Sunt parte din arta străzii


   Fac parte din generația care a prins debutul greoi al artei stradale în țara noastră, îmi amintesc că pe vremea când eram prichindei ni se repeta la începutul anului școlar că nu trebuie să mânzgălim gardurile cu spray-uri colorante, sau să ne dăm cu rolele și bicicletele prin spații publice aglomerate. Cultura acestui tip de artă abia prindea contur atunci, pionierii ei erau numiți atunci golănași, băiețași, derbedei. Fenomenul prindea bine în rândul tinerilor, existau destuli rebeli și la vremea respectivă. Arta stradală era mai degrabă o formă de rebeliune, asta făceau adolescenții cei mai îndrăzneți, treptat manifestarea a început să capete o formă artistică.

   Astăzi mii de utilizatori Facebook publică pe profilele lor imagini surprinse în oraș, în cea mai mare parte din ele apar graffiti-uri sugestive. Uneori un loc derăpănat e animat de o explozie colorată. Un artist talentat dă farmec unui zid trist desenând o floare. Alții, mai puțin talentați, dar tot cu suflet de artist, pun pe coala de ciment un text sugestiv, menit să facă ziua cuiva mai bună sau să susțină o cauză. 
   Eu mă declar fan grafitti, fac parte dintre cei care citesc cam tot ce se scrie pe clădirile și gardurile pe lângă care trec, uneori mă amuz, alteori mă suprinde faptul că unii au niște convingeri atât de puternice încât au găsit că e necesar să le exprime pe pereții orașului. Dacă vă aflați la polul opus și nu vedeți în graffiti decât o mâzgălitură ce urâțește străzile, vă dau câteva motive pentru care merită să faceți o schimbare de atitudine.


foto: sub25.ro

   Mulți artiști stradali sunt foarte talentați, sunt tineri cu viziune și stăpânesc perfect tainele culorilor. De unele desene parcă ți s-ar frânge inima dacă s-ar gândi municipalitatea să văruiască cu un gri obosit pe deasupra.


foto: graffitirus.wordpress.com

   Când nu ai bani de psiholog, timp de mers la biserică ori credit să-ți suni un prieten, poți găsi o îmbărbătare la colț de stradă. Mesajele încurajatoare sunt din ce în ce mai răspândite prin oraș, adesea ele ne repetă ceea ce deja știm dar suntem prea prinși pentru ne aduce aminte.


foto: Adevărul.ro

   Așa mai află și adolescenții noștri cum arăta cutare filosof sau romancier. Dacă unii tot nu servesc orele de curs, pot servi măcar o porție de cultură urbană atunci când ies cu prietenii la o țigară.

foto: stelian-tanase.ro

   Iubirea are farmec în toate formele sale. Unii aleg să scrie c-o iubesc pe Cici, alții că-și iubesc mama, câțiva că iubesc muzica, războiul, thug life, pe Kafka... fiecare cu pasiunea sa. 


foto: Ziua Veche

   Viața e grea, însă arată mai bine în versiunea color.

foto: wandering-the-dream-space.blogspot.com

  Uneori alăturarea dintre afișe și un mesaj scris pe zidurile din apropiere, bate o comedie spumoasă. 

   Dacă eu nu v-am schimbat convingerile, atunci poate o veți face participând la Urban Culture, un eveniment de artă urbană ce se desfășoară în Sun Plaza în perioada 28 august-18 septembrie. În caz că nu sunteți pasionați de graffiti, vă puteți orienta înspre alte activițăți, precum fotografie urbană,biking  sau street dance. Se organizează și concursuri cu premii în cadrul acestui eveniment, vă așteaptă vouchere de cumpărături și tricouri cu print-uri personalizate.

Comentarii

Simona Tucu a spus…
Superba postarea, Aurora draga! Minunata!
Toma Aurora a spus…
Mulțumesc mult, Simo!