Cosmeticele romanesti: alternativa sau fidelitate? + Concurs


   Extrema dreapta franceza a introdus recent termenul de patriotism economic, bulversata fiind de amploarea globalizării. Pe masura ce era dezvoltarii tehnologice avanseaza galopant, tendinta de uniformizare este incredibila!

   Nu trebuie sa fii analist economic pentru a baga de sema acesta metamorfoza caci fiecare dintre noi consuma aproape aceleasi bunuri. Cu toate ca piata s-a diverisficat, brandurile s-au inmultit, competitivitatea a crescut, exista bunuri care au monopolizat si au acaparat mase intregi. Lanturile magazinelor de tip fast-food, automobilele fiabile, cosmeticele celebre pe intreg mapamondul, sunt doar cateva exemple.

   Sampoanele, cremele hidratante, mascara, produsele pentru baie, toate au rezprezentat piste pentru intrecerile dintre firmele producatoare de produse pentru ingrijire. Multe femei se lasa influentate de reclama (mascata sau nu) facuta de noi, bloggerii din tara si din strainatate. Experienta altora a servit intotdeauna ca inspiratie pentru altii. Sa nu te inspiri dupa altii ar insemna, cum spune Dali, sa nu realizezi nimic. Iar astazi, in societatea contemporana, cand socializarea si interactiunea dintre oameni nu mai sunt de ignorat, canalele media (fie ele oficiale sau pagini personale) pot darama sau ridica orice fiinta, locatie sau produs. Este imposibil sa nu te lasi influentat si sa iti pastrezi o conduita aparte.

   Prima mea comanda online am plasat-o cand aveam 16-17 ani, de la un internet-cafe. Pe vremea aceea internetul nu devenise atat de cunoscut. Mergeam in sala de interet, plateam o taxa si imi petreceam cateva ore alegand produse din putinele magazine online care existau la vremea respectiva (Tina R, Quelle). Dupa mai bine de 6 ani am devenit un cumparator online experimentat, care isi pregateste din timp fiecare comanda si care analizeaza fiecare optiune. Tot mai rar am cumparat din Romania si m-am indreptat catre site-urile din Marea Britanie. De ce? Pentru ca preturile mi s-au parut mai bune, iar promotiile se intalneau la tot pasul. Este incredibil cat de tare te poate manipula o promotie! De pilda, sunt sigura ca nu prea s-ar inghesui nimeni sa plateasca 30 de lei pe un demachiant, dar daca acel demachiant ar fi redus cu mai mult de 50% brusc s-ar clasa printre primele optiuni ale unei femei aflate in cautarea unui produs de curatare. Si tocmai acest imbold, aceasta reducere magica, lipseste din magazinele noastre online!

   Cand am fost contactata din partea magazinului Dacic Cool   va  spun sincer ca primul impuls a fost sa navighez putin prin magazin, pentru a ma convinge ca preturile sunt intradevar unele de producator. Dar aceasta nu a fost singura surpiza placuta, iar adevaratul lucru impresionant l-am descoperit in sectiunea promotiilor. Practic, pentru orice onomastica a unui client (nu e neaparat vorba despre o sarbatoare cunoscuta, ci si de Sf. Grigore, Sf. Sofia, Sf. Teodora,etc.- sfinti despre care nu am auzit pana acum vorbindu-se,ei fiind doar mentionati in calendarele crestin ortodoxe) toate produsele din cos vor fi expediate in dublu exemplar! Da, absolut toate! Pe langa aceasta dublare puteti primi si alte cadouri,cum ar fi lotiunea Chelstop, produs expediat in toate comenzile plasate pana pe 23 septembrie.


