Eu vreau sa fiu spiridus de Crăciun!


   Aho! Aho!
   Desi pana la sarbatori mai e ceva vreme, este cazul sa dovedim din timp Mosului ca meritam cadourile inscrise de fiecare in lista de dorinte si sa ii cadorisim pe cei din jurul nostru cu surprize de tot felul. Nu doar pe cunoscuti ci si pe cei care datorita situatiei financiare grele nu isi permit cadouri de Craciun.

   Desi am avut o copilarie fericita am fost uneori intristata de neajunsurile materiale ale parintilor mei, mai ales intr-o perioada in care amandoi au fost someri. Au fost cativa ani in care Mos Craciun nu venea decat cu doua-trei dulciuri sau cu cateva portocale, ani in care bradutul era impodobit cu bomboane in urma unor eforturi ale parintilor. Au fost clipe mai putin fericite pentru ca eram obisnuita sa primesc multe jucarii, hainute si dulciuri de negasit prin zona in special de la tatal meu, care castiga foarte bine la inteprinderea unde lucra. Uneori veneau si colegii lui de munca si mai faceau pe spiridusul sau pe iepurasul, asa ca mahnirea era mare in sufletul meu de copil obisnuit cu suprizele.

   Cu toate acestea exista familii unde Mos Craciun nu vine niciodata, sau, mai rau, exista copii care nici macar nu au familii si singurul cadou pe care si l-ar putea dori ar fi un camin sigur si parinti iubitori. Gandindu-ne la ei ar trebui macar pentru o clipa sa fim multumiti cu ce avem, sa nu mai fim bosumflati ca nu avem bani de o vacanta, de perechea de pantofi zarita intr-un magazin sau de o trusa la moda pentru machiaj. Sunt lucruri superficiale dar de care, se pare, nu ne putem lipsi fara sa atentam la propria fericire. Si atunci, ar fi frumos si omenesc daca din multul sau putinul nostru am oferi si celorlalti lucruri care pe noi ne-ar face fericiti.

   ShoeBox e o intiativa deosebita de ajutorare a copiilor si a tinerilor cu mai putin noroc decat noi. In perioada Craciunului se strang cutii de pantofi, frumos decorate cu hartie de cadouri in locatiile afisate pe prima pagina a site-ului, dar se primesc si colete expediate prin Posta Romana sau curier la adresa:
Valentin Vesa (iQuest Technologies), Calea Motilor 6-8, Cluj-Napoca, 400001, Cluj. Mobil: 0758 083 786.

   In cazul in care expediati pachetul prin posta/curier e nevoie sa  ambalati cutia de pantofi (deja impachetata in hartie colorata) intr-o alta cutie mai mare sau intr-un ambalaj trainic (2-3 straturi de hartie simpla de impachetat) si sa specificati pe un biletel carei categorii de varsta se adreseaza cadoul, precum si genul copilului respectiv (ex: 0-2 ani- fetita).

   In pachetul frumos ambalat puteti ascunde orice doriti voi, cu exceptia alimentelor perisabile, armelor albe, obiectelor defecte sau uzate, jucarii periculoase pentru o anumita categorie de varsta. Pe site gasiti cateva idei, dar eu ma incumet sa mai adaug cateva in plus, orientativ pentru cei interesati sa participe la aceasta campanie.

Pentru fete mici:

-hainute (in stare buna, curate, fara defecte)
-pasta de dinti, periuta, sapun (lichid), sampon, gel de dus;
-jucarii (papusi, animalute din plus, jocuri creative, set pentru pictura)
-carti de povesti, carti de colorat, reviste interactive pentru copii (Barbie, Capsunica, etc.)
-accesorii pentru par pentru fetite, ceasuri vesele din plastic si alte obiecte pentru fetitele ceva mai mari
-dulciuri (daca trimiteti prin posta evitati dulciurile care se pot topi caci nu se stie in ce conditii pot fi transportate. Optati pentru jeleuri, arahide, biscuiti, bomboane.)


Pentru baieti mici:

-hainute;
-jucarii (masinute, mingii, seturi pentru sport)
-carti de aventuri (Jules Verne, carti cu dinozauri)
-duliciuri;
-șepci (baietii mici au o mare pasiune pentru șepci)
-articole scolare.

