M-am decis sa scriu acest articol pentru iubitorii de animale care pot trece printr-o situatie dificila cu prietenii lor necuvantatori. In urma cu un an, mai exact in iulie, bunica mea mi-a stropit cainii cu soda caustica. S-a gandit ea ca din cauza cainilor a gasit niste paraziti la ea in casa. I-am explicat faptul ca sunt deparazitati si ca puricii provin din alte parti (toti vecinii se plangeau in acea perioada despre aceasta invazie). Ba mai mult, ajunsesem sa controlez zilnic toti cainii ca sa ma asigur ca nu le-a aparut vreun chirias. Nici vorba! Nici macar urma de purice pe ei!
Imediat dupa incident am sunat la Protectia Animalelor. Tot ceea ce puteau sa faca cei de la organizatie era sa vina la mine, sa ia cainii, sa ii tina 7 zile intr-un adapost, dupa care sa ii eutanasieze in cazul in care nu ma duceam sa ii iau inapoi. Inapoi, adica in aceeasi curte cu bunica mea. Eutanasierea ar fi fost inevaitabila, pentru ca bietii caini erau foarte arsi.
Mai grav a fost ars Ares, cainele din fotografia de mai sus, care nici nu a mai vazut dupa stropire. Ochiul drept a devenit alb, opac, iar veterinarul mi-a spus sa astept sa se sparga, iar apoi sa ii curat bine zona, caci ochiul va seca in scurta vreme. Dar am avut noroc cu un politist cumsecade care mi-a dat cateva ponturi care ar fi putut ameliora situatia. Primul dintre ele a fost sa spal cainii cu ceai de frunze de salcie. Intr-un suflet am cules o plasa de frunze, am facut o oala de ceai si am spalat bine cainii, fara sapun sau alte solutii de curatare.
Ranile erau atat de adanci incat peste tot mirosea numai a carne arsa. In unele portiuni (pe coapse) gaura era pana la os. Dar am avut noroc ca au fost foarte cuminti cateii si nu s-au zbatut deloc.
Cat despre ochiul alb al lui Ares, m-am ocupat si de el chiar daca sansele pareau a fi inexistente. I-am dat de 3-4 ori pe zi cu unguent de la farmacie (din acela clasic, la 5-6 lei. Il aveam deja in casa, cumparat pentru o pisicuta mereu racita la ochi).
Dupa 2-3 zile am inceput sa sterg de 2 ori pe zi ranile cainilor cu rivanol si sa aplic pe ele crema de galbenele sau crema cicatrizanta de la Fares (am folosit multe cutii, in ambele variante).
Dupa 2 saptamani ochiul alb al cainelui a inceput sa se limpezeasca si dupa o luna isi revenise complet. Ranile la fel, s-au vindecat rapid, in cateva saptamani. Ranile pana la os s-au vindecat mai greu, dar am continuat sa le sterg si cu apa oxigenata si sa aplic crema din abundenta chiar si dupa cicatrizare. Dupa cateva luni cainii si-au revenit complet si aveau blana crescuta in totalitate peste rani. Ochiul lui Ares a devenit complet sanatos! Toata lumea a fost suprinsa pentru ca nimeni nu se astepta la o recuperare totala si deloc costisitoare.
Cu bunica mea nu am avut ce sa rezolv.S-a certat tatal meu cu ea, dar ea este foarte batrana (stiti doar cum sunt oamenii foarte in varsta). In momentul acela imi venea sa o strang de gat, dar am preferat sa ma concentrez asupra cainilor si sa ii ajut cum pot.
Am scris acest articol mai mult pentru a atrage atentia asupra faptului ca uneori este bine sa ne urmam si instinctul si sa nu dam crezare oricarui sfat venit din partea unui medic, fie el si veterinar. Nu contest faptul ca au pregatirea necesara, dar lor le lipseste acea dragoste pe care numai un stapan o poate manifesta pentru animalul sau. Sa astept sa i se sparga ochiul era floare la ureche, teoretic. Cristalul acela de acid ar fi continuat sa arda pana cand globul ocular ar fi crapat.
Am mai avut o experienta similara cu un pui de caine care nu mai putea sa mearga. Manca, era foarte gras dar avea picioarele ca niste betisoare si statea doar culcat. Mi s-a spus ca a ologit si ca acest lucru e des intalnit la cainii detalie mai mica, care nu au toate vaccinurie la zi (asta mi s-a parut mai degraba un apropo, o invitatie la vaccinat). Apoi am mers la un veterinar din localitate, specializat pe ovine si bovine. Doar s-a uitat la bietul catelus si mi-a zis sa ii dau calciu sub forma de pastile. Dupa nici o saptamana isi revenise complet. Cu timpul labutele chiar i s-au facut uriase.
