Pasiunea mea pentru haine




  De mică am avut înclinații artistice; tata îmi zicea că sunt o boemă când mă vedea admirând îndelung petalele florilor, în timp ce mamă mă numea micuța artistă. Părinții mei, chiar dacă nu au fost artiști de profesie, au desfășurat activități pe care le-am moștenit: tatăl meu este un desenator admirabil, în timp ce mama își lucra singură hainele, fie inspirându-se de revistele de modă de la vremea ei, fie punându-și propriile idei în aplicare.
   Încă din copilărie mi-am dezvoltat latura artistică, realizând picturi încântătoare, iar mai apoi dedicându-mi ore întregi din timpul liber compoziției literare; gânduri și emoții de asolescentă rebelă și curioasă umpleau pagini întregi de poezie și proză. În timpul liceului, s-a produs o luptă interioară, între eul artistic și shopper-ița din mine. Vedeți voi, s-ar răsuci toți artiștii în morminte dacă ar ști că una de-a lor a căzut în ispita cumpărăturilor. Dar, trăind într-o lumea aflată într-o continuă schimbare, am fost cucerită de creațiile inspiraționale ale marilor case de modă, pe care le vedeam la televizor, defilând pe podiumurile de prezentare. Eram captivată de croielile perfecte, de materialele superbe, dar mai ales de inspirația care dăduse naștere acelor opere de artă. Adevărate opere de artă, pentru că design-ul vestimentar reprezintă și el o artă și nu este cu nimic mai prejos decât pictura, literatura ori muzica.



   Și noua mea vocație de artist vestimentar a fost susținută de mama mea, care-mi povestea experiențele ei legate de modă de-a lungul timpului: cum își cumpăra material pentru pantalonii evazați, atât de în vogă în tinerețea ei, ba despre un top pe care l-a croșetat timp de o lună de zile, sau de rochia elegantă pentru petrecere, pe care a decorat-o cu pampoane și panglici, după moda de-atunci. În casă exista și instrumentul necesar artistei din mine: mașina de cusut a mamei, croitoreasă de profesie. Nu pot să spun că mă înțelegeam prea bine cu ea, în mare parte deoarece cei mai mulți dintre artiști sunt de neînțeles, au petenții exagerate și vor marea cu sarea. Am dus o luptă acerbă cu mașinăria, care se încăpățâna să coase drept și-mi sabota orice încercare de a-mi pune ideile în aplicare. După muncă neîntreruptă și dedicată, am devenit pricepută în ale croitoriei. Mașina nu-mi mai dădea bătăi de cap și răspundea cuminte cerințelor mele ciudate. Devenisem artistă în ale design-ului vestimentar! Schițam întâi modele pe foi de hârtie pe care le păstram într-o mapă de carton frumos colorată, apoi croiam modelul pe materialul avut la dispoziție. În final, petreceam ore în șir în fața acului de cusut al mașinii, care înșira perfect ața, unea bucățile de material și aducea la viață schița făcută în culori șterse.

    Așa au luat naștere primele mele haine. Începutul a fost mai timid, deoarece artista nu reușea să coase perfect tivul unei fuste, sau să atașeze așa cum trebuie un fermoar. Artiștii sunt expresivi, își pierd calmul cu ușurință, dar nu renunță niciodată la artă. Cu timpul, mi-am făcut rochii elegante, fuste de zi și chiar și genți personalizate, așa că am economisit bani serioși, plus că nimeni din lumea întreagă nu avea un articol identic cu al meu. Mi-au plăcut dintotdeauna lucrurile unice, cu care de identifici și nu cred că altceva definește mai bine spiritul aristic decât unicitatea. Dar arta nu este întotdeauna o variantă profitabilă, din care să-ți permiți să trăiești decent, chiar fericit. Scriitori consacrați, precum Alphonse Daudet, au schițat destinele unor artiști nefericiți, pentru care arta a reprezentat drumul sigur și trist spre moarte, fără a-și putea câștiga, prin operele lor, traiul, nemurirea nici atât.



