Lava muffins


       Prima oară când am mâncat chocholate lava am crezut c-o să existe cu siguranță și-o a două brioșă care o să-i urmeze imediat celei dintâi. Când m-am apropiat de finalul primei ajunsesem deja să simt cum mă ia cu leșin, brioșa fiind nu doar sățioasă, ci extrem de concentrată față de una obișnuită, din blat pufos.
     Rețeta mea de chocolate lava nu ține cont de cântarul de bucătărie ori de un număr de minute pe care trebuie să le bifezi cu brio pentru a obține o brioșă cu o consistență optimă: cu pereții copți și cu interiorul moale, lichid.

Ingrediente ( pentru 14 brioșe obișnuite):
  5 ouă
o cană mică de zahăr
2 linguri mari margarină
3 linguri făină
300 grame ciocolată de menaj (3 pătrățele)
o jumătate plic de cacao dr. Oetker

   Încep prin a topi ciocolata la bain marie împreună cu cele două linguri (generoase) de margarină. Apoi las amestecul la răcit.
   Până se răcește amestec ouălele cu zahărul cu ajutorul mixerului. Nu le separ, ci le las întregi.
   Peste ouălele bătute torn ciocolata topită la bain-marie. Apoi praful de cacao și lingurile (generoase și ele) de făină.
   Torn compoziția în formele de brioșe și le bag la cuptor până observ că se formează un mic cerc în mijlocul suprafeței. Dacă mișc forma, brioșa pare încă necoaptă iar aluatul se clatină, însă ciocolata se va întări de îndată ce procesul de răcire va începe.


    Formele pentru brioșe, din hârtie colorată pentru copt, le-am luat din DM, de la raftul cu produse pentru bucătărie (4,5lei/ 40 buc.). Modelele imprimate sunt variate și puteți alege între forme cu buline, pești, imprimeu tigruț, dungi, șamd.

 
    Dacă preferați prăjiturile alcoolizate puteți adăuga rom, lichior, însă, după părerea mea, cea mai inspirată alegere pentru chocolate lava sunt două-trei linguri de whisky. Nu uitați să mai adăugați încă o lingură de cacao ori făină în plus, pentru a îngroșa lichidul adăugat în plus.


   O altă rețetă simplă, de brioșe cu nuci și alune, găsiți pe blogul Cătălinei. Ale ei se coc mai greu, însă sunt la fel de consistente și sunt o variantă potrivită pentru amatorii de deserturi nu foarte dulci.

Comentarii

Simona Tucu a spus…
Si eu am facut-o si e absolut delicioasa! :D
Unknown a spus…
Cred ca vorbim de aceeasi reteta:http://ciocolatacuzahar.blogspot.ro/2013/02/un-vis-si-o-reteta-non-dietetica.html
Doar ca eu le prajeam mai mult:D
Mihaela Pojogu a spus…
Aiaiaii ce nebunie!! salvez.. salivez!! :))
Carmen Tobias a spus…
Oh de cand tot vreau si eu sa le fac si tot aman, mi-e cam teama ca nu o sa iasa ce-i drept... :)

Arata tare bine ale tale, felicitari!
Alina a spus…
vai, ce bine arata si cat ma tenteaza :).
Spunsieu a spus…
Pare suficient de dulce si lesinata ca sa fie pe gustul meu. Arata apetisant!
Unknown a spus…
delicioase si, cum spui si tu, extrem de satioase. una iti ajunge :) le-am facut si eu, doar ca reteta mea difera putin: http://din-joaca.blogspot.ro/2012/02/sweets-for-my-sweet.html