Cu acelasi catel am mai avut 2 ani mai tarziu o problema. Avea ochii foarte rosii si ii curgeau balele. Toata lumea zicea ca a turbat. Dupa 5-6 zile in care a zacut saracul si nu a mancat nimic, mi-a venit ideea sa ii desfac si un pate de ficat, daca tot nu manca crănțănele si mancare gatita. In secunda urmatoare era in picioare si nici nu va spun cu ce viteza a mancat pateul, dand vesel din codita.Multe pateuri mai tarziu, era cel mai fericit catel de pe planeta si latra de mama focului. In aceeasi zi a inceput sa stranute cu secretii. Fusese racit :D
Un alt sfat foarte important este sa nu va panicati. Oricat de urata ar fi rana sau orice s-ar intampla ganditi-va ca voi, practic, nu ati patit nimic si ca altcineva sta si sufera in timp ce voi plangeti si va agitati. Cu atatea animalute in jur am trecut prin multe, de-a lungul anilor : le-am pus piciorusele in gips pisoilor mici care picau din pod, am scos capete metalice de salam ramase in gingii, am bandajat rani deschise, am hranit cu lingurita, șamd. Nu am apelat la veterinar decat foarte rar, pentru ca stiam ca pot sa fac si eu unele lucruri pentru care as fi fost taxata. Si in plus, nimeni nu cred ca imi intelege animalele mai bine decat mine si intotdeauna mi-au stat calme si linistite cand le-am tratat. Ca un fel de copil bolnav, care nu se simt bine cat timp este in spital, dar care devine plin de speranta cand mama lui ii aduce un ceai cald sau ii pune o compresa pe frunte.
P.S.: Desi iubesc animalele nu am facut din acest lucru o obsesie. Doar am grija sa fie sanatoase, sa manance si sa aiba un loc bun unde sa doarma. Nu tin cainii si nici pisicile in casa, toti au adaposturi pe timp de vara/iarna in afara casei. Rareori stau sa ii bibilesc sau sa ma joc cu ei. Important este, atat pentru mine cat si pentru ei, sa le dau toata libertatea pe care o vor. Cainii mei sunt mari, sar peste toate gardurile si pot hoinari pe unde au pofta. Pisicile iarasi sunt slobode si pot vizita toti „prietenii” din vecinatate. Fiind in numar mare nu au nevoie de atentia permanenta a cuiva. Din cauza asta am considerat ca este mai sanatos pentru un animal sa aiba un tovaras de viata din specia sa. Ganditi-va cum ar fi sa traiti singuri intr-o lume plina de caini. Oricat de mult i-ati simti aproape tot v-ar lipsi un alt seaman.
Comentarii
Eu nu am avut ocazia sa tratez decat pisoii pe care i-am avut.
Cred ca ai fi un medic veterinar foarte bun :)
La fel ca tine se ambaleaza si sora mea. La un moment dat o pisicuta avea un capat de capac in gura, iar sora mea alerga cu ea in brate si plangea si striga ca ea lesina, ca ii este frica. Si bietul mâț statea aproape sufocat in bratele ei.
Am mai patit si eu sa intampin probleme cand am dat pastile la pisici. Dar de obicei le pisez si le amestec cu putina mancare umeda (cea din comert, de pilda, e foarte aromata si acopera orice miros ciudat al pastilei).
Iti doresc sa te bucuri de caldura sufletelor lor blande mult timp de acum incolo! Te pup!
Si eu am trecut prin multe cu cainele meu pe care il tin la curte si sincer a fost tratat mai bine de un medic de la sat care se ocupa doar cu porci si vaci.
Cand iti doresti din suflet sa faci bine un biet suflet se intampla si miracole.
pupici
M-a impresionat mult postarea.
Sunt de acord cu Irina, ai fi un medic veterinar excelent si indragit!<3
Fiindca stau la bloc nu pot tine catei , insa am 4 hamsterei dragalasi (aveam 9:))) ) si mi.e foarte drag de ei ! Stiu ce simti pentru ei si sunt sigura ca , cu mare drag i.ai ajutat.
:*:*
Imi aduc aminte cand catelul meu a fost muscat de cel din curte. Impinsa de adrenalina nici nu m-am gandit ca poate din greseala sa ma muste si pe mine sau ca este greu, ci pur si simplu l-am ridicat in aer de blana de pe spate si mama a putut sa-l adune pe cel mic de pe jos (este chin japonez, practic tot corpul lui era cat capul celui mare, insa foarte tzantzaros, motiv pt care am avut multe incidente cu el). Insa cand am vazut ca l-a muscat in zona gatului si ca sangereaza destul de mult, m-am pierdut cu totul si n-am putut decat sa ma invart in cerc in jurul mamei cat incerca sa-l ingrijeasca. Din fericire a reusit sa opreasca sangerarea si acu e bn sanatos.
Sincer cand am citit primele cateva fraze, am dezbatut dc sa continui sa citesc pt ca mi se facuse stomacul ghem gandindu-ma ca n-ai putut sa-i salvezi. Slava Domnului ca n-a fost asa.
