Cu mari regrete m-am întors din vacanța petrecută la vecinii noștri, bulgari.
E pentru prima oară când mi-am dorit să nu mă mai întorc deloc acasă, când am simțit că am găsit în altă parte exact ceea ce căutam: viață lipsită de orice fel de stres. M-am întors din Balcic cu gânduri noi, cu planuri reinventate, cu speranța de a face ceva schimbări și de a pleca obligatoriu, cu orice preț, într-o altă vacanță în afara țării cât de curând.
Voi prezenta vacanța în linii simple, cu detalii precise și fără să bat câmpii despre istoria orașului ori despre obiectivele turistice.
Așadar, voi începe cu detaliile legate de cazare. Noi am stat cazați în hotelul Selena, pe malul mării. Hotelul are 3 stele, este nou și este cel mai bine cotat hotel din zonă pe Booking. Lângă el se află celebrul Mistral, care are o stea în plus dar care mi-a lăsat impresia de hotel banal, de tip bloc, cu multe camere, dar luxos. Selena are camere puține, majoritatea de tip studio (cu bucătărie și terasă), iar costul cazării este de 90 leva/seară, adică aproximativ 200 lei, fără nicio masă inclusă. În Balcic vă puteți caza și la hoteluri plasate mai departe de plajă, în vile mici ori la particulari, plătind ceva mai puțin ( cam de la 70 lei în sus).
Hotelul are și restaurant și terasă pe malul mării, așa cum au majoritatea hotelurilor din Balcic amplasate pe faleză. De fapt, întreaga zonă e constituită doar din terase, restaurante, hoteluri și plaje private.
Deși am fost în plin sezon, nu prea se îngrămădea lumea la terase. Chiar dacă prețurile erau mici, mulți preferau probabil junk food-ul, care era la discreție în zona plajelor.
Plajele sunt toate cu taxă. Noi am stat pe New Beach, care este singura cu acces direct la mare. Plaja e micuță și trebuie să închiriezi măcar o umbrelă pentru a sta pe ea. Pentru umbrelă și sezlong am plătit 30 lei/ zi. Apa era foarte curată în zona respectivă, iar nisipul foarte fin. Plajele dinspre palat au taxe mai mici, de 10 lei (umbrelă +sezlong), dar nisipul este amestecat cu un soi de pietricele, iar între plajă și mare se află strada pe care au acces inclusiv automobilele.
Peste drum de New Beach se află și o piscină. Având un fan al piscinelor printre noi, am stat și acolo câteva ore. Taxele sunt de 15 lei (umbrelă, șezlong și acces piscină), dar se simte căldura tare căci briza mării nu-i la fel de puternică ca pe plajă.
Nici pe plajă și nici la piscină nu e mare bătaie pe locuri. Unele persoane fac plajă pe diguri ori pe porțiunile mici de plajă și am observat că e mai mare îmbulzeala înspre palat.
C-am adus vorba de restaurante, se cuvine să fac o scurtă oprire pentru cei care vor căuta informații precise despre prețuri. Noi am luat toate restaurantele de pe faleză la rând, prețurile sunt cam la fel peste tot, nu există ceva foarte ieftin dar nici ceva exclusivist. Am înțeles că sunt unele locații în care se poate mânca mai ieftin (gen Ariciul), dar n-am dat peste ele. Fructele de mare sunt mai ieftine decât la noi, creveții pornesc de la 20 de lei până la 60 lei porția, în funcție de sortiment. Eu i-am încercat pe cei tigru, pe care-i vedeți mai sus, m-au costat în jur de 50 de lei, nu m-au impresionat și nici nu m-am săturat dintr-o porție. Dar vă vorbesc din perspectiva unui urâcios de pește și fructe de mare, probabil unii sunt cuceriți de acest tip de creveți.
*Restaurant Los dos gallos
Seara o țineam numai pe salate, pentru că luam cina după ora 21, după ce se trezea toată lumea, obosită după munca intensă de stat la plajă. Eu nu pot să dorm ziua, așa că mai butonam pe canalele lor tv ori încercam tot soiul de dulciuri. Prețurile salatelor pornesc de la 9 lei și se opresc la 20 lei pentru cele cu pui ori carne de pește.
