Grădina zoologică Brașov




   Săptămâna trecută, grădina zoologică din Brașov și-a deschis din nou porțile pentru vizitatori. Locația s-a aflat multă vreme în renovare și în continuare se lucrează în interior, însă s-a permis accesul publicului chiar și în aceste condiții. Copiii sub 14 ani au avut intrarea liberă săptămâna trecută, așa că vă imaginați ce nebunie de coadă gălăgioasă a fost în weekend, la intrare. Am stat un sfert de oră până am intrat, timp în care am ascultat tot soiul de povești ale celor mici. Lucru care m-a bucurat pentru că-mi plac copiii, mai ales cei poznași, fără astâmpăr.
    Aflasem, din presă, că nu e mare diversitate în ceea ce privește animalele de aici. Am numărat în jur de 40 de specii. Restul animalelor urmează a fi aduse/cumpărate pe parcurs. Sincer vă spun că mie mi-ar fi plăcut să să vizitez și grădina goală, pentru că este foarte mare ca întindere și foarte frumos împărțită și amenajată, înclusiv cu trasee pentru promenadă prin pădure, spații de joacă și de relaxare. Dar pentru că e o grădină zoologică și nu un parc, trebuie să amintesc și animalele pe care le-am văzut pe parcursul celor câteva ore pe care le-am petrecut în această locație: lei, tigri, urși bruni, căprițe, lupi, porcușori, păuni, cai, măgăruși, nutrii, câteva păsări de baltă, găinușe, câteva maimuțe. V-am zis, nimic spectaculos pentru moment, însă se anunță și sosirea unor leoparzi, a reptilelor și a multor specii de înaripate.


































   Domnului căluț i-am tras ulterior o coafură prin gard, pentru că-l deranja puțin bretonul. Prietenoase mi s-au părut animalele de aici, dar și foarte bine îngrijite. Leii și tigrii arătau mai bine decât în orice altă grădină zoologică pe care am vizitat-o, din țară, iar lupii erau destul de liniștiți comparativ cu alții văzuți, cu toate că erau întărâtați din toate părțile de copii care-i imitau printr-un „auuu!”. La fel și urșii care,apropo, aveau amenajate și grădini mici de arbuști cu fructe de pădure :D. Legat de urși, m-am amuzat copios atunci când o fetiță, văzând un ursuleț băgat într-o baltă, a început să urle la tatăl ei, spunându-i să sară gardul pentru a salva ursulețul de la înec. Dar și răspunsul tatălui a fost pe măsură: „E în cadă ursulețul, tati! Iese el singur după ce se spală bine!”.

   Știu că pentru unii e dureros să vadă animalele ținute în captivitate, însă nu are rost să deschid acest subiect. E vorba de oameni, familii, care trăiesc de pe urma acestor animale închise, e vorba de specii care în libertate sunt vânate sau mor din pricina schimbării climei ori a lipsei de hrană. Sunt mai multe chestiuni ce ar trebui luate în considerare, e foarte ușor de condamnat privarea de libertate de către societatea modernă, însă nu trebuie să se uite că, nu demult, oamenii priveau ca pe un lucru firesc cum alții asemenea lor stăteau în cuști, erau bătuți, vânduți și ținuți nemâncați.
   Mulți au criticat spațiile mici alocate anumitor animale, însă unii oameni își țin câinii pe lanț în ogradă, caii în grajduri de 4 metri pătrați, așa că dacă e de găsit nod în papură acestei grădini evident că se poate găsi. Mie mi-a plăcut, am să mai merg și după ce numărul animalelor va mai crește, fie doar pentru a mă plimba pe alei.



   Pentru cei interesați să viziteze grădina, tarifele sunt următoarele:
-copii, elevi, studenți: 5 lei
-adulți: 10 lei
-grupuri organizate: copii- 4 lei
                              adulți- 8 lei
   Program: marți-dumincă între orele 9-18
               luni-închis



Comentarii

Claudia's Choice a spus…
Frumos tare. Cam peste o luna sper sa ajung si eu acolo.
http://claudiaschoice88.blogspot.ro/
Toma Aurora a spus…
Caudia, distracție plăcută îți doresc de pe acum! :)