui preot), filmul are un subiect interesant: un grup de tineri abuzați sexual în timpul detenției într-un centru de reeducare găsesc momentul potrivit, peste ani, să se răzbune. Brad Pitt joacă rolul avocatului acuzării și încercă să-i înfunde pe infractorii ce și-au căutat dreptatea, deși... mai multe nu vă spun, căci aș face dezvăluiri importante :).

Comentarii

miki a spus…
Chiar azi ma uitam pe emag, ca au o oferta in care toate cartile se trimit fara taxe postale, si ma gandeam ca n-am citit nimic de Montherlant, iar in oferta sunt vreo doua carti scrise de el. Ma duc sa studiez iar oferta :p
Unknown a spus…
Filmul pare foarte interesant.