   Despre lotiunea capilara Chelstop as putea sa va vorbesc chiar si acum, pentru ca am folosit cateva flacoane dupa ce mi-a cazut parul de la ceafa din cauza extensiilor cu clips. Mi-a fost recomandata de o prietena buna, cu un par superb, care datorita ei a reusit sa isi lase parul sa creasca de la 5 cm (era tunsa baieteste) pana la 50 de cm. Si nu va spun cat de frumos, des si lucios este parul ei! Abia astept sa o utilizez din nou cu toate ca nu mai am probleme legate de caderea parului.

   Pentru mine magazinul Dacic Cool reprezinta momentan o alternativa. O alternativa la produsele pe care le foloseam pana in prezent. Nu pot sa dau dovada de ipocrizie si sa le cataloghez ca fiind superioare sau inferioare altora, inainte de a le testa. Pana sa ajung sa le fiu fidela trebuie sa le folosesc, sa vad daca mi se potrivesc sau nu. Cosmetice romanesti bune am mai folosit pana acum: laptele demachiant si lotiunea tonica Bioten, balsamul de buze cu miere de la Gerovital, produsele impotriva celulitei de la Elmiplant, pudra de argila de la Famec, crema de fata Aver. Acestea sunt produse pe care le-as recumpara oricand, cu mare drag, in detrimentul celor importate. As da dovada de patriotism economic cu cea mai mare placere in cazul unor produse cosmetice care mi se potrivesc si ma fac sa ma simt mai frumoasa si mai sigura pe mine!

   Totusi, daca stau bine si ma gandesc, cred ca cea mai mare bucurie pe care as simtit-o ar fi sa gasesc produse pentru ingrijirea parului, romanesti, de o calitate excelenta. Am incercat sampon si balsam de la Gerovital, Aslavital si nu am fost deloc incantata de ele. In acele momente nu am putut sa apreciz compozitia lor bazata pe ingrediente naturale,  cand suvitele de par erau tare incalcite, iar varfurile despicate se rupeau la primul periaj. De aceea voi incepe sa utilizez produsele pentru par chiar de azi. O sa va dau de stire curand despre proprietatile fiecarui produs, pentru ca parul il spal foarte des si obisnuiesc sa imi pastrez o parere constanta despre un sampon sau un balsam. Nu am intalnit samponul care la prima utilizare sa imi incalceasca parul, iar la urmatoarele sa il lase moale si nici vice versa. Iar daca produsele imi vor fi pe plac, negresit imi voi cumpara de pe site altele!


   Eu acum ma apuc de testat, dragelor! Voi ce sentimente manifestati pentru cosmeticele romanesti? Le sunteti fidele in mod constant sau apelati la ele doar pentru a incerca ceva diferit?












