Despre moda de altadata

   Zilele trecute rasfoiam un almanah Scanteia din 1981 si mi-au atras atentia paginile destinate articolelor de publicitate. Pe vremea respectiva hainele si incaltamintea erau produse numai de companii ale statului, iar lipsa concurentei pastra intotdeauna preturile decente. Din cate am inteles de la parintii mei, la vremea respectiva, orice salariat isi perimitea sa isi cumpere lunar o pereche buna de pantofi si ceva de imbracat de calitate, pe deasupra. Evident, perioada comunista a avut si aspectele sale mai putin placute, dar in ziua de astazi este din ce in ce mai greu sa iti permiti in fiecare luna sa iti achizitionezi ceva calitativ. Mai ales daca ti-ai intemeiat deja o familie, iar cheltuielile au devenit mai mari!

   Din discutiile cu parintii mei am aflat lucruri interesante despre moda anilor 70-80, despre hainele si incaltamintea de odinioara. Observati in fotografia pe care am scanat-o din almanah, cat de frumoase erau cizmele! Exceptionale!


   Cojoacele acestea,de  pilda, se numeau alaine deloane, de la numele lui Alain Delon, celebrul actor francez. A fost o adevarata frenezie la vremea respectiva si toata lumea isi cumpara un alaine delon pentru iarna! A fost, sa zicem, echivalentul blugilor skinny pe care noi, fetele, ii numeam in liceu "blugi JLo", datorita faptului ca Jennifer Lopez i-a purtat in celebrul videoclip al piesei "My love don't cost a thing".

   Blugii evazati  au furat in anii 70 nu numai mintile femeilor, ci si pe cele ale barbatilor. Am gasit chiar si cateva poze cu tatal meu purtand niste pantaloni evazati si am ras cu lacrimi de cat de cool se credea. Cel mai haios lucru l-am auzit insa de la mama mea: cica ar fi fost o adevarata intrecere intre cine are pantalonii cei mai evazati si ea s-a dus la croitor pentru a-si face blugi cu partea evazata masurand 50 de cm pentru fiecare picior ! 


   Barbatii mai stricati purtau buricul gol. Chiar daca nu aveau tricori scurte si le sumecau pe cele obisnuite, pentru a scoate abdomentul la vedere. Sa zicem ca a fost un fel de un crac sumecat, cum purtau baietii acum 5-10 ani, atunci cand se credeau smecheri.


   Febra trench-urilor de piele a dus la o insuficienta a alimentarii magazinelor. Asa ca au fost lansate trench-urile de "scai", adica de piele artificiala. Totusi, acel material era de-a dreptul patetic pentru ca in contact cu ceva cald se strangea ca o punga de plastic sau chiar lua foc.


   La un moment dat s-a iscat o adevarata "criza a panzei topite" si chiar ajunsese sa aiba un pret de lux, fiind extrem de cautata si din ce in ce mai rara. Mama imi povestea ca mergea la Fondul Plastic doar pentru a admira pretiosul material si ca cine aparea cu o rochie din panza topita era privit ca un adevarat superstar!

  Voi ce lucruri interesante ati aflat despre moda perioadei comuniste? Nu-i asa ca de fiecare data moda se reinventeaza, se transforma si fie ca vrem fie ca nu vrem ajungem sa ne lasam influentati de ea?

Comentarii

Carmen a spus…
Toata lumea se imbraca la fel,tocmai datorita "lipsei concurentei". Vedeai acelasi model de pantofi la 20 de femei pe strada:). Cei mai "cool" erau cei care reuseau sa primeasca pachete din afara.Acelasi model de pantofi peste tot,aceiasi mobila in fiecare casa,traiasca lipsa de individualitate:-)
Fuchsia a spus…
Loool, sa stii ca e pe bune faza cu "cine avea pantalonii mai evazati". Si tata mi-a zis ca, atunci cand era inca in liceu, fusese la croitor impreuna cu bunica pentru a-si face o pereche de pantaloni evazati. Si cum bunica nu l-a lasat sa ceara niste dimensiuni din care ar fi rezultat niste pantaloni ridicoli, s-a dus singur inapoi in aceeasi zi cerand sa ii faca, bineinteles, de vreo 50 cm =)) Rade si-acum cand isi aminteste ce-a iesit.
Cred ca o sa para si lucrurile care sunt la moda acum peste ani :))
Miuri a spus…
ha ha alaine delon avea si tata :) si am si eu poze cu el in pantaloni evazati. Mie chiar imi place cum ii statea. Parca e din filme vechi faine :D te pup

Eu chiar ma las fara sa vreau influentata de moda. Imediat ce apare ceva nou mie imi place, rar sa nu-mi placa cate ceva din noile tendinte :))
Georgiana a spus…
Foarte interesanta postare, Aurora! Eu nu stiu multe lucruri despre acea perioada, dar m-au amuzat intotdeauna (din poze) frizurile barbatilor si pantalonii evazati. Hainele de dama purtate atunci au un farmec aparte :)
Mihaela Pojogu a spus…
o da, bunica chiar avea un tablou cu el la loc de cinste :)
Alina a spus…
si eu stau adeseori cu mama de povesti si cam stiu tot ce se purta atunci. am ras si eu cu lacrimi uitandu-ma la pozele colegilor ei :)). de maica-mea n-am prea ras,ea era imbracata mai "normal".
da, preturile erau mici si lumea teoretic si le permitea, dar bucati erau putine, mai ales in provincie si era un lux sa fii "la moda". Mai ales in ultimii ani, 80-89.
Anonim a spus…
Eu ma bucur atat de mult ca sunt vremuri de mult apuse, pentru ca incaltamintea mi se pare foarte urata, butucanoasa (imi cer iertare, pentru ca tie ti se pare foarte frumoasa) iar barbatii in pantaloni evazati mi se par usor feminizati... E drept ca am niste pantofi din tineretea mamei foarte frumosi, dar sunt cu toc subtire si inalt, nicidecum mic si conic, asa cum erau 90% din pantofii acelor vremuri. Eu una ma bucur ca vremurile s-au schimbat, ca a aparut diversitatea, modele pentru toate varstele si toate gusturile...
All that beauty a spus…
Despre perioada respectiva stiu ca barbatii purtau pantaloni evazati, pantofi cu tocul inalt :), acum mi se par haiosi. Femeile apelau foarte mult la croitoreasa, iar cine avea imaginatie avea haine unicat, chiar interesante.
Unknown a spus…
Ce interesant articol, imi place!