Beneficiile uleiului de jojoba


   Iubesc uleiurile naturale, n-aș putea spune care este preferatul meu. O vreme m-am înțeles excelent cu cel de cocos, îmi pregăteam de 2-3 ori pe săptămână o mască hidratantă pentru scalp și păr încălzidu-l și aplicându-l prin masaj ușor, apoi am prins drag de cel de măsline, de cel de argan, de cel de avocado, de cel de migdale dulci, de cel de ricin. Fiecare ulei vegetal are caracteristicile lui. Unele sunt mai vâscoase, hrănesc în profunzime, însă sunt greu de tolerat de persoanele cu pielea grasă. Altele sunt mai fluide și se absorb rapid în păr și în piele. Unele miros superb (cel de cocos, cel de argan), altele n-au un miros prea plăcut (cel de măsline, cel de ricin). 
   Uleiul de jojoba, cel despre care vă scriu azi, este un ulei pe care nu l-am mai folosit până în această toamnă. Am ales varianta de la Apimond, ambalată în sticluță prevăzută cu pompă, pentru o utilizare precisă și igienică.

    Se spune că uleiul de jojoba este potrivit pentru tenul și scalpul gras, fiind în topul recomandărilor pentru acest tip de piele. Este un tip aparte de ulei, o ceară lichidă asemănătoare sebumului produs de pielea noastră. Mirosul său nu-i unul puternic, duce puțin a nuci, a semințe. Uleiul nu-i foarte dens, se întinde ușor pe păr și pe piele.
   Atunci când l-am folosit pe ten nu pot spune că m-a impresionat. Mi se pare o idee cam gras pentru pielea mea, în sensul că nu se absorbea chiar dacă aplicam o cantitate foarte mică. Nici măcar atunci când îl aplicam pe pielea umedă. Reacții negative nu am observat, nu mi-au apărut coșuri atunci când l-am folosit și nici nu mi-am simțit tenul încărcat. Însă senzația de gras pe piele nu-i tocmai plăcută.
   În schimb, pentru păr și pielea capului mi se pare fantastic. Îl aplic neîncălzit, masând ușor, circular, pielea capului cu degetele. Apoi împart părul în șuvițe mari și aplic uleiul și pe lungime, insistând asupra vârfurilor. Las să acționeze 2-3 ore, apoi șamponez părul o singură dată. Se clătește ușor din păr. Dacă vi se pare că șamponul nu produce suficientă spumă la o primă șamponare, atunci este bine să repetați, e nevoie de spumă bogată pentru ca un ulei să fie scos complet din păr. Depinde de tipul șamponului, sunt unele care fac multă spumă, altele care nu excelează la acest capitol. 
   Din informațiile online am aflat că unele persoane adaugă ulei de jojoba în șampon înainte de a-și spăla părul. Am încercat și eu și nu am observat nimic deosebit. Consider că un ulei trebuie să stea măcar 30 de minute în păr sau pe scalp pentru a hidrata corespunzător. 
   Fiind un ulei uscat, uleiul de jojoba poate fi aplicat fără rețineri pe pielea capului înainte de spălarea părului. El ajută la păstrarea unui scalp sănătos, împiedicând descuamarea pielii și apariția iritațiilor. Eu îl aplic în special în creștet, acolo unde scalpul meu este mai sensibil.
    Un alt mod benefic în care folosesc uleiul de jojoba este pentru demachiere. Înmoi o dischetă demachiantă în apă caldă, aplic deasupra două picături de ulei și șterg astfel orice tip de machiaj de pe piele, inclusiv pe cel rezistent la apă sau la transfer. Folosindu-ne de uleiuri în timpul demachierii prevenim uscarea pielii din zona ochilor și contribuim la reducerea liniilor fine, a ridurilor. Dintre toate tipurile de ulei vegetal încercate, cel mai bun pentru demachiere și îngrijirea pielii din jurul ochilor mi s-a părut uleiul de migdale dulci. Se numără și printre cele mai accesibile, o sticluță de 100 ml costă maxim 15 lei în magazinele cu produse naturiste. Și cel de jojoba este foarte bun, însă cel de migdale parcă este anume creat pentru a fi folosit în acest scop.

   Uleiul de jojoba pe care-l folosesc este, după cum spuneam, cel vândut de Apimond. Prețul său este 42 lei/50 ml și poate fi comandat direct de pe site-ul Apimond.ro

Comentarii

Georgiana a spus…
Am avut si eu in trecut si tin minte ca mi-a placut mult, as mai lua o sticluta strict pentru scalp. Si eu am 2 zone unde pielea se usuca mai mult si imi provoaca mancarimi.
Te pup!
ilda76 a spus…
Aooleeuu, eu pana la Longevita nu am intalnit ulei de argan care sa miroasa ok - dimpotriiiva!!! :))
Nu stiam ca are Apimond ulei de jojoba;am retinut! Eu am folosit o capsula (sa-i spun asa, nu gasesc alt termen) de pe iHerb (Simona mi l-a daruit) si mi-a placut la nebunie efectul asupra podoabei capilare!

Pupicei, Aurora! :)
Ilda
Lavender Thoughts
Gutu Bianca Lucia a spus…
am si eu , nu de la Apimond dar mi se pare foarte bun
Toma Aurora a spus…
Georgiana, am uneori aceeasi problema iar singura solutie pe care am gasit-o sunt uleiurile vegetale. Mie si cel de cocos imi place foarte tare cum se comporta cu scalpul.
Pupici!
Toma Aurora a spus…
Ilda, eu am mai avut ulei de argan de la Mayam, mi-a placut si mirosul lui. Cred ca Longevita/Solaris are oricum cea mai placuta aroma, nu te contrazic deloc.
Pupicei, draga mea!
Toma Aurora a spus…
Bianca, ma bucur sa aud! Este un ulei deosebit!