Comentarii

coco a spus…
iubesc brandurile noastre , unele produse au reusit sa ma surprinda placut !
Lestie a spus…
Inca de mica am fost 'instruita" de mama si sora mea sa folosesc produse naturale, pentru ca sunt mult mai bune pentru mine. In prezent, folosesc foarte multe produse naturale,si in special produse romanesti, pentru ca am observat efect dupa utilizarea lor. De 2 ani de zile folosesc doar sampon de la Favisan si nu mai a nicio problema cu caderea parului sau cu degradarea acestuia; acum urmeaza sa incerc si R5 de la Hofigal, crema de corp folosesc mai mult naturala, sapunuri naturale, ramane sa vad cum e si balsamul de par. Pot sa spun cu mana pe inima ca nu consider acest lucru un moft, faptul ca imi cumpar mai mult produse romanesti, insa consider ca povestea lor imi e oarecum mai aproape.
Nu cred ca sunt atat de diferite fata de alte produse de pe piata, probabil sunt la fel de bune ca alte produse mult mai scumpe, pentru mine diferenta o fac rezultatele.
claudia_mami a spus…
daca mi se potriveste si asi face treaba asa cum trebuie atunci sunt fan produse roamanesti - de obicei cumpar ,incerc si apoi ma conving daca a meritat sau nu sunt produse roamanesti pe piata de o inalta calitate cea ce ma face sa cumpar cu mult drag dar si produse parca contrafacute -nu ma apuc sa dau nume dar ce miau dat batai de cap .
Lorena Pintilie a spus…
Eu tin mult la tara mea, la valorile romanesti, sunt patrioata! De aceea aleg de multe ori firme romensti care deseori nu ma dezamagesc. De exemplu Farmec-demachiantul bifazic, acetona sau brandul Gerovital.
Folosesc produse romanesti si in speranta ca vor ramane pe piata si romanii vor avea loc de munca.
Toma Aurora a spus…
Lorena, ai spus un lucru atat de frumos, acela legat de locurile de munca. Nu m-am gandit serios la aceasta chestiune pana acum, dar ai mare dreptate. Poate ca lucrurile nu merg in tara noastra si pentru ca noi nu sustinem valorile noastre. De pilda, daca am cumpara numai cosmetice si alimente romanesti (sau macar in mare parte), firmele s-ar extinde, ar fi mai profitabile, si-ar diversifica produsele.
Toma Aurora a spus…
Claudia, eu cred ca produsele romanesti stau prost la capitolul ambalaj. In rest pot concura sau depasi chiar unele cosmetice celebre. Poate daca ar avea un profit mai mare ar imbunatati si aspectul cosmeticelor, dar pana atunci trebuie sa lasam deoparte aspectul fizic al tubului si sa evaluam doar continutul. Eu recunosc ca imi este putin greu,dar spersa ma auto-educ in acest sens.
Toma Aurora a spus…
Coco eu regret ca inca nu am testat mai multe. Mereu am preferat sa aleg de pe raft produse mai cunoscute.
Toma Aurora a spus…
Lestie, sper sa ma inteleg cu acest sampon primit. Imi doresc mult un sampon bun, cat mai natural. Daca e autohton, cu atat mai bine!Pe cel de la Favisan nu l-am incercat inca si chiar il voi incerca pe viitor.
Ai dreptate, diferenta dintre cosmeticele noastre si cele importate nu cred ca este mare (poate nici nu exista diferente), doar ca multe dintre noi se lasa fascinate de ambalaje mai simpatice si arome mai atragatoare. Multe produse romanesti au miros medicinal( ceea ce nu e ceva rau, din contra) dar noi ne-am obisnuit cu parfumuri de fructe, vanilie, zahar, flori.
Dana M a spus…
Daca la inceput priveam produsele romanesti ca pe o alternativa acum unele dintre ele au devenit indispensabile, inspecial cele in materie de ingrijire a tenului, crema mea de fata este de la un brand romanesc (Cosmetic plant) iar demachiantul tot de la brand romanesc (Herbagen), in rest am incercat sampon si balsam de la AslaVital si am fost dezamagita, dar inceea ce priveste ingrijirea tenului un mare plus din partea mea :)
Toma Aurora a spus…
Am mentionat si eu faptul ca nu mi-a priit deloc samponul Aslavital. Pur si simplu imi usca parul si il incalcea foarte tare. Nici nu puteam sa mai bag peria in el. Bine ca nu mi-am mai luat si balsamul din set :)
Ma bucur ca ai produse romanesti preferate si mai ales ca ne-ai impartasit numele firmelor producatoare.
Si eu folosesc cateva produse romanesti in prezent, le gasesti aici: http://septembriejoi.com/2012/07/24/tag-ce-cosmetice-romanesti-folosesc/
Am mai incercat si altele, unele mi-au placut, altele mai putin. Am testat outine in materie de par, dar nu mi-a placut nimic, asta avem in comun.
Fuchsia a spus…
omg ce draguti sunt cerceii ♥ Multumim pentru oportunitate!