    Pentru a nu renunța la talentul meu creativ de designer vestimentar, am decis să fiu puțin mai pragmatică și să pun pe picioare o mică afacere. De când am văzut exemplele reale ale câtorva persoane care și-au pus pe roate afacerea cu ajutorul Tocmai.ro, mi-am pus în plan să fac și eu o încercare. Am optimisul de partea mea, așa că o să încerc să-mi deschid o mică afacere cu articole vestimentare și accesorii lucrate manual, fiecare în parte fiind unicat. Mă bazez pe forțe proprii, dar și pe această platformă online care reprezintă o rampă de lansare la nivel național, așa că am scos la vânzare două fuste pe care le-am cusut la mașina mea veche. În acea perioadă, mașina s-a stricat și nu a mai putut fi reparată de mecanic, așa că am fost nevoită să abandonez temperorar proiectul, până acum, când am fotografiat fustele și le-am publicat pe site, cu o descriere completă.
   Prima dintre ele este această Fustă handame din bumbac alb, un proiect de suflet, inspirat de portul popular și tradițiile românești. Bumbacul alb este completat perfect de benzile de dantelă și broderiile lucrate manual. Atrasă în mod evident de originile noastre, de tihna și puritatea vieții la țară, dar mai ales de frumusețea pieselor portului popular, cu siguranță că voi mai face astfel de podoabe vestimentare, ajustându-le mediului urban și trendu-urilor contemporane.
   Cea de-a doua este această Fustă din bumbac cu detalii florale, inspirată de delicatețea florilor. Încă de mică am fost pasionată de flori, le studiam cu drag în micul meu laborator din podul casei, improvizat din conserve folosite, în care-și duceau existența trupuri vegetale blajine, încoronate cu corole discret parfumate, cu petale catifelate.

   N-am nevoie de o sumă mare de bani pentru a pune lucrurile pe roate. Am nevoie de o investiție inițială de 405 lei, necesară pentru a-mi utila micuțul atelier de design vestimentar. Deja am găsit cele necesare tot pe site, la prețuri avantajoase și iată că Tocmai.ro mă ajută încă o dată, necondiționat.  În plus, am optat doar pentru produse cu plata la verificare, care-mi permit să deschid pachetul fix când îl livrează curierul și să mă conving că ceea ce am cumpărat se ridică la nivelul așteptărilor mele.
   Am nevoie de următoarele lucruri pentru afacerea mea:
       - Mașină de cusut electrică Singer  - mașinile marca Singer se remarcă prin calitatea și durabilitatea lor; fiecare pasionat de croitorie sau design vestimentar . În plus, aceasta este prevăzută cu 19 tipuri de coasere de bază și broderie, coaserea nasturilor, inserția fermoarelor, care-mi vor permite să lucrez haine cu detalii și modele deosebite. Pe lângă cartea tehnică, vânzătorul, inginer mecanic cu experiență în domeniul confecțiilor, îmi oferă și garanție de 6 luni. 
      - Foarfecă croitorie - cu o dimensiune de 10 inch, din oțel durabil, fabricată în Italia. În croirea hainelor, foarfeca joacă un rol deosebit de important, așa că foarfecele din comerț nu vor face față proiectelor mele. Am nevoie de o foarfecă rezistentă, de calitate, care să decupeze perfect marginile materialelor textile. 
     - Ace pentru mașina de cusut - ace de cea mai bună calitate, fabricate din oțel rezistent, care nu se vor rupe imediat și vor coase perfect atât materialele groase, cât și pe cele subțiri. Îmi voi lua două seturi, pentru a mă aproviziona cum trebuie pentru proiectele mele curajoase.

    Artiști sau nu, și voi vă puteți deschide propria afacere, fie ea una mică, fără mari bătăi de cap. Acum este foarte simplu să cumperi și să vinzi rapid, deoarece Tocmai.ro oferă vizibilitate și publicitate la nivelul întregii țări. Micile afaceri, născute din inițiative îndrăznețe și menite să rotunjească venitul tău și al familiei tale, sunt încurajate și promovate. Orice pasiune stă ascunsă în voi și orice abilitate de care dispuneți se poate transforma imediat într-un activitate profitabilă. Eu sunt o mică artistă și o mare iubitoare de frumos. Acum pot să-mi păstrez vie pasiunea pentru design vestimentar și să fiu remunerată pentru munca mea!


