Redescoperirea rădăcinilor- Roots Revival România 2014



   7 semințe și-au pornit rădăcinile pe aceeași bucată de pământ. După un timp le-au dat frunzele, iar cu timpul tulpinile li s-au întărit, coaja a prins contur și s-au transformat în 7 pomi tineri. Cu anii, pomii au înflorit, au dat roade, iar din miezul acestora s-au coborât o puzderie de semințe, la origini, în pământul din care, nu demult, fecundaseră viețile celor 7 pomi. Treptat, pe acea bucată de pământ s-a făcut un mănuchi de copaci, iar mai târziu totul a degenerat într-o stufoasă pădure.

   7 păsări au pornit, de pe crengile a 7 copaci,  înspre țările calde, cu întârziere Pe drum, fiecare dintre ele s-a pierdut din cauza vântului aprig. După posibilități, orișicare și-a făcut culcuș. Ba într-un braț de frunze moarte, ba între niște gunoaie, ba în scorbura părăsită a unui copac, ba în ruinele unei vechi căsuțe. Când a venit primăvara s-au regăsit cu toate în poienița în care se cunoscuseră atunci când își scoseseră căpușoarele din ouălele unei maici singulare și și-au făcut cuiburi noi, la streașinile a 7 case de frați.

   7 frați s-au născut din pântecele aceleiași mame. După o vreme toți s-au împrăștiat, luându-și zborul din ograda casei părintești. Plecați departe și-au construit, fiecare în parte, familii, destine, probleme și rezolvări. După 7 decenii s-au întors cu toții acasă. Atunci și-au dat seama că fiecare loc în care fuseseră până atunci avuse un miros specific. Casele lor miroseau a copii, a bucate, la locul de muncă aerul mirosea când a foi noi, nescrise, când a benzină, când a deodorante de cameră, hotelurile miroseau a detergent și a lumânări parfumate, iar trenurile a oameni obosiți și a somn. Acasă n-avea nici un miros, căci acolo locuia numai sufletul, iar sufletul e lipsit de orice culoare, formă și miros. El are numai căldură.

 7 artiști, din șapte țări ale lumii se întâlnesc anul acesta în România, spre a a naștere unui proiect fabulos: Roots Revival România, gândit sub forma unui turneu în care se vor bifa următoarele locații: Brașov, Cluj-Napoca, Timișoara și București. E cea de-a doua redescoperire a rădăcinilor, după prima experiență petrecută în 2013, încununată cu succes. Și de data aceasta vorbim de un spectacol creat de la zero. Cu o săptămână înainte de debutul turneului cei 7 magnifici ce vor întâlni la București și acela va fi punctul de plecare al celor patru spectacole derulate sub numele Roots Revival România. Tot în București se va încheia întreaga poveste, prin concertul de pe 1 martie, de la Sala Radio.

   Cei 7 artiști ce vor încerca să ne ofere o experiență jazzeistică de excepție, către inima folclorului românesc sunt: Mehdi  Aminian  din  Iran  (ney), Monica  Mădaș  din  România  (voce),  Mehmet  Polat  din  Turcia  (oud),  Emmanuel Hovhannisyan  din  Armenia  (duduk),  Meg  Hamilton  din  Marea  Britanie  (vioară),  Ruven Ruppik  din  Germania  (percuţie)  și Akash  Bhatt  din  India  (percuție).  După cum se observă din programul pe care vi l-am pus la dispoziție în fotografia de la începutul articolului, cele patru concerte au fost programate special în intervalul cuprins între două sărbători românești cu tradiție: Dragobete și Mărțișor.

      Măcar din curiozitate, vă invit să ascultați un crâmpei din Roots Revival, ediția Maramureș:




   7 destine muzicale s-au așezat unul lângă cealalt pe o scenă. Însă publicul a simțit diferența dintre ele, nu le-a înțeles și a părăsit sala. Atunci cele 7 destine s-au amestecat între ele, s-au cunoscut în esență, și-au amestecat rădăcinile și s-au înălțat sub forma unui copac muzical. Copacul a făcut 7 fructe, iar fiecare dintre ele a făcut multe semințe, însă numai 7 au supraviețuit, s-au întors pentru o perioadă înapoi la rădăcinile copacului-mamă, iar după ce aceasta a murit, s-au înălțat sub forma unor pomi tineri.
   Iar de aici încolo cunoșteți povestea pe care v-am redat-o, sub forma unui lanț ciclic, în articolul de față :)!


Comentarii