Păr perfect, ca la salon!


   Toate visăm la un păr perfect, frumos coafat, aranjat, plin de strălucire și volum. Însă nu toate am fost binecuvântate de natură cu un păr bogat ori disciplinat în mod natural și de accea am căutat, fiecare, să găsim trucurile potrivite pentru îmbunătățirea aspectului podoabei capilare.
   Adolescentă fiind, nu foloseam niciun fel de aparat de coafat, nici măcar uscătorul de păr. Aveam părul foarte lung și ondulat, însă petreceam în jur de 3-4 ore după fiecare spălat doar așteptân să se usuce și formând bucle mici cu ajutorul gelului ori al spumei pentru volum. Uneori foloseam și câteva bigudiuri pentru părul de pe creștet. Nu regret acele zile, deși părul meu arăta în mod natural mult mai sănătos și nu știu dacă azi aș mai avea răbdarea necesară pentru a-l aranja după fiecare baie. Mai mult, chiar și la vremea respectivă eram nemulțumită de el, visând să fie drept în partea de sus și cu mai mult volum. 
  Între timp l-am vopsit de sute de ori și l-am trecut aproape zilnic prin aparate de coafat. Nu-mi pare rău, atâta vreme cât reușesc în continuare să-l țin în frâu cu ajutorul acestor ustensile și să-i dau volumul și strălucirea mult visate. Și, mai ales, mă mulțumește ideea că am scăpat de acea dependență de produsele de styling. Azi mă folosesc numai de un șampon potrivit pentru uz frecvent, de o mască de păr hrănitoare și rareori, de un puf de fixativ aplicat după aranjarea părului sau de un produs pentru extra strălucire.



   Armele mele în războiul pentru obținerea coafurii dorite sunt: uscătorul SalonDry Active ION și aparatul pentru îndreptarea părului SalonStraight Active Ion, ambele de la Philips. Deși par un mic arsenal pentru a obține un păr perfect drept, eu folosesc cele două aparate pentru a obține bucle lejere. Mai întâi utilizez uscătorul, împreună cu o perie rotundă, pentru a oferi volum fiecărei secțiuni de păr, de la rădăcină până la vârf, apoi apelez la placă, pe care o răsucesc ușor în timpul trecerii pe suvițe, obținând astfel onduleri moi, ușor lăsate. Iar totul durează mai puțin de un ceas, cu tot cu spălarea părului și aplicare măștii hrănitoare, atunci când este cazul. 
   Pentru că aparatele de coafat pot fi dăunătoare firului de păr, o dată pe săptămână am grijă să-mi hidratez părul intens, apelând  la o mască pe bază de ulei fierbinte. Aleg un ulei vegetal (măsline, cocos, avocado), îl încălzesc bine la bain-marie și apoi îl aplic pe scalp și pe tot părul. Acopăr cu o cască de duș de unică folosință, care nici nu mai necesită curățare la final. Căștile acestea se găsesc în magazinele gen 101 articole și se vând la set de 6-10 bucăți, având un preț foarte mic, de câțiva lei. Se pot refolosi în cazul în care reușiți să le curățați la final, însă multe măști pentru păr, în special cele pe bază de ulei, sunt mai greu de îndepărtat.
   Mai am un truc pe care-l practic înainte de vopsirea părului ori atunci când părul pare lipsit de vitalitate: fie masca realizată dintr-un gălbenuș+2 linguri de ulei vegetal, fie un tratament realizat din gelatină și balsam de păr, pentru laminarea părului. Despre acesta din urmă am scris pe blog în trecut; el are capacitatea de a oferi o super strălucire părului, însă aceasta se observă cel mai bine doar în cazul în care procedeul e urmat de coafarea cu ajutorul aparaturii. Așadar doar dacă veți apela la placa de păr, peria rotativă electrică ori la ondulator veți vedea rezultatele maxime obținute.



   Următorul aparat de coafat pe care doresc să-l achiziționez este ondulatorul conic Philips ProCare, dotat cu indicator ce ne anunță printr-o alertă sonoră atunci când buclele sunt gata. Are trei trepte de funcționare iar astfel ne putem alege ce fel de bucle dorim: unele foarte stânse, definite ori unele mai lejere. Forma conică a barei garantează aspectul natural al șuvițelor ondulate, căci diametrul lor scade în dimensiune înspre vârful părului, așa cum se întâmplă și-n caz părului buclat în mod natural.
   Am rămas fidelă aparatelor de coafat Philips din primul an de facultate, atunci când mi-am luat prima placă de la ei. Recunosc că am ales-o din cauza prețului; a costat în jur de 200 lei, fiind vorba nu de un aparat clasic de îndreptat părul, ci de unul cu plăcile foarte late, asemănător instrumentelor folosite pentru îndreptarea părului lungi în saloanele de coafură. În timp s-a dovedit a fi peste așteptări, depășind din punctul meu de vedere performanțele plăcilor de îndreptat mai scumpe. O mai am și astăzi, este vorba despre un model SalonStraight Pro, cel cu reglare termică până la 210 grade și plăci în format xxl și deși a împlinit venerabila vârstă de 7 ani o folosesc cu succes în zilele în care îmi doresc un păr perfect drept din câteva mișcări.


    

Comentarii

Unknown a spus…
Chiar ca "Happiness is a good hair day"...
Toma Aurora a spus…
Camelia, când părul stă bine, parcă nici nu mai contează restul detaliillor :) !