Si acum "ontopic":


Sunt pro globalizare, as vrea sa gasesc aici ce gasesc in alte tari (si asta se extinde in afara ariei produselor de beauty – as vrea Cola Vanilla din nou in magazine, as vrea sa gasesc usor ciocolata favorita si nu in ultimul rand, as vrea sa nu mai moara nimeni pentru ca nu are acces la timp la un medicament sau la o procedura medicala disponibila exclusiv in alt stat). As vrea mai multe interactiuni intre state pe plan cultural si stiintific. Preturile de monopol sunt mari, dar cred ca accesul la bunuri si informatii e de dorit. Consider ca asa-zisa identitate nationala se poate pastra prin intretinerea obiectivelor culturale, arta, crearea produse hand made cu specific.
Sunt produse carora le sunt fidela, si produse pe care le tot inlocuiesc (fie m-am plictisit de cel vechi, fie nu am gasit unul care sa-mi fie pe plac pentru a-l folosi timp indelungat). Indiferent de caz, nu tin seama de tara de origine- cred toate tarile au produse bune si produse care nu merita a fi achizitionate a doua oara. Tin, insa, seama de experienta anterioara cu firma producatoare si/sau de impresiile altor cumparatori.
In opinia mea, produsele romanesti nu sunt foarte cautate pentru ca nu prea isi fac reclama. Ce-i drept, aceasta e scumpa si ar reprezenta un adaos semnificativ la pretul produsului (nejustificat la prima vedere, insa multa lume evita produsele cu preturi mici din cauza ca se teme ca acestea reflecta mai degraba lipsa calitatii decat a advertising-ului, a ambalajelor catchy, a locatiilor centrale si vanzatoarelor sexy ). Pana la urma, toata lumea s-a lasat, macar o data, prada unui ambalaj dragut.
In prezent am mai multe produse din afara. Desi nu investesc foarte des in cosmetice, atunci cand o fac prefer sa cumpar ceva despre care am mai auzit .Uneori cumpar ceva mai scump de teama de a nu fi dezamagita – iar aici iau in considerare, pe langa lipsa efectului dorit, efectele adverse. Unele persoane sunt mai sensibile…Daca mi-e mai usor sa risc cu un parfum cumparat online pe care nu l-am mirosit anterior, nu imi vine sa o fac cand vine vorba de o crema de fata ale carei ingrediente nu imi sunt familiare, mai ales daca nu este produsa de o firma care mi-a castigat increderea de-a lungul timpului.
Nu evit produsele romanesti/ chinezesti/ whatever, evit produsele despre care nu stiu mai nimic si mi se pare absolut rezonabil pentru sanatatea mea sa procedez astfel.
Alexandra. a spus…
Imi plac produsele romanesti, am avut experiente bune cu ele (Farmec, Farmasi) si chiar le sunt fidela. Au preturi accesibile si sunt de o calitate buna!
claudia_mami a spus…
da ai mare dreptate , antai sa testam continutul dupa care ne convingem .pop
PINA a spus…
Folosesc produse romanesti si le recumpar daca mi se potrivesc. Merita incercate si datorita pretului mic. Preferatele mele sunt:gelul pt igiena intima cu echinacea de la Favisan, cremele cu galbenele Fares, lotiunea pt calcaie de la Farmec
Mihaela Pojogu a spus…
folosesc si produse romanesti(farmec, bioten, gerovital, elmiplant, cosmetic plant..etc,etc), cumpar pe baza parerilor celorlalti, promotiilor, transportului daca e vorba de online, beneficiilor, s.a.m.d
la capitolul ingrijire corporala, si aici intra sapunurile si unturile de corp, folosesc doar jovis, spun doar caci imi place sa fac comenzi rar dar mari si sa fie cat mai profitabil.
mesteacan a spus…
Interesant articol ! Mi-a placut mult !
