Sinaia în octombrie

 


    Cum v-a găsit această duminică de octombrie?
   Noi abia ce ne-am întors acasă de la munte, unde a fost destul de cald la început de weekend, după care ne-a luat frigul prin susprindere. Am fost în Sinaia, atrasă  fiind mai mult de locația destinată cazării decât de oraș în sine. E ceva ce nu-mi place la Sinaia; indiferent cât de mult se lucrează la aspectul așezării am impresia că în aerul său plutește în permaneță un miros al epocii trecute. S-a deschis și un mall aici, nu am fost tentată să-i trec pragul deși am trecut pe lângă el și dimineața și la prânz și seara. Din afară are aspectul mall-urilor de provincie, iar aici fac referire la cele din orașele mai mici, în care nu se găsesc haine ale brandurilor pe care obișnuim să le găsim în spațiile comerciale mari. 
   Orașul e foarte aglomerat în această perioadă, animat de turiști, prin urmare accesul la punctele turistice e dificil.

   Ziceam de cazare: Vila Sinaia. O construcție veche, ridicată în 1929, cu un aspect deosebit atât în exterior cât și în interior. În afară păstrează aerul clădirilor vechi din Sinaia, gen copii la o scară redusă a Pelișorului. În interior Vila Sinaia reprezită un cadru intim, de boudoir, un amestec cromatic de vișiniu,negru și lumină difuză. 

   Cu localurile și pub-urile din Sinaia sunt familiarizată. Nu mă dau în vânt după ele, le cunosc foarte bine pentru că orașul se află aproape de mine și am mers destul de des aici. Părerea generală ar fi că în Sinaia se mănâncă scump și cam prost, cu mici excepții. În trecut lucrurile stăteau mai bine, după părerea mea. Multe localuri (Irish House, de pildă), și-au stricat meniurile, le-au mai ieftinit dar și calitatea preparatelor a început să lase de dorit. De Old Nick, You, Taverna Sârbului și Nargila m-am ferit de data asta, am zis să mergem și-n alte locuri.



    Și-am ajuns prima dată la La Cerdac, un restaurant cu specific românesc situat fix în inima orașului. Un local în care lumea trage probabil din pricina așezării centrale. Pe mine nu m-a impresionat, nici nu-mi plac restaurantele cu specific românesc ori cele foarte aglomerate. Preparatele sunt destul de scumpe și nu-s extraordinare, se merge mai mult pe carne la grătar, tocănițe. Garniturile piperate ca preț, băuturile cam la fel, personalul cam amețit. Mie nu mi-a plăcut, n-am să mă mai întorc.



   Am fost apoi la una dintre cele două cafenele din zona parcului. Acestea sunt, dealtfel, și locațiile mele favorite din Sinaia. N-am fost la Palace, ci la Cafeneaua Parcului. Aici se servesc cele mai bune clătite cu alcool încercate de mine vreodată. Aluatul are la bază vin alb, iar unele sortimente au adaos de alcool în umplutură. Eu am ales unele îmbătate în lichior, cu sos de ciocolată. Și băuturile calde servite aici sunt foarte bune. Ceaiurile mai puțin. Cafeneaua nu e foarte frecventată de lume, e liniștită, un loc perfect pentru a-ți pune ordine în gânduri sau a-ți planifica programul de lucru. 



    Punctul forte al orașului Sinaia rămâne pentru mine posibilitatea de a te plimba oricât. Poți merge liniștit ore în șir pe alei, fără să scoți un cuvânt și fără să te plictisești. Acesta cred că este și motivul pentru care orașul mă atrage și mă întorc adesea aici. Dacă în Brașov poți merge pentru pubbing și evenimente culturale, aici te poți relaxa în voie, între două proiecte sau poți petrece un short break într-o perioadă foarte aglomerată.



Comentarii

Claudia's Choice a spus…
sper sa ajung si eu toamna asta acolo. idei am multe, timp sa fie :)
http://claudiaschoice88.blogspot.ro/
Ramy's Blog a spus…
Am fost și eu de câteva ori pe acolo și iți dau dreptate despre aspectul orașului. .. păcat păcat!
Cât despre serviciile care lasă de dorit, ce să mai zic. ... așa e în general in România, habar nu avem să facem turism.
Unknown a spus…
Nu am reușit să cunosc stațiunea tocmai bine, fiindcă am stat puțin în ea și în doar câteva dăți, dar e cert că are colțișoarele sale care o înfloresc și asta se vede inclusiv în numărul de turiști numeroși pe tot parcursul anului. :D
Loredana a spus…
Un oras foarte placut si dragut! :)
Toma Aurora a spus…
Claudia dragă, se te distrezi!
Te pup!
Toma Aurora a spus…
Ramy, culmea e că tot modernizează și cu toate astea parcă nu se schimbă nimic :(.
Toma Aurora a spus…
Așa este, Larisa! Cel puțin partea aceea a castelelor e foarte frumoasă. Numai să te plimbi și tot e un loc deosebit. Ce trai or fi dus prințișorii de altădată pe-acolo, jucându-se prin asemenea locuri :D.
Toma Aurora a spus…
Loredana, mă bucur să aud că îți place!
Te pupic!
Unknown a spus…
Sinaia e un oras usor batrancios...dar poate fix asta e farmecul lui. Patenta timpului isi lasa semnele pe adevaratele frumuseti arhitecturale in timp ce tot ce-i nou e usor kitsch( din dorinta de a parea opulente pentru trimiterea la regalitate) dar facuta grosolan.Si mie imi displac total incercarile de restaurante cu specific romanesc care servesc mancare de cantina intr-un decor grotesc de amestec de stergare, ulcele, fan si trofee vanatoresti din lemn.Sinaia e raiul restaurantelor de gen. ln Sinaia e fain sa stai sa te plimbi pe drumul spre Peles, prin parc ...dupa ce ai facut o plimbare cu telecabina pana la cota 2000. Apoi stai la un pahar de vin bun si o poveste ..si poate dai o tura prin targul in aer liber de pe drumul spre castel sa-ti cumperi o ie romaneasca.