Metode de epilare


   Unul dintre principalele ritualuri de înfrumusețare ale femeilor este reprezentat de epilare. Încă din Antichitate femeile își îndepărtau părul de pe corp fie cu ajutorul unor preparate pe baze de plante, fie prin frecarea pielii cu o piatră ponce până când firele de păr erau smulse ori rupte. În Roma Antică, nu doar femeile ci și bărbații se epilau, aceștia având o reală obsesie pentru îndepărtarea părului de pe piept și brațe. Pentru ei epilatul era mai mult un moft, o dovadă a păturii sociale din care făceau parte. Săracii erau păroși, nobilii arătau impecabil în togă, lăsând să se întrezărească o piele netedă, perfectă.

  Astăzi ne îndepărtăm părul nedorit prin diverse metode, cele mai populare fiind folosirea aparatului de ras, a cremei depilatoare, a cerii, a epilatorului și epilarea definitivă cu ajutorul aparatelor cu lumină intens pulsată (IPL).
   Aparatul de ras este recomandat ca fiind cea mai rapidă, eficientă și nedureroasă metodă de îndepărtare a firelor de păr. În doar câteva minute întreg corpul nostru poate fi curățat de păr, din câteva mișcări. Pot apărea iritații, însă personal folosesc o spumă de ras pe care o prepar dintr-o parte unt natural (cacao/shea) și o parte ulei vegetal (măsline, avocado). Le topesc împreună la bain-marie, apoi le mixez până când amestecul capătă consitența unei spume. Astfel evit orice fel de iritație, iar pielea rămâne suficient de hidratată încât să nu mai fie necesară aplicarea unei loțiuni de corp.
Partea nefericită a acestui tip de epilat este faptul că părul crește foarte repede la loc, în doar câteva zile.
   Același lucru este valabil și-n cazul cremelor depilatoare, numai că aceastea au un risc sporit de a irita pielea, iar un tub se consumă foarte rapid, uneori dintr-o singură utlizare. 
   Ceara și epilatorul sunt instrumentele cu ajutorul cărora reușim să smulgem firele de păr din rădăcină, bucurându-ne astfel de 2 până la 4 săptămâni fără fire de păr. Eu prefer ceara în locul epilatorului pentru că e o variantă mai rapidă și mai puțin dureroasă. Ocazional mă folosesc și de epilator, însă cu benzile de ceară reușesc să smulg un număr foarte mare de fire de păr dintr-o singură mișcare.
   

   Pentru fanii epilării cu ceară, Total Pro Beauty pune la dispoziție spatule, aparate de încălzire, cartușe de ceară, benzi de hârtie, precum și preparate înainte și după epilare, pentru a ne putea bucura acasă de o epilare ca la salon.
   Însă și metoda cerii are o minusul ei: firele crescute pe sub piele. Se recomandă exfolierea regulată a pielii pentru a împiedica acest lucru, însă în cazul meu procedeul n-a prea dat roade. Singura recomanare pe care pot să o fac sunt loțiunile cu AHA-un acid ce exfoliază pielea și care împiedică creșterea firelor de păr pe sub piele.



   Despre epilarea cu IPL vă pot spune câteva cuvinte tot din propria experiență, întrucât am mers la salon pentru a-mi îndepărta părul de pe brațe. Pentru început mi s-a cerut să completez un formular legat de eventualele boli avute/ tratamente chimice urmate, după care mi s-a făcut un test deasupra cotului. Mi s-a dat un flash (termen folosit pentru aprinderea aparatului deasupra pielii) pe o porțiune de piele unsă cu puțin gel de aloe vera. Am simțit o ușoară arsură, dar nu am avut niciun fel de reacție adversă, așa că am început să fac câte o ședință în fiecare lună. Rezultatele finale n-au fost cele mai bune, părul meu fiind foarte fin și nu foarte închis la culoare. Cu cât firele de păr sunt mai groase și mai colorate, cu atât rezultatele finale sunt mai bune.
   În cazul meu reușita a fost de 50-60% pentru brațe, după un total de 6 ședințe care m-au costat 600 lei. Acum, dacă stau să mă gândesc, ar fi fost mai inteligent să cumpăr un epilator cu IPL. Rezultatele ar fi fost aceleași, însă din banii respectivi m-aș fi putut epila și-n alte părți ale corpului.
   În oferta Total Pro Beauty astfel de epilatoare au prețuri pornind de la 850 lei pentru epilatoarele mici, pentru uz personal, însă se pot comanda și aparate profesionale potrivite inclusiv pentru tratamente faciale. În cazul epilării cu IPL firele crescute pe sub piele devin istorie, însă metoda este una destul de scumpă și de aceea e greu să câștige teren în fața eplării cu ceară.
   Indiferent de metoda de îndepărtare a părului pe care o alegem, un lucru e sigur: pentru femeia modernă epilarea e un capriciu și o necesitate totodată. O piele netedă, fără fire de păr, ne face să ne simțim mai feminine și mai frumoase. În cazul bărbaților, cu excepția axilelor unde epilatul este necesar, eu îi prefer pe cei mai păroși, considerând părul de pe corpul lor drept un exponent al laturii sălbatice. Însă nu-i condamn nici pe cei care preferă să se epileze și-n alte părți ale corpului, căci și ei au dreptul, ca și noi, să se înfrumusețeze după bunul plac.

Comentarii

Unknown a spus…
Eu raman la lama mea( cea mai buna prietena) Niciodata nu am suportat lana aia scurta cu care tre sa stai 2 saptamani inainte sa mergi la epilat cu ceara !:)))
xoxo

www.sorananistor.com
Loredana a spus…
Eu folosesc uneori epilatorul pe picioare (in special in sezonul rece), iar in rest ceara de unica folosinta. De acasa!
La salon merg pentru zona intima si atat! Am noroc ca am cumnate multe si ne ajutam una pe alta! Deja cred ca m-as putea angaja la un salon :)))
Mi-ar place sa pot testa acest tip de epilator,deocamdata raman la cel clasic.E super util articolul,mersi!
Unknown a spus…
Feminitatea cere sacrificii.Epilarea e unul foarte mare!
Lucica Lazar a spus…
Un articol foarte util! Eu am un epilator,dar as mai vrea unul mai performant <3