O dezamăgire a fost restaurantul Korona, unde personalul este împrăștiat și meniul nu-i foarte variat. N-au nici cocktailuri și nici băuturi răcoritoare din fructe pentru cei tineri și asta nu-i tocmai în regulă pentru cei care nu obișnuiesc să bea cola ori alte băuturi carbogazoase. Eu am mâncat doar o prăjitură de la ei, numită prăjitura casei (dar care nu prea părea de casă), pentru care am plătit cca. 10 lei.
În schimb mi-a plăcut maxim această prăjiturică fierbinte cu înghețată de la restaurantul Sushi, care avea un gust autentic, era foarte sățioasă și care avea același preț.
Mă întorc iar la felurile principale, cu un pui cu brânză albastră și nuci, servit la restaurantul din fața hotelului Mistral (îmi scapă numele, știu că l-am citit pe-un șervețel dar mi-a intrat pe-o ureche și mi-a ieșit pe cealaltă). Respectiva locație pare cea mai luxoasă din zonă, dar prețurile sunt printre cele mai mici. Eu am plătit cca. 20 de lei pe pui, iar ceilalți de la masă au mâncat creveți cu 30 lei.
Și-acum iar la deserturi, dar oprindu-mă la locația mea favorită: El Simpatico. Aici am mers aproape în fiecare seară, după ce mâncam, în special pentru prăjituri și cocktailuri la borcănel. Prăjiturile sunt foarte bune și nu sar de 15 lei. Cocktaiurile cu alcool costă 18 lei, au 500 ml și unele dintre ele sunt suficient de alcoolizate încât să vă îmbete. În serile în care ieșeam afară după ora 22 și nu mâncam nimic înainte mă tulburam serios după un cuba libre la borcănel. Ba chiar am mers și-n X la un moment dat :D. În continuare mă consider o victimă a băuturilor dulci, observ că dintr-o singură gură mă amețesc.
Comparativ cu coktailurile, sorbeam sticlele de cidru ca pe suc. Puteți încerca variantele fie la terase, fie din supermarket. Eu am găsit într-un market varianta cu mure, a devenit favorita mea și costa și foarte puțin, 3-4 lei. Berea lor tradiționala, Kamenitza, mi s-a părut slabă, potrivită pentru femei. Este, de asemenea, accesibilă și costă 5-6 lei la mai toate terasele.
Atenție, în supermarket mereu am fost păcălită cu 5-10 lei. Fetele de la casă profită de turiști și dacă la început am zis să nu facem scandal pentru 2-3 leva, până la urmă i-a sărit muștarul surorii mele și le-a zis de la obraz că sunt niște hoațe. Cred că erau destul de experimentate fetele, căci dintr-o dată se făceau că nu mai cunosc limba engleză... Așadar, verificați restul până să plecați de la casă.
La Palatul Reginei Maria am testat gratuit vinuri seci, care-s mai dulci decât suratele românești. De plecat am plecat cu sticle de vin de trandafiri (60 lei/500 ml) și vin sec cu miere (60 lei/750 ml). Există și sortimente foarte scumpe, vechi. Cele două pe care le-am luat noi făceau parte din producția de anul trecut, iar vinurile din această categorie plecau de la 30 de lei și se opreau pe la 120.
Repet, cele seci nu mi-au plăcut, roseul nostru sec de Corcova mi s-a părut fabulos în comparație cu roseurile lor.
Ca și locuri de distracții puteți opta între discotecile amplasate între hoteluri ori cea în aer liber, de pe faleză. În multe restaurante cântă formații live (El Simpatico, The Old Boat), iar doritorii pot să danseze în zonele libere dintre mese. Or, vă puteți plimba cu vaporașul/ șalupa. Prețul unui tur cu vaporașul este de 100 lei și durează 4 ore. Vaporașul are și restaurant iar turul e all inclusive. Se face o oprire la ferma de midii, unde n-aveți ce gusta interesant dacă nu vă plac midiile. O plimbare de o oră cu vasele noi costă în medie 250 lei/oră, fără nimic inclus, dar măcar vă puteți lăuda la întoarcere cu fotografiile.
