Din nou despre cătină: preparate și suplimente naturale

   
    Am mentionat într-un post trecut că am făcut câteva preparate din cătină, un fruct care se găsește oriunde în regiunile de câmpie, deal și podiș din țara noastră. O găsim în pădure, la marginea râurilor, pe colinele joase și ...în piețe. Cătina este varianta autohtonă a celebrelor fructe goji. Goji (cătina tibetană) este chiar un tip de cătină, cea de gard, specifică continentului nord-american. Diferența majoră dintre cele două fructe nu este nici compoziția și nici gustul (ambele sunt acrișoare, ușor acide) ci prețul. Goji sunt mai scumpe în Europa, un kilogram avand pretul de 70-80 de lei, în timp ce un kilogram de cătină costă 15-30 de lei.

   Anul trecut mi-am făcut vin din fructe de cătină (un kg fructe, un kg zahăr, un cub de drojdie și 5 litri apă, lăsate la fermentat timp de două săptămâni). A ieșit foarte tare, dar bun la gust, energizant. Nu a fost deloc acru, așa cum mă așteptam și am apreciat culoarea sa frumoasă, galben-orange și transparența vinului.
   Anul acesta am preparat doar dulceață și amestec de cătină cu miere. Dulceața iese puțin acrișoară, dar este excelentă pentru a fi consumatăla micul dejun. Uneori nu am poftă de o dulceata extrem de dulceagă (cum ar fi cea de căpșune, de pildă) și dulceața aceasta mă salvează.

  
   Reteta este cea standard pentru dulcețuri: 1 litru apă, 1 kilogram zahăr și 1 kilogram fructe de cătină. Pentru că fructele se sparg atunci când se fierb, veți obtine mai degabă un gem decât o dulceață. Preparatul final va arăta ca o pastă, usor de întins pe pâine și foarte gustoasă.


   Eu consum zilnic această dulceață, după ce mestec înainte o lingură mare de fructe de cătină amestecate cu miere. Este important să zdrobim bine și sâmburii fructelor, pentru că sunt plini de vitamine și dacă nu sunt zdrobiți nu vor fi digerați.


    Dacă nu reușiți să faceți rost de fructe proaspete de cătină, puteți apela la ajutorul suplimentelor naturale care au la bază extractul acestui fruct. Spirulina (11 lei) și uleiul de cătină de la Hofigal (15 lei) sunt doar două dintre produsele pe care le găsiți în magazinele naturiste sau online, în magazinul Dacic Cool.

   M-am bucurat când am citit comentariile voastre, în care mi-ați povestit cum vă apărați de răceală și gripă, că majoritatea ați menționat cătina ca fiind una dintre principalele arme naturale folosite. Acest fruct are întradevăr un poțențial uriaș și sunt încântată să văd că devine din ce în ce mai popular. Alături de ciuperci, restul fructelor de pădure, trufe, plante medicinale, cătina este una dintre comorile pe care natura ni le-a dăruit și cel puțin din acest punct de vedere suntem norocoși că ne-am născut pe pământul acestei țări.

Comentarii

Adnia a spus…
mare dreptate ai...constatasem si eu ca goji sunt , de fapt, catina! insa acum ca o spui si tu atat de clar, incep sa ma incred mai mult in propriile observatii:)
Gina Cristiana a spus…
Catina cu miere am mancat si eu anul trecut din pacate nu am avut timp sa imi culeg vara asta nimic din gradina de la tara, doar tei.
Mi-ai facut pofta de dulceata de catina care nu am mancat niciodata. :)
Dorina a spus…
Iau si eu suplimente Hofigal cu extract de catina.
Habar nu aveam ca goji e la fel ca si catina :)
Adina Aruştei a spus…
Am gustat niste catina bobite si nu mi-a placut :(
insa sirop am consumat anul trecut, facut de mama.
MoGio a spus…
Ce bine ca am dat de postul tau :) Eram in cautare de Goji , am auzit multe despre . Nu prea m-am impacat cu catina , dar fiindca e asa sanatoasa .. o sa incerc sa ne dam o sansa una alteia :P
Anonim a spus…
Imi aduc aminte de perioada in care citisem eu despre catina pentru prima data. Am fost asa de impresionata de beneficiile sale incat o innebunisem pe mama. Cand am cumparat era doar catina pe ramurele.
Ajung acasa si dau sa ma pun pe cules ca sa fac sirop de catina. Nu stiam ca acele crengute au tepi. Devenisem asa de suparata pentru ca ma usturau mainile ca erau tare greu de curatat.Plus ca totul era portocaliu in jur. Pentru ca la final sa am un borcan de sirop amarat care nici nu era plin.
Dupa cateva zile am mers in piata si te las sa ghicesti ce am gasit.Probabil ca ai ghicit.Catina gata culeasa.Am zambit la amintirea dureroasa a fabricarii siropului de catina si am mers mai departe.

Si fara legatura cu aceasta postare, am rasfoit blogul si mi se pare foarte util.L-am descoperit de curand si l-am adaugat la favorite.

Pupici