Caleidoscop




   În caleidoscopul acestei săptămâni voi aborda un subiect care e firesc să ne preocupe: nutriția.
   N-aș putea spune că am ținut vreodată o dietă strictă, însă de doi ani de zile mi-am modificat regimul alimentar, am încercat să-l perfecționez, iar între timp am scăpat de peste 10 kg. Poate nu pare mult, dar nu aveam de unde să scad mai multe. De câteva luni sunt subponderală, conform graficelor, însă mă simt foarte bine așa, analizele mi-au ieșit perfect și am de gând să mai scap de 2-3 kilograme în următoarele luni.

   O mare importanță în procesul de slăbire au avut-o orele de sport. Cred că v-am mai zis, dar eu până acum ceva timp mergeam pe un traseu ce nu se intersecta niciodată cu mișcarea. Din clasa a 5-a și până la finalul liceului am avut scutire. Profesoara de sport din liceu, Dumnezeu s-o odihnească, tot timpul îmi repeta că nu contează că-s slabă, exercițiile fizice trebuie făcute pentru o sănătate mai bună, o respirație corectă și pentru mărirea rezistenței la efort. Apogeul sedentarismului a fost atins în facultate, atunci când am început să iau în greutate. De 60 kg nu am sărit niciodată (la o înălțime de cca. 1.70m), dar nu se știe unde aș fi ajuns dacă nu aș fi luat măsuri.

   V-am povestit de curând despre gustările de la Solaris. Postarea a fost populară, m-am bucurat de acest lucru. Am primit câteva mesaje legate de faptul că nu găsiți anumite produse Solaris la voi în oraș. Nici eu nu dau tot timpul peste anumite gustări de-ale lor, așa că am tot căutat alternative. Azi vă indic câteva, poate vă vor fi de folos.
   Caju crud am găsit în Lidl, la 10 lei punga de 200 grame. Mai ieftin ca la Solaris și, fără supărare (îmi este dragă echipa Solaris), mai gustos. Tot din Lidl iau și migdale crude, același preț, același gramaj, aceeași calitate.
   Din același supermaket iau păstăi de vanilie.



   Ce fac cu păstăile?
-pe una o tai pe din două și o pun într-un borcan cu miere. În 24 de ore gustul mierii devine intens vanilat, m-am îndrăgostit de acest combo după ce am gustat mierea cu vanilie de la Apimond;
-tai o bucată mică din păstaie (cam a 10-a parte) și o fierb într-o cană cu lapte. Îndulcesc cu o lingură de miere, iar desertul ăsta lichid e unul dintre cele mai bune.
 Nu mai rețin cât am dat pe păstăi, parcă 6 lei costă două, ambalate în fiole de sticlă. De asemenea, nu știu dacă se vând doar în timpul Săptămânii Franceze.



   Din seria gustărilor bune pentru călătorii și zile nebune: mixul cu nuci și stafide. Îl iau tot în Lidl și cred că este cel mai accesibil de pe piață. Sub 4 lei costă o pungă cu 100 grame. Eu am mereu stoc deși mixul ăsta se găsește tot timpul în magazine. Are și alune de pădure și migdale și caju, toate de o calitate acceptabilă. Nu-s chiar precum cele din selecția Nutline, dar dacă e nucă și nu-i prăjită, atunci n-are cum să fie rea!
   S-a întâmplat ca pentru articolul de azi să fie toate produsele luate din același supermarket, nu-i fac reclamă însă e preferatul meu pentru că e gol, niciodată nu e aglomerație la cel la care merg. Și trec adesea și pentru a vedea ce-au mai adus în „coșurile cu chestii”, adică în zonele în care ei pun echipamentele pentru sport, ustensilele de bucătărie, instrumentele muzicale, hainele, șamd. Atmosfera e chill, cred că tocmai d-aia am văzut zilele acestea un domn în slip făcându-și cumpărăturile!


   Smartphone am de mult timp, însă nu am instalații aplicate pe el. Nu-mi petrec mult timp pe rețelele de socializare și singurul lucru la care telefonul mi-e util e clasica conversație. Însă m-am dat peste cap  și mi-am instalat o aplicație, MyFitnessPal, una ce măsoare caloriile pe care le consum, cele pe care le ard prin sport, nivelul de minerale și vitamine dintr-un meniu. De aplicație am aflat din recomandările a trei antrenori de fitness, ce s-au pus la șuetă pe Youtube și au ajuns la aceeași concluzie: că asta ar fi cea mai bună. Din partea mea primește un mare plus și pentru postările publicate în secțiunea Blog, postări foarte bine scrise și cu adevărat utile.
   De când am instalat MyFitnessPal am un control mai mare asupra alimentației, nu mai ronțăi între mese pentru că știu că totul se trece la finalul zilei la totalul de calorii. Am și redus consumul de dulciuri, văzând cât de greu atârnă în balanță. Am o limită  de cca.1300 calorii și o prăjitură mi-ar desființa o masă. De asemenea, nu mai exagerez cu mișcarea fizică, o oră este suficient pentru o zi. Știu că mulți se plâng de faptul că nu au timp pentru exerciții, dar pe mine mă prinde adesea miezul nopții țopăind prin casă, uneori alerg prin ploaie și tot nu adorm până nu bifez rația de sport.
   Menționez că limita de 1300 de calorii e stabilită doar pentru perioadele în care vreau să slăbesc, în rest consum în jur de 2500 de calorii/zi pentru a mă menține. Înfometarea nu aduce cu sine decât un număr și mai mare de kilograme câștigate după încheierea regimului.