Există locuri în care vă puteți tatua cu henna ori vă puteți împleti părul în codițe ori cu mărgeluțe. Cam de la 10 lei pornesc prețurile, iar cataloagele cu modele sunt bogate.
Sunt și tarabe cu suveniruri. Prețurile sunt foarte accesibile. Dacă în Budapesta cel mai jerpelit magnet costa 10 euro, aici cu 2 euro îți luat cel mai trăznet magnet de frigider :D. Tot de la tarabe îți puteai lua cosmetice, cam la același preț ca-n supermarket. Găsiți și toate parfumurile din catalogul Ladys, cu tot cu testere. Ce-am mirosit nu mi-a plăcut, variantele cu trandafiri erau artificiale.
Am cumpărat șervețele demachiante, lumânare cu petale de trandafiri, exfoliant și multe săpunuri (pe unele le-am consumat acolo). Nimic n-a costat mai mult de 10 lei, parcă exfoliantul a fost cel mai scump și mi s-a părut ok ca și calitate.
Cu ojele din colecția de vară de la Flormar n-am făcut nicio grozăvie. Sunt mai degrabă niște lacuri transparente. Mi-a plăcut dizolvantul la borcănel, e perfect pentru puturoșii care vor să scape rapid de lacul de pe unghii (inclusiv cel cu sclipici). Lacul Divine îmi place, este foarte lucios, iar lângă el, pe raft, ședeau o sumedenie de alte produse pentru îngrijirea unghiilor. Fiecare produs a costat 5-6 lei.
Niște cipicei mi-au căzut în mână și un breloc pufos, uriaș.
Am mâncat bomboane de mi-a venit rău. Sortimentul cu mentă nu mi-a plăcut deși ambalajul m-a cucerit instant. Cred că l-am văzut și pe la noi prin țară pe undeva. În schimb mi-au plăcut bomboanele cu lapte ce se găseau prin toate magazinele și varietățile de rahat cu trandafiri. Au și-o ciocolată bună cu lapte (cea în ambalaj bleu din fotografia de mai sus), ce mi-a amintit de Excelenta noastră de la sfârșitul anilor 90.
Imposibil să nu vă distrați printre cactuși. Eu am făcut o pasiune pentru unii mici și pufoși și unul chiar mi-a făcut poftă, semănând al naibii de bine cu vata pe băț!
Și pornind de la cornet să nu uit să vă zic de altă celebritate a bucătăriei bulgărești: lipia/pita cu usturoi. Pfai, asta chiar e de nota 10, numai că e plină de unt/ulei și-ți vine să mănânci întruna. La un moment dat nici nu mă mai interesa ce am în farfurie, stăteam și ronțăiam la lipii. Un fapt divers despre ea este acela că după ce-o mănânci nu-ți rămâne gustul de usturoi în gură!
Trăgând linie finală, recomand o vizită în Balcic cu dragă inimă. După ce-am plecat de-aici am trecut și prin Albena, care-i mai banală și plină de tonete și tarabe cu suveniruri. Am văzut și Varna, care-i un oraș frumos și plin de... mall-uri!
Comparativ cu litoralul românesc am apreciat faptul că în Balcic nu există autoserviri și vânzători ambulanți de porumb, gogoși&co, că nu sunt cerșetori pe stradă și că prețurile sunt accesibile tuturor. Colegii mei de călătorie au asemănat orașul cu zonele de litoral din Croația, care din păcate nu mi-au fost accesibile financiar în această vară. Mi-am dorit foarte tare să ajung acolo, dar tot bugetul meu s-ar fi dus doar pe cazare (70-100 euro/zi). Au explodat prețurile pentru Croația în ultima vreme, zona fiind foarte căutată datorită plajelor și posibilităților de a practica orice tip de sport (terestre, nautice, aeriene).
