Rețeta zilei: Tort de ciocolată cu mure


  În ultima vreme am încercat mai multe variante de tort de ciocolată, pornind de la o rețetă simplă de blat pufos pe care am descoperit-o pe pagina Amaliei (haisagatim.ro). Este una dintre puținele rețete pentru blat care mi-au ieșit mereu bine, motiv pentru care am decis să vi-o împărtășesc:

Ingrediente:
6 oua
250 gr zahar
300 gr faina
10 linguri apa
1 praf de copt
Se freaca galbenusurile cu zahar adaugand din cand in cand cate o lingura de apa pana se obtine o crema ca si o alifie. Separat se amesteca faina cu praful de copt si se adauga putin cate putin in amestecul de galbenusuri. Albusurile se bat spuma si se adauga la amestec.
Se unge o forma de tort de 26 cm cu unt si se tapeteaza cu faina, se pune
compozitia in forma si se coace la foc potrivit
timp de 40 min.  Se scoate pe un gratar si se lasa sa se raceasca.
Daca doriti sa faceti un blat cu cacao se inlocuiesc 2 linguri de faina
cu 1 lingura cacao.


                                       (sursă text: www.haisagatim.ro)


   Eu coc blatul, de regulă, într-o formă rotundă cu diametrul de 32 cm, motiv pentru care îmi iese mai subțire și nu-l pot tăia decât pe din două. Dacă doriți să aveți trei felii de blat atunci fie coaceți aluatul într-o formă mai mică, fie vă ajutați de o crăticioară rotundă pe care o îmbrăcați în hârtie de copt.

   Cele trei creme, puse una peste alta, le prepar astfel:

1.crema de mure: 2 linguri dulceață mure amestecată la foc mic cu 2 linguri de lapte. După ce lichidul se încălzește îl iau de pe foc.Adaug apoi o treime de pliculeț de gelatină, dizolvat în apă rece și amestec cât timp lichidul e cald. Îl las la răcit și când mai rămâne doar puțin călduț îl amestec cu o cană de frișcă gata bătută (eu am o slăbiciune pentru praful de frișcă Dr. Oetker, pe care-l prepar  cu lapte rece). În funcție de dimensiunea tortului, puteți adăuga mai multă sau mai puțină frișcă.

2. cremele de ciocolată (albă și neagră): se topește 100 gr ciocolată (de fiecare culoare, separat) în 4 linguri lapte, la foc mic. Apoi se repetă procedeul cu gelatina și cu frișca ca mai sus, păstrând aceleași proporții. Pentru toate cele 3 creme veți avea nevoie, așadar, de un plic de gelatină (gen Dr.Oetker) dizolvat în apă rece și de 3 plicuri de frișcă Dr.Oetker (600gr frișcă gata preparată)

   În plus, mai însiropez blatul cu un amestec făcut din 100 ml apă, o lingură rasă de zahăr și puțină esență de rom. Puteți sări peste acest pas dacă nu vă plac prăjiturile însiropate.
  În timpul asamblării folosiți-vă de forma în care ați copt blatul. Puneți pe fundul ei prima felie de blat, apoi turnați cremele răcite, una peste alta, iar la final încheiați cu cea de-a doua felie de tort. Dacă ați optat pentru varianta cu 3 felii de blat, puteți face numai două tipuri de cremă, ori una singură pe care să o dozați în două straturi.
   Lăsați la rece 2-3 ore, apoi scoateți cu grijă din formă (e de preferat să folosiți și folie alimentară/de aluminiu/hârtie de copt dacă nu aveți formă de blat cu inel detașabil).

   La final, topesc 100 gr ciocolată în 4 linguri de lapte și adaug puțin unt. Cu acest lichid glazurez tortul, iar apoi rad ciocolată pe deasupra. Pentru că ciocolata de menaj mi se pare că are un gust prea untos și artificial, folosesc pentru prăjituri tablete de ciocolată mai ieftine (de tipul celor produse de mărcile proprii ale supermarketurilor), dar cu un gust mai bogat decât al celei de menaj.

***Eu am mai pus și niște cireșe din compot pe deasupra, dar aș fi folosit mai degrabă zmeură ori mure de-aș fi avut. Că tot vine sezonul fructelor, de acum înainte mă voi bucura de ele proaspete și voi renunța la cele din compot ori dulceață.


Comentarii

Unknown a spus…
Arata minunat!:D
Mara a spus…
cred ca e delicios :)
Unknown a spus…
Mi-ai facut o pofta! arata foarte bine :)
Anonim a spus…
MI s-a facut asa de pofta! :)
Adina Aruştei a spus…
yum! si eu am pregatit doua retete azi, abia astept sa le pun pe blog <3
Unknown a spus…
Arata fooarte bine,mi-ai facut o poftaaa!Eu ma chinui sa mai tai din dulciuri:)) Te pup
Miu Miu a spus…
Abia asteptam si eu sezonul fructelor rosii. Ador ciresele. Sunt slabiciunea mea :X

Pup
shoeper-women.blogspot.com
Ramy's Blog a spus…
Arata foarte bine tortul. :))
Mihaela Pojogu a spus…
Yummy yummy yummy, de 3 ori yummy!!
Eu m-as juca putin la creme, dar ciocolata topita si apoi ras alta peste suna tare bine. Ba chiar as incerca sa rad ciocolata alba peste cea neagra topita pentru contrast :)
xo
Criss a spus…
Foarte bine arata, mi s-a facut apa in gura :)) Cred k o sa-l incerc si eu :P
Carmen Tobias a spus…
Ah ce pofta mi-ai facut! :) Noroc ca am mancat ieri clatite cu mure... :))
Alina a spus…
arata bestial! norocul meu e ca tocmai am terminat de mancat jumate de cutie de sorbet cu lamaie si sunt mai greu de tentat, dar chiar si asa am salivat putin :)).
cris a spus…
Cat de bine arata, parca e cumparat :)
Cred ca a fost delicios :D
Maya Secret a spus…
Oricat de mult imi plac dulciurile, nu prea imi iese atunci cand vine vorba sa le fac singurica. :))
Unknown a spus…
Hm... tentant! Dupa poza credeam ca e tort de morcovi :)