Invitație la spectacol: Quidam (Cirque du Soleil)



    În mintea oricărui iubitor de spectacol un show marca Cirque du Soleil echivalează cu un pelerinaj la Mecca. De mic copil urmăream reprezentațiile lor la televizor, acestea fiind transmise de regulă în preajma sărbătorilor. Tata mereu trăgea concluzia că se merită să dai bani pentru a privi un așa spectacol, dar noi, copiii, prea puțin eram preocupați de această chestiune și rămâneam cu ochii și mințile concentrate la jocurile acrobaților, saltimbancilor, la costumele deosebite, ușor înfricoșătoare, cu urechile ciulite la muzica ce ni se părea când ușor bisericească, când ușor drăcească, misterioasă în ansamblu.

   Nici adolescența n-a fost scutită de amintiri legate de faimoasă trupă de circ și-mi amintesc precis că-n manualul de engleză de clasa a 11-a era un articol de prezentare. Pagina respectivă, plină de fotografii, mi-a amintit de spectacolele pe care le așteptam cu atâta nerăbdare în perioada sărbătorilor. Și n-a mai trecut foarte mult până când Cirque du Soleil a ajuns în România pentru prima oară, în 2012 mai precis, pentru a susține show-ul Saltimbanco. Însă prima mea șansă de a ajunge la „Mecca spectacolului” a fost rarată din pricina bugetului auster de student.
  Începând cu 2012, Cirque du Soleil a continuat să ajungă în București, devenind aproape o tradiție să primească publicul român și să-l încânte prin multiple reprezentații. Anul acesta a sosit rândul spectacolului Quidam să se desfășoare sub privirile nostre curioase.


 Quidam prezintă povestea unei fete, Zoe, un soi de Alice în Țara Minunilor. Plictisită și ignorată de părinți, Zoe se refugiază într-o lume imaginară, lumea Quidam. Termenul se referă la o figură solitară ce plânge, cântă și visează alături de întreaga omenire, iar de aici vă puteți da seama de natura tărâmului închipuit. Spectacolul se anunță a fi terifiant și încântător deopotrivă și încă de prima oară când a fost prezentat publicului, în urmă cu aproape 2 decenii, a stârnit fel și fel de reacții. The Guardian l-a caracterizat drept o furtună în Rai, un joc periculos de cascadori ce se asemănau îngerilor și păreau că stau se se izbească unul de celălalt. În alte surse media am citit cum că unor critici spectacolul li s-a părut de-a dreptul extraterestru, ca și cum s-ar fi renunțat la tot ce e uman și s-ar fi trecut înspre nemaivăzut, nemaitrăit.




   Quidam e o sumă de momente inedite și de personaje bizare, ce aparțin lumii imaginare. Nu e vorba de o lume de basm idilică, ci de una aflată la limita dintre coșmar și extaz. Dintre cele mai importante secvențe ale sale amintesc: jocul cu diabolo (yo-yo chinezesc), jocul de sărituri în aer, cele două statui umane considerate de mulți ca fiind cel mai fascinant element al spectacolului, momentele de banquim. Acest termen, cu vechime în lumea circului, definește combinația dintre gimnastică și balet, iar elementele sale cele mai spectaculoase sunt piramidele umane. Este binecunoscut faptul că Cirque du Soleil lucrează cu gimnaști foarte buni, cu sportivi de excepție și probabil vă este cunoscut faptul că și cei doi români din trupa Balance au participat la spectacolele faimoasei trupe canadiene.
   Cel mai elegant moment al show-ului Quidam se zvonește a fi numărul de contorsionism în mătase roșie, susținut de o artistă cu siluetă androgină. Prestația a fost apreciată ca fiind deopotrivă puternică și delicată.

   Show-ul Quidam este susținut de un grup de 52 de artiști, având în spate ani de pregătire și o recuzită cu peste 200 de ținute și 200 de perechi de conduri. Pentru a găsi o justificare prețului mare a biletului, m-am informat cu privire la costurile construirii unui astfel de spectacol și dintre „faptele diverse” am reținut-o pe cel conform căruia s-a ajuns și la suma de 165 de milioane dolari pentru susținerea unui întreg show pus în scenă de Cirque du Soleil. Adăugând talentul și munca celor peste 4000 de angajați ce fac parte din echipă, nu-i de mirare că un bilet are o valoare considerabilă. În ciuda valorii sale, aproximativ 2,5 milioane de oameni au urmărit spectacolul Quidam din 1996 încoace, iar numărul lor este în continuă creștere. În București se va susține de cinci ori în perioada 29 ianuarie-1 februarie, la Romexpo și sper să ajung să-i văd pe cei de la Cirque du Soleil de data aceasta. Nu de alta, dar ca un bun iubitor de spectacol ce sunt, se cuvine să fac pelerinajul amintit la începutul articolului. În caz că doriți să vă alăturați mie, puteți cumpăra bilete pentru spectactol. Prețurile pornesc de la 122 lei și ajung la 500 lei, în funcție de vârstă și locul în sală. Mult, puțin, vă las pe voi să decideți, însă din experiență vă spun că banii cheltuiți pe vacanțe și spectacole n-o să-i regretați niciodată. Ei se risipesc însă ne aduc cele mai frumoase amintiri!


Comentarii

Loredana a spus…
Imi doresc mult sa ajung la Cirque de Soleil! Si iubitului meu i-ar placea mult! :)
Sa vedem...
Pupici
Claudia's Choice a spus…
pretul cam piperat, dar cred ca merita!
Toma Aurora a spus…
Loredana, vă doresc să ajungeți curând!
Te pup!
Toma Aurora a spus…
Sunt de aceeași părere, Claudia!