După cum am anunțat, Festivalul Filmului European a atins majoratul și și-a aniversat frumoasa vârstă de 18 ani o dată cu Ziua Europei, pe data de 9 mai. Atunci s-a dat startul festivalului în București și, în caz că ați dat deja o fugă să vedeți vreunul dintre filmele proiectate, aștept comentariile voastre. Anul acesta va avea loc o dublă sărbătorire, deoarece pe 16 mai e rândul orașului Tg. Mureș să dea startul petrecerii pentru cinefili.
Alături de Marea Britanie, Portuglia, Bulgaria, Italia, Belgia și multe alte state europene, România e prezentă în cadrul festivalului nu doar cu locația pentru party-ul majoratului, ci și cu producții de calitate, unele dintre ele (mă refer aici în special la scurt-metrajele lui Adrian Sitaru) fiind probabil cunoscute multora dintre voi. Din dragoste, cu cele mai bune intenții este titlul care-mi vine în minte atunci când aud numele lui Sitaru. Țineți minte ce taifun s-a pornit în buletinele de știri atunci când România fusese premiată, în 2011, la Festivalul de Film de la Locarno, pentru lung metrajul regizat de Adrian Sitaru? Mai puțin cunoscut publicului larg este faptul că înainte cu 4 ani de Locarno, Sitaru aducea acasă Leopardul de aur pentru scurt-metrajul Valuri. De fapt, la acest capitol, al scurt-metrajelor, excelează, după părerea mea de amator.
Pentru a vă stârni curiozitatea am atașat articolului trailerul unuia dintre cele trei scurt-metraje ce-au rulat în cadrul FFE. Pe cel al producției Chefu. Toate cele trei filme
(Chefu/Excursie/Counterpart) pot fi vizionate online de către cei ce-au pierdut proiecțiile din data de 10 mai, de la Cinema Studio.
Iar pentru cei care au le-au ratat însă țin morțiș să vadă ceva românesc în cadrul acestui festival, spun că mâine, la orele 20:00, tot la Cinema Studio, va rula Cântece pentru un muzeu, film românesc despre patru bătrâni cântăreți de muzică polifonică ce pornesc într-un turneu de promovare al singurului lor album. Nu l-am văzut, așa că sunt foarte curioasă în ceea ce-l privește. Din păcate nu am putut încărca trailerul pe blog, însă îl puteți vizualiza pe Youtube.
Am uitat să menționez Ziua filmului studențesc, ce a avut loc pe data de 10 mai și a cuprins nu mai puțin de 5 filme, creații ale studenților de la UNATC, dar și București, unde ești?, documentar ce-a rulat deja la Cinema Elvire Popesco.
Din păcate, în Tîrgul Mureș nu va rula nimic de sorginte românească, însă acolo vor fi prezenți frații noștri de peste Prut, pe 17 mai, cu faimoasa comedie neagră La limita de sus a cerului, producție premiată și la noi în cadrul Galei Premiilor Gopo.
Comentarii
Trimiteți un comentariu