Pentru adolescente:

-produse cosmetice pentru igiena;
-haine (sunt sigura ca fiecare dintre noi are cel putin o haina noua pe care nu a purtat-o niciodata si pe care o tine in sifonier degeaba)
-un accesoriu deosebit (poate fi o pereche frumoasa de cercei sau un colier). Poate fi ceva special ales atunci cand mergem la cumparaturi. Chiar daca persoanei respective nu i se potriveste il poate face cadou altcuiva).
-absorbante, deodorante, servetele demachiante si alte obiecte indispensabile unei tinere
-produse de machiaj, creme, parfumuri (eu le-as include fara sa stau pe ganduri. De ce? Pentru ca baza acestei campanii este sa alcatuim un cadou asa cum ne-ar face noua placere sa primim! Eu cred ca oricarei fete trebuie sa ii fie deschisa o poarta inspre infrumusetare, indiferent daca face parte dintr-o familie normala sau locuieste intr-un adapost. In plus, imaginati-va ca viata lor ar fi putin mai vesela atunci cand ar scoate toate produsele primite si ar alcatui o mica trusa de frumusete. Nu stiu, multa lume se gandeste la copii/adolescentii fara parinti ca nu le arde lor de cosmetice sau accesorii sau moda, dar eu cred ca lucrurile stau complet altfel. Orice tanara isi doreste ceva frumos, ceva care sa o faca mai placuta, indiferent daca sta in centrul unei capitale sau daca isi petrece viata intr-un orfelinat. Imaginati-va doar ca pentru ele e imposibil sa isi cumpere asa ceva si din cauza asta au loc diferentele sociale. Fara suparare dar cred ca fiecare dintre noi recunoaste pe strada un tanar provenit din casele de copii. Si cred ca singurul vinovat de acest retard social suntem noi, cei care pastram standardele foarte jos atunci cand vine vorba de ei: Nu le trebuie lor haine d-astea moderne. N-au ei nevoie de parfumuri. Ce sa faca ei cu cerceii? Nu, nu! Au ce sa faca cu ele, asa cum si noi ne lipim ca ventuzele de toate obiectele moderne si stralucitoare care ne apar in cale!


  Pentru baietii mai mari cred ca treningurile si hainele sport sau camasile ar fi foarte potrivite. Lor nu le rezerv o lista separata pentru ca nu ma pricep foarte bine la nevoile adolesentilor de sex masculin. Ma gandesc ca poate si o carte buna, un gel de coafat, cateva produse de igiena ar putea fi incluse in cutiile pentru ei.


  De dorit ar fi sa ascundem in pachet si o felicitare completata sau o scrisoare catre destinatar, in care sa ii transmitem toate gandurile noastre si urarile pentru Sarbatori.

***


   Eu azi am fost hai-hui la un mic shopping prin magazinele mele preferate si am dat si peste un set superb pentru fetite pe care nu am putut sa il las din maini. Pentru ca nu am nicio vecina cu varsta asa de mica (toate au crescut copacei si au devenit scolarite) m-am gandit instant la Shoe Box! Bine, gandul initial a fost sa il pastrez pentru fetita mea (!?!) ce o sa vina peste cativa ani, dar m-am gandit ca poate va fi...un baietel! Sau 2,3,4 baietei :D

   
   Setul este compus dintr-o hainuta si un manson, cu ciucurei si fundite, foarte calduros si pufos. Eu asta mi-as dori daca ar fi o fetita de 2 ani, chiar daca nu as realiza pe moment cum sta treaba cu imbracamintea. Setul m-a costat doar 10% din pretul de pe ambalaj si nu puteam sa il las in magazin. Am observat ca preturile hainelor din magazinele pentru copii sunt...wow! Aproape egale cu cele pentru adulti sau chiar si mai scumpe. Total nedrept, avand in vedere ca un set pentru copii de 2 ani il porti maxim un an, pe cand un set pentru un om matur il porti si 20 de ani daca ai grija de el.

   Haine ieftine si foarte, foarte dragute, pentru copii am vazut in Miniprix, cu preturi pornind de la 3 lei. Va garantez ca o sa va doriti ca macar jumatate dintre ele sa fi fost disponibile pe masura voastra :)

   Din magazinul de unde am luat setul am cumparat si o jucarioara sigura pentru copiii mici: un elefant pe care il tragi de codita si canta un cantecel superb de Craciun (ceva lin gen Silent Night). Pe el am dat cativa lei si am vazut si in supermarket modele asemanatoare, cu melodii, mult mai scumpe. Pana si jucariile mi se pare ca au niste preturi gigantice in ziua de azi. Eu una iubesc ursuletii mici, cu rochite sau pantalonii cu bretele si mereu imi cumpar din outleturi si sh cate unul cu 2-3 lei (cu etichete si chiar si cu ambalaje suplimentare). In magazinele Sabon i-am vazut cu 35 de lei bucata si erau si mai urâtei decat ai mei. 


   Eu va las acum! Ma duc sa fac putin pe spiridusul si sa ambalez o cutita de pantofi pentru a ascunde cadorile. V-as ruga si pe voi, restul blogerilor, sa raspanditi macar mesajul campaniei si daca vreti sa scrieti si o postare cu ce ati pune voi intr-o cutie sau ce considerati ca s-ar potrivi unei anumite categorii de varsta!

