Skiathos, visul unei nopți de vară!




   Pentru mine experimentul grecesc a fost, până acum, cu bune și cu rele. Cu dezamăgiri legate de plajele din partea continentală a țării și cu o explozie de încântare la adresa insulelor. Insulei, mai exact, căci doar în Skiatos am reușit să ajung. Zilele petrecute acolo au trecut prea repede, lucru pe care l-am socotit nedrept, dar ce să faci când destinația nu doar pare, ci este un colț de rai, iar orele aleragă acolo mult mai rapid, nepăsătoare la gândurile turistului îngrozit de ideea plecării.




  Am ajuns în Skiathos cu vaporul, deși știam că există și o altă variantă, zborul cu avionul. Printre noi se nimerea cineva cu frică de mers cu avionul, așa că altă opțiune n-am avut. Înainte de a ne îndrepta înspre plajă am poposit în inima orașului Skiathos, o cochetă insuliță cu străduțe înguste ce urcă înspre o biserică veche. Imposibil să nu dați peste pisici și mușcate la geam în drumul vostru.





     Orășelul este împânzit de restaurante, terase, oameni de toate vârstele cocoțați pe motociclete ori biciclete, de turiști, arici de mare și cactuși. Nu sunt puține nici sălile de spectacol în aer liber, magazinele chic unde se vând cosmetice, clătite cu ciocolată ori înghețată de toate felurile. Aș spune chiar că există un mic imperiu al îngețatei aici, un magazin dotat cu o apartură total diferită de cea a gelateriilor clasice: niște dozatoare xxl ce pot fi manevrate de client. Libertate maximă în personalizarea propriului cornet de înghețată la un preț decent!




  N-am stat multă vreme în oraș, fiind așteptați de un vaporaș pentru a fi conduși pe plaja Koukounaries, acolo de unde s-a și întors să ne ia câteva zile mai târziu, spre marea noastră dezamăgire. De-ar fi uitat de noi și ne-ar fi abandonat acolo, nu cred să fi fost cu supărare cuiva!
   Pe insulă ne-a salutat prietenos nisipul foarte fin, strălucitor, ce părea un praf de aur împărșitat generos în jurul unei ape albastre, ca o cadă plină ochi cu safire. Aur și safire la un loc, așa ne-a întâmpinat plaja la ora prânzului. Și a rămas peste noapte la fel de prețioasă.




  Ne-au salutat apoi lebedele și rațele. Venise rândul lor!
  Cuminți și învățate cu omul, ni s-au alăturat chiar și-n apă, în timpul înotului. Acolo am văzut pentru prima oară o caracatiță în mediul ei natural. O rață s-a uitat ciorâș la ea, iar caracatița a fugit departe. Atât de departe încât n-am mai văzut-o nici pe ea și nici pe alta asemenea ei. Se vede treaba că și-a informat toate suratele de pericolele de la țărm. 
   Părăsiți de caractița curajoasă, am plecat prin pădurea de pini ce pornea direct de lângă plajă. Rațe multe, cuminți toate, s-au ținut după noi, ba chiar și un domn Lebădoi.
   -Domnule Lebădoi, fă cale întoarsă, căci mergem departe tare, tocmai la suratele tale de culoare neagră!
   Și pe undeva, pe deasupra unei ape calme ca vocea unui preot blând, se plimbau ele, celebrele lebede negre ale Koukounariesului. Numai două, dar suficiente pentru a ne lăsa cu gura cască. Nu ne-au privit, ca două zeități aflate în treaba lor.
   -Nu vedem, nu auzim, nu vorbim! păreau a se fi înțeles între ele înainte ca noi să ajungem acolo.
   -Aici, chiar în locul ăsta, mi-aș fi dorit să mă nasc! spuneam noi, pe rând, la vederea lor.

   Noaptea a căzut târziu peste plajă. Cea mai frumoasă și cea mai scurtă noapte din viața mea. Cocktailul stătea de-a dreapta iar de jur împrejur aveam tot aurul și safirele lumii, la discreție, abandonate într-o liniște stricată numai de glasuri de rațe. Singura liniște stricată ce nu deranja pe nimeni!



 No Sweater (Niciun pulover) ne-am semnat pe nisipul de aur. Și nu a fost caz de pulover nici înspre dimineață. Nimeni n-a dormit în acea noapte, căci era ceva acolo ce nu ne lăsa să închidem ochii. Era echilibrul perfect al naturii, ceva total diferit de plajele zgomotoase pe care le știam. Era lucrul ce avea să ne facă să promitem solemn că la vară ne vom întoarce acolo. Nu pentru 7, ci pentru 14 zile. Căci timpul trece mult mai repede pe insulă, după cum v-am informat la începutul articolului. 
   -De vom vinde bicicleta și ochelarii și toate acareturile! am depus noi jurământ. 
   Jurământul sfânt de Skiathos.



    Dacă vi s-a făcut poftă de vizitat insula, Aerotravel.ro a pregătit niște pachete turistice perfecte pentru îndeplinirea visului unei nopți de vară. Ofertele pentru insula Skiathos (click aici) pot fi personalizate în funcție de tipul de transport pe care-l doriți, numărul de zile și bugetul alocat vacanței. Pe site găsiți și oferte pentru insula Lefkada, city break-uri, bilete de avion și propuneri pentru destinații interne dar și către destinații populare din întreaga lume.

Comentarii

Unknown a spus…
Aici nu am fost, dar curând voi avea parte de a doua mea experiență în Grecia. Sunt sigură că vacanța va trece rapid așa cum ai scris și tu, însă mă voi bucura din plin de ea. :D
Toma Aurora a spus…
Larisa, distracție plăcută și sper ca timpul să fie mai îngăduitor în cazul tău :D!