Rețetă rapidă de papanași



   Fetelor, am exagerat cu dulciurile preparate în casă în ultima vreme. Cel mai adesea pregătesc chec, după rețeta de chec pufos pe care o găsiți pe blog, în lista celor mai citite articole. Uneori nu adaug cacao și pun fructe în el, alteori pun cacao în toată compoziția, nuci, stafide sau ce mai am la îndemână prin bucătărie. Pentru mine e rețetă de temelie pentru micul dejun; se prepară repede și niciodată nu mi s-a întâmplat să nu-mi iasă. Pe lângă chec, tartele și papanașii se numără printre dulciurile mele de casă preferate. Rețeta de tarte am publicat-o recent și pe blog, iar azi vă povestesc cât de simplu fac eu papanași, aceste gogoșele pline de calorii, dar atât de bune!
   Vă avertizez că un singur papanaș are în jur de 7-800 de calorii, însă nu e pasăre ca porcul și gogoașă ca papanașul!
   Pentru 4 papanași uriași amestec 250 grame brânză vaci (sărată, sfărâmată cu furculița) cu un pliculeț de zahăr vanilat și puțină scorțișoară. Adaug apoi un plic de praf de copt și 2 ouă. După ce le amestec bine cu o lingură de lemn, adaug făină până obțin o cocă de consistență medie. De regulă, o cană de făină e suficientă.

   Coca o împart în 4 părți. Din fiecare parte rup o cantitate mică de cocă din care modelez o mingiuță. Aceea va fi gogoșica ce va sta deasupra gogoșii mari. Restul îl modelez tot ca pe o bilă pe care apoi o turtesc și-i fac, cu degetele, o gaură în mijloc. Trebuie să arate precum o gogoașă americană ca și format, ca o roată.
   Pun o jumătate de litru de ulei la încins, la foc mic, într-un vas adânc, iar apoi pun, pe rând, o roată+o mingiuță la prăjit. Din când în când le mai întorc de pe o parte pe alta, până când obțin două gogoși rumene și grase. Cam în 15 minute sunt gata cele patru gogoși mari și mingiuțele-moț aferente.
   Dacă aveți un vas mare puteți lucra cu mai mulți papanași deodată. Eu am unul mic, cu diametru de cca. 25 cm.


   Într-un vas amestec 400 gr smântână cu un plic de zahăr vanilat, apoi torn câte 100 gr smântână peste fiecare gogoașă mare. Și peste smântână, pun două linguri mari de dulceață. Cel mai bine merge cea de afine, de mure, de fructe de pădure sau de cireșe. Părerea mea! De data aceasta am folosit dulceață de mure, făcută de mine vara trecută.
   Smântâna pe care o folosesc de obicei este cea din Lidl, Pilos, cu 20% grăsime. Are multă grăsime dar și un gust bogat.
   Ca și cu checul, nici cu papanașii nu dau greș niciodată, iar rețeta este ușor de urmat și de către cineva ce nu gătește în mod constant.
   Rețeta, la origini, este cea a doamnei Laura Laurențiu, cu mici modificări. Laura Laurențiu, pentru cei care nu știu, este una dintre cele mai pricepute persoane din online la capitolul mâncăruri tradiționale. Nu degeaba pagina dânsei se numește Rețete ca la mama. O cunosc de pe vremea când activa pe forumul Culinar, este o adevărată sursă de inspirație pentru cei care apreciază gastronomia mioritică și un ghid de excepție pentru cei nu foarte pricepuți în bucătărie.

Comentarii

Unknown a spus…
Deliciosi papanasii:D Cat despre calorii...eh un rasfat meritam :D Eu cel mai des ii fac fierti, pe post de mancarica si desert neaparat.Tot dulci ies, insa parca tin si de foame :))

www.zuzulicka.ro
ViataAreGust a spus…
OMG! Desertul meu preferat, arata senzational!
Roxana Scripca a spus…
Of , Doamne , de ce ne faci asa ceva ? Eu incerc din rasputeri sa nu mai fac prajituri pentru ca le mananc si vreau sa mai slabesc vreo 5 kg....am un baietel de aproape 3 ani caruia trebuie sa-i mai fac cate un pandispan cu visine macar ca sa nu manance prostii cumparate, asa ca e foarte greu cu tentatiile astea :D
Mihaela Pojogu a spus…
Inseamna ca eu pot face 6 papanasi. ;)) Au trecut cativa ani de cand nu am mai facut papanasi, si atunci a fost prima oara. Multumesc de reteta! :)
xo
Simona Tucu a spus…
Vaaai, Aurora, cum arataaaa!!!
All that beauty a spus…
Wow, ce bine arata! Chiar e utila reteta deoarece n-am facut niciodata papanasi. Peste doua saptamani voi avea concediu, asa ca ma voi delecta cu niste papanasi. Sper sa-mi iasa. :)
Rokolla a spus…
Eu sunt înnebunită dupa papanasi si tu nu ai facut altceva decât sa imi ploua in gura! Arata foarte bine si daca vrei iti spun si un mic secret.
Am vazut destul de multe restaurante unde papanasii arata mult mai rau ca ai tai. Ai tai sunt perfecti! Pot comanda si eu 2?:)
Toma Aurora a spus…
Larisa, nu i-am făcut niciodată fierți. O să încerc, din curiozitate. :D
Toma Aurora a spus…
Andreea, și mie îmi plac foarte mult!
Toma Aurora a spus…
Roxana, de 3 zile sunt la detoxifiere, după atâtea dulciuri de casă. Măcar e bine că n-au e-uri și alte tâmpenii în ele și nu cred că e o mare tragedie dacă dimineața, la micul dejun, ne răsfățăm cu o prăjitură bună.
Toma Aurora a spus…
Pentru puțin, Miha! Poți face chiar și 8, dar o să iasă medii. Mie îmi plac uriași, să simt că mănânc papanași :D.
Toma Aurora a spus…
Simona, draga mea, îmi cer scuze că te-am ispitit! Te pup!
Toma Aurora a spus…
Simona, poftă mare să ai la momentul potrivit! :*
Toma Aurora a spus…
Rokolla, mulțumesc! M-am înroșit puțin! Pentru asta primești chiar 3 papanași!
Claudia's Choice a spus…
de cand n-am mai mancat papanasi, nici nu mai tin minte! oricum, mie imi place sa adaug in compozitie 2 mere date pe razatoare, ofera un gust mai placut!