Comentarii

Ana Naghi a spus…
super idee! am trimis recent pentru niste copilasi din Iasi, nu ma lasa inima sa nu trimit si la Cluj... daca fiecare dintre noi ar dona macar o jucarioara, ar fi mai multe zambete in lumea asta tot mai trista!
Raluca a spus…
este superba blanita! vreau si eu pt minunea mea...de unde ai luat-o? Mi-ar placea sa i-o fac cadou( vineri face 2 anisori)..

despre conceptul ShoeBox am aflat anul trecut..din fericire am apucat sa trimit si eu 2 colete, unul pt o adolescenta si celalalt cu hainute raase mici de la fetita mea( bineinteles ca am selectat oar hainele ff bune..oricu, hainutele de copil raman repede mici, nu au timp sa se uzeze)...Cu siguranta si anul acesta voi participa cu mare drag...cred ca farmecul sarbatorilor consta in bucuria de a darui...
Toma Aurora a spus…
Raluca, de la Visul Imaginatiei am luat-o, magazinul nou de langa Leonardo. Luni baga marfa noua si aduc multe, multe hainute pentru copii (gecute cu floricele, hainute si estute pufoase. Multe sunt noi, cu eticheta. Ma gandesc ca au fost cadouri sau stocuri ramase nevandute, altfel nu stiu cum s-ar indura cineva sa arunce pufosenii, hainute leopardut si pulovarase asa frumoase. Am mai vazut o vestuta frumoasa, alb cu roz, cu floricele, dar era micuta (cred ca pentru 6 luni-un an) si un costumas amuzant pentru ski, cu caciulita, salopetita si botosei :)).
Imposibil sa nu gasesti ceva minunat daca treci luni. Vezi ca dupa acest magazin, mai jos, pe aceeasi parte, cum te-ai duce inspre Bucuresti, e un ING si dupa acel ING mai e inca un Vis, la scara unui bloc. Acolo nu am mai fost de mult dar tot lunea aduc tot soiul de lucruri pentru copii. Am vazut si papusi Barbie in cutie cu rochii de rezerva, la 10-20 de lei (pe cand in magazine costa si de 4-5 ori mai mult, in functie de cate accesorii are papusa).Eu pe ai mei sigur ii voi imbraca numai de pe acolo si din Miniprix (daca o sa mai existe, eu sper ca da). Intr-o zi am fost in magazinul acela peste drum pe Merloni (Lumea Copiilor) si m-au traznit niste preturi!!! Si, nu stiu, multe pareau si de proasta calitate, cu dantele si funde nu prea estetice. Adevarul este ca magazinul este excelent decorat, dar sa dai 100-200 de lei pe un costumas de fetita mi se pare prea mult!

La multi ani ghemotocului tau mic si iti urez multa bafta la cumparaturi!
Toma Aurora a spus…
Ana, asa este! Jucarioarele insenineaza viata unui copil, sunt singurele lor bucurii reale. Ei nu sunt pretentiosi cand vine vorba de mancaruri, nu se gandesc neaparat la haine, ci traiesc in universul lor imaginar alaturi de jucariile preferate.
Ana Naghi a spus…
E clar, trebuie sa merga la cumparaturi si sa ma uit prin lucrusoarele fetitei mele, sotul deja imi spune sa nu uit sa trimit :)
Alina a spus…
sa stii ca-ti dau dreptate legat de adolescente si faptul ca sunt tentate majoritatea de cosmetice si alte lucrusoare care le fac mai dragute si mai increzatoare in fortele proprii.
dar multa lume ne pun parerea la colt pe principiul ca daca esti sarac trebuie sa mananci paine cu apa si cam atata :(.
vai...ce hainuta dragutaaaaaa ....ca sa nu mai zic de jucarioara!ti-e mai mare dragul sa o vezi, mai ales imbracata pe un copilas care chiar are nevoie.Scumpii de ei, cat se vor bucura de toate cadouasele:)IQuest e chiar langa mine si am sa merg si eu le las un pachet pentru o adolescenta de 15-18 ani.Am multe lucrusoare noi, nefolosite si cred ca s-ar bucura:*Si sa stii ca orice gest frumos va fii rasplatit mai devreme sau mai tarziu.Te felicit Aurora pentru gest si te pup!:*
Absolut minunata blanita! Felicitari pentru gest, si eu am facut anul trecut o cutie, anul asta mi-am propus sa fac cel putin 3-4, deja am inceput sa cumpar chestii de pus in ele! Acum, ca avem si locatie pentru Bucuresti, pot sa imi vad de treaba linistita!
Sa ai o duminica minunata!
Anonim a spus…
vai ce frumoasa poate fi hainuta de bebe!!!