Preparate cosmetice cu lăptișor de matcă



   Nu demult v-am vorbit despre felul în care se administrează intern lăptișorul de matcă crud de la Apiland, iar pentru astăzi am pregătit un articol în care vă povestesc cum îl folosesc pentru îngrijirea pielii feței și pentru menținerea sănătății podoabei capilare.
   Lăptișorul de matcă este un produs apicol complex ce ajută la regenerarea pielii și a părului. El este recomandat nu doar celor ce doresc să-și sporească imunitatea prin administrarea internă, ci și persoanelor ce se confruntă cu probleme precum: ten uscat, ridat, păr degradat, pierderea mare de fire de păr. Lăptișorul (royal jelly) este destinat, în stup, hrănirii reginei. Restul albinuțelor beneficiază de acest produs miraculos doar timp de câteva zile, imediat după naștere, după care-și pun pofta-n cui și lasă lăptișorul să fie în meniu doar pentru regină. În acele câteva zile, larva se mărește de aproape 1800 de ori grație lăptișorului, acest proces fiind considerat cea mai rapidă creștere la nivelul regnului animal. 
   Ne putem considera și noi niște regine la nivelul familiei, având posibilitatea să folosim acest ingredient în tratamentele noastre de înfrumusețare!

  • Lăptișorul de matcă pentru ten
   Există zeci de modalități în care lăptișorul de matcă se poate folosi în măștile pentru îngrijirea feței. Cu iaurt, cu ou, cu uleiuri. Mie îmi place să-l folosesc simplu sau în combinație cu miere de albine.
   Când îl folosesc singur n-am nevoie decât de 1 gram de lăptișor (o linguriță ca cea din foto), pe care-l întind pe piele. După 2 minute se usucă, vă puteți atinge pielea fără să se ia pe degete. Lăptișorul trebuie lăsat să acționeze cel puțin 20 de minute. Eu fac pilates cât timp las masca să acționeze. Nu curge de pe față, rămâne uscat precum o mască peel-off, fără a se coji însă. 
   Apoi clătesc lăptișorul cu apă călduță. Pielea rămâne foarte curată, ca după aplicarea unei măști ce curăță în profunzime. Tenul nu se usucă, nu se exfoliază.
   Când pregătesc masca adăugând miere, respect următoarele proporții: 0,5 grame lăptișor (o jumătate de linguriță)+ 5 grame miere. Acest amestec nu se usucă la fel de repede pe piele și trebuie să stau cuminte timp de 20-30 de minute. Îl clătesc tot cu apă călduță.
  Aceste măști, spre deosebire de cele din comerț, pot fi aplicate zilnic, pe orice tip de ten. În cazul unui ten ridat se recomandă chiar utilizarea zilnică până ce pielea se regenerează.
 Notă: lăptișorul de matcă crud pișcă puțin pielea, însă senzația nu e deranjantă. 
   Persoanele cu alergie la produsele apicole nu se pot bucura de preparat.


  • Lăptișorul de matcă pentru păr



   Pentru păr există, de asemenea, multe variante de măști, de preparate ce includ lăptișorul de matcă. Eu am ales masca potrivită părului ce are nevoie de regenerare, adică pe cea care conține lăptișor, gălbenuș și ulei de ricin.
   Pentru părul meu de lungime medie mă ghidez după următoarele proporții:1 gram lăptișor +1 gălbenuș+ 2 linguri ulei de ricin. Amestec totul și adaug 100 ml apă călduță. Îmi masez scalpul cu acest amestec, apoi aplic și pe lungimea părului. Prind părul în creștet. Las o oră să acționeze, apoi șamponez normal.
   Masca aceasta trebuie aplicată de 1-3 ori pe săptămână. Eu am observat că părul mi-a crescut ceva mai repede de când o folosesc, adică de 3 săptămâni. Am luat o pauză de la vopsit din martie, îmi e foarte ușor să monitorizez rădăcinile crescute. 
   Folosesc masca o singură dată pe săptămână, o alternez cu ulei de cocos. Înainte de spălare folosesc acestă mască, la următoarea spălare folosesc doar ulei de cocos (aplicat inclusiv pe scalp, lăsat să acționeze peste noapte).

Notă: Măștile cu gălbenuș se clătesc mai greu din păr, durează ceva până ce părul se înmoaie. Gălbenușul lipește firele de păr între ele și se întărește, însă nu e imposibil de clătit. 
    Nu puneți albuș în mască. La contactul cu apa caldă, albușul începe să se gătească și o să vă treziți cu părul plin de resturi albe, moi. Cu gășbenușul n-aveți probleme.
   Dacă vă deranjează mirosul de gălbenuș, adăugați o picătură de ulei esențial în amestec, înainte de aplicare.



    În fotografia de mai sus (sursă: Pinterest), puteți observa cum micuțele larve fac bâldâbâc-bâldâbâc în lăptișor de matcă, având grijă să și guste din el pentru a crește albine mari, puternice și cu chef de muncă. Și știm doar cu cât zor trebăluiesc albinuțele!

Comentarii

Unknown a spus…
Nu am incercat niciodata masti de par cu ou si nici eu nu stiu de ce :)) Insa imi place varianta ta si posibil sa imi trec peste temeri si sa o incerc :D Pupici:*

www.zuzulicka.ro
Toma Aurora a spus…
Larisa, ferește-te de albuș! Eu cu greu l-am scos din păr, am regretat că l-am inclus în măști.
Te pup!
Claudia's Choice a spus…
tentant laptisorul de matca! nefiind fana miere de albine, pana acum nici laptisorul nu m-a atras!
Toma Aurora a spus…
Claudia, poate o să te împaci mai bine cu lăptișorul. Nu se aseamănă cu mierea nici la gust, nici la consistență.
ilda76 a spus…
Cat de frumoasa postare!!! Si, totodata, extrem de utila si pragmatica! :) Bravo, Aurora!!!
Iti multumesc! Pupicei, draga mea!

Ilda
Lavender Thoughts
Toma Aurora a spus…
Mulțumesc tare mult, Ilda!
Aprecize cuvintele tale!