Comentarii

cris a spus…
Ce frumos suna: micuta artista <3<3
Imi place la nebunie primul set inflorat, chiar esti foarte talentata ^_^
Simona Tucu a spus…
Este foarte frumoasa fusta alba, chiar ca esti foarte priceputa, desi stiam acest lucru pentru ca am mai vazut creatiile voastre si cu alta ocazie. Iti doresc bafta mult cu magazinul, intr-adevar tocmai.ro este cea mai buna platforma de gazduire a unei astfel de afaceri.
Multi pupici, micuta artista!!
Rokolla a spus…
Initiativa ta este de apreciat! Sunt sigura ca din mainile tale vor iesi lucruri frumoase ... la fel ca cele prezentate!
Unknown a spus…
Mult succes, ca talent si gusturi bune ai!!!
Unknown a spus…
Esti foarte talentata, felicitari!!!
Imi place mult setul pe albastru, cel cu ratuste; culoarea e preferata mea iar croiul o pune foarte bine in valoare
Ella a spus…
Mult succes, ești foarte talentată! Îmi place foarte mult prima fustiță, e superbă!
Pupici!
claudia_mami a spus…
felicitari esti o talentata imi place ce am vazut pana acum ca si sfat nu se merita sa dai 65 ron pe un foarfec cand poti da max 10 ron si este la fel ,ace eu sunt mai norocoasa si le cumpar la 3 ron setul iar la capitolu masina de cusut am cam dat pe ea ceva banii pentru ca abia aparuse acum multiii ani in urma si erau foarte scumpe dar o iubesc ca mie mana mea dreapta mereu imi pun in aplicare ce am de facut si ma ajuta sa economisesc multi banii ,miar place sa vad in contiunare sfaturi si idei despre croitorie.. te voi urmari cu drag ..
Loredana a spus…
Ce dragut! Felicitari si succes! :*
Toma Aurora a spus…
Mulțumesc, Cristina!
Știi doar că am o obsesie pentru imprimeurile florale :D.
Toma Aurora a spus…
Merci, Simo! În trecut lucram mai mult împreună cu sora mea, dar de când a intrat mașina în șomaj ne descurcăm mai greu. Campania celor de la Tocmai.ro cred că se mulează pe multe planuri pentru afaceri mici, sunt pe site multe povești reale despre astfel de începuturi.
Te pup și eu, draga mea!
Toma Aurora a spus…
Mulțumesc, Adina!
Toma Aurora a spus…
Mulțumesc mult, Rokolla! :)
Toma Aurora a spus…
Brîndu, vă țin la curent. Te îmbrățișez cu drag!
Toma Aurora a spus…
Roxana, merci! Mă bucur să aud aceste lucruri! Cu rățele am făcut și un set de bijuterii asortat! :)
Toma Aurora a spus…
Mulțumesc pentru apreciere, Mihaela!
Te pup!
Toma Aurora a spus…
Claudia, mulțumesc pentru cuvintele frumoase, dar și pentru recomandările făcute. Sunt binevenite. Când am luat prima mașină de cusut (nu pe cea a mamei, care era un model foarte vechi, Veronica, din acela cu pedală) costa cam de două ori mai mult decât costă azi o astfel de mașină. D-asta am ținut mult la ea, am reparat-o de foarte multe ori, dar într-un final s-a rupt roata laterală și n-am mai avut ce să-i facem. Nu-ți zic că înainte de ea am avut și-o mașinuță din aceea de la teleshopping, de ziceai că e de jucărie, pe care am botezat-o Oița. Nu prea aveam ce face cu ea, dar câteva fuste tot am cusut cu ajutorul ei.
Te pup!
Toma Aurora a spus…
Mulțumesc, Loredana!
Te pup!