O sa pun fotografii intr-o zi, iti promit!
Ma bucur pentru catelusul tau si sper sa nu mai fie cu nasul pe sus si in viitor. Am observat ca acesti catelusi de talie mica starnesc de obicei luptele.:)
Cainii sunt mai potoliti cand sunt mititei, dar cand cresc mai maricei incep sa se muste,sa se bata intre ei.
Sa ai grija de cei 4 voinicei si sa te bucuri de jocurile lor! Te pup!
te pup!
Multumesc pentru postarea aceasta!Ma bucur din suflet ca totul este ok cu catelusii!
Te pup si bravos!
Te admir, sincer. Esti o fire extrem de puternica. Eu ma pierd cu firea, ma ingrijorez, fug de la un veterinar la altul. Cand pisicutele mele cele mici, doua la numar, au avut probleme cu digestia am fost la doi veterinari. O doamna care desi era in cladirea Directiei Veterinare Dolj, si nu avea pt animale, decat pastile de deparazitat, in rest doar medicamente pentru pui. Unde fusese blocul operator inainte, recent a devenit birou...
Pana la urma am ajus la o alta doamna veterinar, nu pot sa ma pronunt ca ar fi buna sau rea, insa mi-a dat ceva pastile, mancare pt digestie si in 2 zile matzele erau jucause si le trecuse totul.
Ai dreptate in legatura cu medicii veterinari de la tara, pt ei munca acolo e cat se poate de reala. Acolo cei care au vaci si capre, care se bazeaza pe traiul de pe urma acestor animale, nu isi permit sa le piarda lovite de boala sau dand nastere la alte animale. Si eu ii respect pe acestia mai mult, pentru ca uneori nu au instrumentele necesare, pe care le are un medic privat cu cabinet privat. Improvizeaza, se zbat si dau tot ce pot sa salveze o viata.
Eu am un caine si cinci pisici. Anul trecut adoptasem o catelusa in curte, dar au omorat-o, i-au dat in cap. Era micuta, genul de caine nici mic, nici mijlociu de talie. Nu stiu ce om, daca ii pot spune om, se poate teme de un caine atat de mic, incat sa-i dea in cap. Si doar ce fatase, in zadar i-am cautat puii timp de-o saptamana. N-a fost chip sa gasim unde ii ascunsese.
Ma bucur sa aud ca toti cateii tai si-au revenit dupa intamplare asta. Sper ca de acum incolo sa fie sanatosi si puternici. Si toate animalutele tale la fel.
M-a impresionat tot ce am citit aici si faptul ca dupa suferinta si speranta totul s-a terminat cu salvarea vietii...
Am si eu trei caini, doua fete ( una ogar adusa de langa o cariera de piatra dintre alti caini ai nimanui si o maidaneza cu mult labrador in ea salvata de la un ,,adapost,, unde urma sa fie omorata ) si un baiat ogar, rasfatat de puiut la noi, doua pisici si ce s-o mai nimeri... intr-o curticica, stam la casa, eu si fiul meu...
A fost armonie si prietenie un timp, un an, pana cand fetele, una in calduri, au inceput sa se bata... s-a lasat cu sange datorita ranilor destul de adanci... le-am separat si dupa patru luni am incercat intr-o iesire pe un teren neutru si in afara curtii noastre sa le apropii din nou... poate de le puneam botnite as fi evitat sa vad iar cum se infig coltii intr-o noua incaierare... le-am despartit cu greu si acum iar le tratez ranile si iar imi arat tristetea si supararea, ne certam si pastram distanta... nu stiu ce pot face mai mult, mi-e teama ca am gresit eu ceva... mi-e greu sa accept ca in jurul meu, atunci cand toata atentia mea este axata pe liniste, meditatie, purificare interioara prin constientizarea faptului ca am venit aici sa colaboram, sa ne bucuram de viata si nu sa concuram... axata pe rabdare, compasiune si mereu efortul de a intelege si echilibra exteriorul printr-o gandire pozitiva, invaluita in lumina, incredere si acordarea primei sanse oricui si oricarei circumstante... mi-e greu sa accept ca astfel oaza mea de liniste si prieteneie este tulburata de agresivitate, cearta si violenta dintre animalutele pe care le iubesc... stiu ca nimic nu-i intamplator, ca avem multe de rezolvat in comun si multe cercuri de inchis, iar fratiorii nostri mai mici, din natura, sunt porniti la drum cu aceleasi bagaje si experiente de trait... totusi ma doare si ma intreb cum sa procedez ca sa diluez animozitatea dintre ele? in afara de a le separa si pune botnita, de a ma intari si detasa ca sa nu generez teama deoarece stiu ca ele simt tot ce simt eu, nu stiu ce sa mai fac altceva...
... cu mult respect pentru toti cei de aici... cu drag Gabriela...
Sărbători frumoase! Sper să rezolvi cu bine problema căţeluşului tău!
Trimiteți un comentariu