Lăptișorul de matcă, cunoscut și ca royal jelly, este o secreție produsă de harnicele albine special pentru regina stupului. Cât timp regina este încă larvă, ea este înconjurată de acest jeleu prețios. Ea nu se naște direct împărăteasa stupului și la început este o larvă obișnuită. Dacă în primele zile de viață, o larvă se dovedește a fi mai cu moț decât suratele ei (se dezvoltă riguros, are o evoluție superioară celorlalte larve), ea se poate bucura de băiță în lăptișor de matcă până la sfârșitul zilelor.
Deși nu este la fel de popular precum polenul ori mierea, lăptișorul de matcă conține mai multe vitamine decât restul produselor apicole aflate pe piață. Noi, fetele, îl cunoaștem destul de bine din listele de ingrediente ale produselor cosmetice pe care le folosim. Multe produse pentru îngrijirea tenului conțin lăptișor de matcă (de ex. cremele Gerocossen, Bioten ori prețioasa alifie Royal Jelly de la Jafra, șamd).
Am primit, spre testare, un recipient cu 10grame de lăptișor de matcă pur, crud, însoțit de un prospect și o linguriță din plastic pentru dozare. Lăptișorul de matcă crud nu se poate consuma decât ajutându-ne de lingurițe din lemn ori plastic, niciodată de unele metalice. Din prospect am aflat că magicul ingreedient poate fi folosit ca imunizant intern, dar și ca regenerator extern, ca parte a unor măști cosmetice.
După ce am desfăcut flaconul, primul meu gând a fost să gust conținutul. Gustul nu-i deloc unul plăcut, iar eu am mâncat multe ciudățenii (amestecuri de plante, ceaiuri foarte amare) până în prezent. La postarea dedicată polenului de albine mulți dintre voi mi-ați lăsat comentarii în care v-ați plâns de gustul granulelor. Lăptișorul de matcă are un gust mult mai rău, prin comparație, decât polenul! Nu e doar înecăcios, ci și destul de acrișor.
Intern, lăptișorul se administează sublingual, într-o doză maximă de 1g/zi, iar o cură de tratament cu acest ingredient pur trebuie să dureze cel puțin 10 zile. Așadar, un flacon mic, ca cel de mai sus, este suficient pentru o cură completă. Tratamentul trebuie efectuat primăvara și/ori toamna, atunci când rezistența organismului e slăbită în mod natural. Cura are drept efecte protejarea organismului de infecții, ameliorarea bolilor cronice, stoparea căderii părului (datorită concentrației mari de vitamine ce fac parte din complexul B).
Extern, lăptișorul de matcă poate fi folosit ca ingredient în prepararea unor măști regenerante, în combinație cu gălbenuș de ou, lapte, infuzii din plante. Ori poate fi aplicat direct pe piele, ca tonic intens. Despre utilizarea lui în formă simplă, necombinată, am găsit informații pe site-urile din afara țării. Am aplicat de trei ori o astfel de mască, realizată din nimic altceva decât lăptișor de matcă pur. După 5 minute s-a uscat complet și s-a comportat precum o mască peel-off: senzație de piele intensă, dificultate în mișcarea gurii, a nasului. Mă simțeam cu fața băgată într-o țiplă de plastic lucioasă. Am rezistat 30 de minute de fiecare dată, iar rezultatele au fost vizibile: ten întins, efect de lifting vizibil în zona de sub ochi. S-a clătit ușor, cu apă călduță. Categoric, cea mai bună mască încercată pentru întinderea pielii. Probabil, pentru un ten matur, rezultatele sunt chiar mai notabile, eu am urmărit doar efectele sale asupra ridurilor de expresie.
Personal, nu aș folosi lăptișorul de matcă decât pe post de tratament cosmetic, căci gustul său mă ține departe de a-l consuma. Folosit ca mască este destul de economic, căci se întinde ușor pe piele și nu-i nevoie decât de câteva picături pentru întreaga față. Un flacon de 10 ml estimez că e suficient pentru 10 aplicări ori chiar mai multe dacă alegeți să folosiți produsul pe post de ingredient al unei măști complexe. Iar un recipient de 10 ml costă 19 lei, așadar nu-i costisitor.
Pentru cei interesați de flacoane mai mari, Apliland comercializează lăptișor de matcă și în variantele de 25grame (44lei) și de 100grame (159lei). Pe site-ul acestui brand găsiți mai multe informații despre conținutul și efectele lăptișorului, dar și o gamă largă de produse apicole (miere, polen, păstură, propolis),săpunuri naturale cu miere și cosmetice Manuka.
Comentarii
Pare un produs interesant,dar pe mine nu m-ar tenta sa il gust..
te pup
Referitor la gust - vorbesc in necunostinta de cauza - cat de rau poate fi?! Nu se poate trece peste..? Avand in vedere obiectivele! Ma intreb...:)
Ma tenteaza si ideea de tratament cosmetic.
Pupici, Aurora!
Ilda
Lavender Thoughts
Ca tratament cosmetic e foarte bun lăptișorul și în momentul aplicării se simte granulat pe piele, deci are și un mic rol de exfoliant.
Pup!
Pupici!
(Te sfătuiesc să dai like paginii Brander- https://www.facebook.com/Brander.ro?fref=ts , căci organizează periodic campanii tentante).
Trimiteți un comentariu