Comentarii

ilda76 a spus…
Mai, Aurora, m-au cam durut ochii vazandu-l pe "domnul in slip"! Eu una asa mi l-am imaginat,poate ar fi trebuit sa construiesc o alta imagine incat sa imi fie ok! :)))
Eu nu ma uit niciodata (dar niciodata!) in cosurile cu chestii! :)) Cred ca sunt anti-client!
Imi plac si mie acele mixuri cu nuca, alune, caju, migdale &co.
Trebuie sa fie fain ceea ce faci tu cu acele pastai de vanilie!

Puuup! M-am bucurat sa citesc caleidoscopul!
Ilda
Lavender Thoughts
Dorina a spus…
Aurora, m-ai scapat de cateva calorii ca am ras de s-a miscat scaunul cu mine. Deci efectiv nu mai pot de faza cu domnul in slip :)))))))) Nu am vazut niciodata asa ceva, dar nici nu vreau sa vad :)))
Eu nu merg decat o data sau de doua ori pe an la Lidl, nu e deloc in drumul meu, dar o sa mai merg si eu sa ma uit la gustarele sanatoase :)
Si ce pofta mi-ai facut cu mierea cu vanilie, o sa imi fac si eu, ca ador vanilia :)
Te pup! :*
Camelia Andrasescu a spus…
Pe la Lidl trec aproape in fiecare zi si imi place si mie ca nu e foarte aglomerat. Esti tare ambitioasa, te felicit! Pupici!
Descude a spus…
Linistea din Lidl si mie imi face bine si le trec pragul saptamanal, dar ca sa fiu sincera pana la capat, doamna lene ma indreapta mereu catre el, supermarketul fiind la doi pasi de mine :D

www.descude.com
Cherry Queen a spus…
si mie imi plac magazinele lidl desi ajung destul de rar pentru ca nu le mai am in drumul meu. postarea ta insa mi-a deschis apetitul si tare ma gandesc sa caut un alt lidl la care sa am acces mai usor.. :)

pupicei!
Toma Aurora a spus…
Recent s-a deschis unul mai în drumul meu, fac ce fac și ajung acolo. În trecut țin minte că luam numai dulciuri de la ei, între timp am dat-o pe altele.
Pupici!
Toma Aurora a spus…
Simona, te înțeleg perfect, draga mea!
Toma Aurora a spus…
Camelia, cândva Mega Image era așa liber, dar de la o vreme a devenit foarte popular și Lidl e singurul rămas mai aerat.
Te pup și eu!
Toma Aurora a spus…
Dorina, era și un domn destul de bine, pe la vreo 60 de ani, care nu părea genul rebel dar uite cum înșeală aparențele.
Parcă și tu ai avut o copilărie plină de ciocolată, ca mine, iar acum ai devenit fană a vaniliei, nu-i așa? Cătălina mi-a reproșat că „am privat-o de la ciocolată cât a fost mică” și că „am forțat-o să cumpere non stop înghețată cu vanilie” :)).
Toma Aurora a spus…
Ilda, neapărat trebuie să te uiți în coșurile cu chestii! Uneori aduc tot soiul de drăcovenii, unora nici nu le ghicesc rolul până nu citesc plăcuța de deasupra. Acolo au și dresuri foarte bune, dar aduc doar în sezonul rece. Eu numai de la ei îmi iau pentru că nu se rup după 2-3 purtări, iar cele groase nu se scămoșează.
Pupici, draga mea!
Ladybug a spus…
Cati bani las eu lunar la domnul Lidl... Pfoaa, practic imi impart salariul cu Lidl-ul. Cine s-o fi gandit sa puna un asemenea magazin la 3 minute de mine...
Dorina a spus…
Daa, mie imi placea cicolata si acum ador vanilia. Catalian poate recupera acum fara probleme. silueta ii permite :)
60 de ani?! si mai grav atunci :)))
O fi fost senil :))) Glumesc. Oricum, indiferent cat de cald ar fi, n-as iesi in slip pe strada. Si la mare mi se pare ciudat cand unii vin la restaurant in slip, daramite in oras :P
Toma Aurora a spus…
Ha ha!
E pericol cu acest Lidl, eu sunt mai potolită acum, însă dacă aș avea un magazin așa aproape de mine pesemne m-aș duce zilnic să iau pulsul.