Cu gânduri însorite vă salut și vă urez o vacanță excelentă, indiferent de locul în care alegeți să vi-o petreceți! Și nu uitați de faptul că vacanța trebuie să fie în primul rând spirituală și poate îmbrăca straie feleurite. Unii o pot interpreta drept o sesiune intimă de grădinărit ori de pescuit, alții de lenevit la soare, alții drept un moment prielnic pentru sporturi extreme iar alții doar un program mai lejer la locul de muncă!
Comentarii
Ce bine arata mancarea din fotografiile tale:)))
Mi-au placut detaliile despre mancare, sunt foarte utile. Daca nu am mancat consistent nu-mi cumpar cu alcool de teama sa nu ma ametesc. :)
Ai fost cau un ghid virtual :))
ma faci sa-mi fie dor de balcic :D
Si eu evit de la o vreme litoralul romanesc din 2 principale considerente: snobismul de la nord ( Mamaia ) si statiunile nu tocmai moderne din sud.
Asa ca de-a lungul vremii am apucat sa merg in Spania, Grecia, Malta, Tunisia, Israel - nu in toate odata, ci pe rand:)
Toate zone mediteraneene, dar se vede ca si in Bulgaria e foarte frumos. Poate pe viitor.
Felicitari pentru prezentare.
Brindusa, Brasov.
m--ai omorat cu multe poze, mie crevetii imi plac f mult :).
vad ca mai noi, blogeritele suntem cumpatate la shopping in vacanta :).
Anul trecut am fost in Sveti Vlas undeva mai jos,pe langa Nesebar care este o statiune superba, mi-a placut foarte mult. Apa este tot ca la noi, poate un pic mai curata, dar amenajarea acestei statiuni este extraordinara. Mie mi-a placut!
P.S: ai mancat ceva dulciuri, nu gluma :))))))
Îți recomand să mergi acolo, eu zic că ieși mai ieftin decât în Costinești și nici nu dai la tot pasul de înfumurați, coca-balauri ori amatoare în masă de topless în fața copiilor de pe plajă.
Eu zic că merge făcută acolo și o vacanță super-low budget în cazul în care mergi cu-n anturaj ce nu se dă la o parte de a mânca și-n altă parte decât la restaurant. Dac-aș fi fost numai eu cu sora mea, ori cu altcineva foarte apropiat sigur ar fi mers și varianta nr.2.
Te pup
Mulțumesc încă o dată pentru tot și-ți transmit pupici!
De când cu nemâncatul ăsta peste ora 5-6, trebuie să mai bag și ceva dulciuri altfel leșin până adorm. Am aflat că cei care practică culturismul consumă dulciuri în masă după antrenamente pentru a-și evidenția mușchii. Unii spun că-i doar un mit, dar am văzut în culise cum toți se îndopau cu batoane gen Mars de mi se făcea mie rău privindu-i. Așa că pot spune că le-am mâncat ca să-mi evidențiez musculatura :)).
O sa iti trimit pe adresa de mail si ceva din pozele mele!
Brindusa.
Ma bucur mult ca v-ati simtit bine si ca a fost o experienta frumoasa!
Foarte utile toate detaliile date, pastrez postarea ca fiind de referinta!
Kisses, Aurora!
Ild
Lavender Thoughts
P.S. Trebuie sa ne spui cum ai acel abdomen in conditiile in care iubesti dulciurile?!:)
Mi-au placut mult tinutele pe care le-ai postat,ai un corp frumos si un abdomen de invidiat!
Insa am fost in Croatia acum 3 saptamani in Rijeka mai exact si am dat 50 de euro pe un apartament (1 camera pt 3 persoane, baie si bucatarie). Si de acolo ne-am plimbat mult cu masina, sunt foarte multe locuri frumoase si oameni prietenosi. Recomand Croatia (cel putin partea de nord si peninsula Istria).
Te pup, draga mea!
Trimiteți un comentariu