Recomandarile lunii septembrie



   Voi incepe recomandarile acestei luni prin mentionarea filmului-documentar Klitschko, o productie impresionanta despre viata si cariera celebrilor frati boxeri. Vitali si Wladimiri au fost, sunt si vor ramane celebrii nu numai datorita performatelor din ring dar si gratie legaturii de sange. Toata lumea ii ia la pachet si ii numeste „fratii Klitschko”, iar acest aspect repezinta nota emotionanta a filmului. Sunt probabil unii dintre putini frati care s-au sprijinit si s-au incurajat, fara sa fie separati din cauza vanitatii si a geloziei. Cunoastem cu totii nume mari, vedete internationale, care se cearta cu rudele apropiate din cauza banilor, a faimei, a mandriei personale. Va asigur ca nu va veti plictisi urmarind documentarul,chiar daca nu sunteti pasionati ai boxului. Eu am ramas cu un sentiment foarte placut dupa ce l-am vizionat, chiar foarte placut!


   Cel de-al doilea film recomandat este Doomsday, un SF apocaliptic in genul lui The Divide. Doar ca in cazul sau este vorba despre un virus letal ce duce la sfarsitul rasei umane si nu despre un cataclism brusc si neelucidat. Actiunea se opreste undeva dupa 2030, dupa ce Scotia fusese declarata zona de carantina (si no-fly zone) pentru a impiedica imprastiera unui virus ucigas dincolo de granitele sale. Insa unii locuitori devin imuni si incep o viata dura, barbara, cu reguli noi, nescrise. In timp ce o parte din ei se comporta ca niste punkeri masochisti cealalta sectiune pare ca s-a intors in Evul Mediu si incearca sa recladeasca regalitatea.  Mi-au placut personajele, intrepretarile, decorul folosit, ideea in sine.


   Ultimul film pe care il recomand se numeste The Edge. Un magnat influent (Anthony Hopkins) porneste intr-o calatorie alaturi de un apropiat (Alec Baldwin, indragostit de sotia magnatului, o femeie frumoasa si tanara). Avionul se prabuseste in munti si de aici incepe o poveste plina de actiune. Totul se complica cand in scena intra si un urs ucigas, care ii vaneaza pe rataciții si asa tulburati din cauza lipsei de hrana si a frigului. Ideea filmului nu este spectaculoasa! Spectaculoasa este insa intrepretarea lui Hopkins (cum era de asteptat, de altfel). Pe cat de bogat, pe atat de inteligent si bun, el va face orice pentru a salva viata falsului sau tovaras, dar si pe a insotitorului de zbor. Finalul nu vi-l voi dezvalui, dar va asigur ca ultimul schimb de replici este tulburator.

   
   Iar pe final va recomand si o carte: Siloam. O carte greoaie, construita aproape numai din pasaje descriptive (in proportie de 90%), scrisa de un autor nou pentru mine, Paul Gadenne.  Ni se infatiseaza povestea unui tanar inteligent, aflat in fata bacalaureatului, care se imbolnaveste de tuberculoza si este internat intr-un sanatoriu retras. Este, de fapt, o lucrare autobiografica caci autorul a suferit de aceasta boala si chiar a si decedat din cauza ei, la varsta de 49 de ani. Cartea este asa de profunda incat deseori am simtit ca ma copleseste. Daca aveti cumva obiceiul sa subliniati pasajele interesante dintr-o lucrare, atunci este bine sa aveti la voi un pix nou, caci intreaga lucrare se cere a fi subliniata. Cineva l-a numit pe Gadenne cel mai bun scriitor al epocii sale, asa cum numai unul se naste intr-o perioada. Daca veti citi cartea o sa va convingeti si voi de acesta afirmatie.

Comentarii

Dorina a spus…
Am vazut si eu the Edge. Foarte bun filmul! Initial m-am uitat pentru ca era cu Anthony Hopkins,unul dintre actorii mei preferati, insa apoi m-a cucerit si povestea :)
Manases Andrea a spus…
Fimul The Edge este foarte palpitant si te tine pana la capat in suspans. Mi-a placut mult!
Cherry Queen a spus…
suna bine cartea... desi spui ca e greoaie.. o sa o trec pe lista mea de carti ce trebuie citite...
si sper ca la anul sa o bifez ca si cittita...
pentru ca acum incepe facultatea si nu prea mai am timp sa citesc.. :)

te pup!
Abyukina a spus…
Documentarul fratiilor mi-ar placea tare mult sa-l vad. Mie imi place de ei. De carte insa nu cred ca m-as atinge mai ales ca are atatea pasaje descriptive. Nici macar Calistrat Hogas cu "Drumuri de munte" nu m-a atras. Aceasta nici atat nu cred :d
Fuchsia a spus…
La Doomsday o sa ma uit neaparat.Imi plac SF-urile :)Chiar aseara am vazut unul pe care ti-l recomand(ce-i drept e mai vechi, insa nu apucasem sa il vad pana ieri). Este vorba despre "Gattaca". Actiunea are loc "in viitorul nu foarte indepartat" cand oamenii sunt impartiti in doua categorii: cei superiori, creati in laborator cu ajutorul ingineriei genetice care ii face sa aiba anumite inclinatii si sa fie feriti de anumite afectiuni si cei inferiori, care nu au fost creati in laborator. In aceasta lume in care oamenii inferiori aproape ca nu au drepturi, sunt desconsiderati din start si nu au posibilitatea de a avansa in cariera, un tanar ambitios a carui dorinta era sa calatoaresca in spatiu depune eforturi extraordinare pentru a-si asuma, zi de zi, identitatea unui om superior. M-a atras titlul filmului, care este un nume creat cu initialele celor 4 baze ale ADN-ului (adenina, citozina, guanina, timina) si mi-au placut in mod special ultimile discutii pe care le poarta personajul principal cu cel a carui identitate si-o asumase si cu un chimist/laborant care trebuia sa ii testeze, pe tot parcursul filmului, pentru a evita patrunderea oamenilor considerati inferiori in sfera celor superiori.
Unknown a spus…
Tocmai m-am reapucat de carte, țin minte că mi-a plăcut limbajul, dar n-am terminat-o. N-am stiut că e autobiografică.