Am folosit cosmetice romanesti de la Gerovital, Farmec, Aslavital, Elmiplant, dar m-au dezamagit in mare parte, in ciuda dorintei de a folosi un produs autohton si convenabil la pret. Gerovitalul a fost cel mai bun pentru mine si pt unii belgieni care cumparau creme hidratante in cantitati mari :) Recunosc faptul ca ambalajele lor nu atrag f mult, dar imi propun ca pe viitor sa trec peste acest aspect, deci urmeaza cateva achizitii 100% romanesti.
Toma Aurora a spus…
Fuchsia, nici eu nu sunt impotriva globalizarii intrutotul. Si eu imi doresc produse care nu se gasesc la noi si la care nu am acces inca.
Ai mare dreptate in ceea ce priveste publicitatea slaba pe care si-o fac produsele romanesti. Dar nici nu stiu daca se merita sa investesti atat de mult in reclama, pentru ca automat cresc preturile si atunci chiar nu se vor mai vinde mai deloc cosmeticele noastre. Ambalajele frumoase sunt iarasi costisitoare. Ma gandesc, de pilda, la produsele Sabon pe care le-am folosit si nu cred ca as mai recumpara mai mult de 1-2 dintre ele. Ca si calitate nu mi s-au parut prea spectaculoase, dar au niste ambalaje asa frumoase si ultra-dichisite.Numai pentru ambalaj iti vine sa le cumperi, nu alta!
Toma Aurora a spus…
Alexandra, ma bucur sa aud acest lucru. Farmasi nu cred ca este un brand romanesc (parca turcesc este), dar Farmec a devenit deja un simbol national ! :D
Toma Aurora a spus…
Pina, chiar sunt in cautarea unui nou gel de igiena intima. Iti multumesc pentru recomandare. Crema de galbenele o am si eu si este singura care imi calmeaza iritatiile sau pielea foarte crapata. Cu ea am reusit sa vindec chiar si ranile unuia dintre cainii mei (a fost ars cu acid sulfuric). Doar l-am sters cu apa oxigenata si ii dadeam cu aceasta crema de la Fares si dupa cateva luni ranile i s-au inchis si blana i-a crescut la loc. Chiar si veterinarul s-a minunat, nu se astepta sa se mai vindece in acele locuri. Ba chiar ma atentionase ca ii vor ramane gauri pentru ca ranile erau foarte adanci.Dar uite ca acest produs a fost cu adevarat miraculos.
Toma Aurora a spus…
Mihaela si eu am folosit sapunuri de la Jovis. Le-am primit de ziua mea si mi-au placut foarte mult (in special cel anticelulitic).
Toma Aurora a spus…
Da, stiu ca strainii platesc bani multi pe cremele noastre. Chiar am precizat mai demult pe blog ca dadusem peste un site unde produsele romanesti se vindeau foarte scump (site-ul era international).
diana a spus…
De multe ori stau in fata rafturilor de cosmetice muuuuult pana imi aleg ceea ce imi doresc. In prezent, piata este atat de diversificata, incat nu stiu dintre care sa aleg. Spre exemplu, intotdeauna plec de acasa cu gandul ca stiu ce imi doresc, insa ajunsa in fata rafturilor... Ezit! Cateodata, aleg in graba, dupa ambalaj... De cosmeticele romanesti m-am ferit mult timp pentru ca au sticlute urate, preturi mici, par cam dubioase. Insa trecand peste aceasta prejudecata, am incercat si am folosi cu succes multe produse romanesti pe care sunt mandra sa le recomand: Gama Aslavital - Farmec, Crema de fata cu struguri de Cotnari - Aver, Gelurile de dus Aver (Farmec)- promotie in Billa 2 la 10 lei.,Crema celulitica de la Elmiplant, Crema antiacneica cu argila de la Vivanatura - o minune, cosurile dispar peste noapte!, Demachiantul de la Bioten, Gama Orzene - produse de par cu extract de bere, am inteles ca ar fi produse de Elmiplant. Lista poate continua, asadar, succes cosmeticelor romanesti! Si ca mica sugestie - schimbarea ambalajelor spre unele mai atractive.
Anonim a spus…
Aurora imi place articolul, ma bucur cand se vorbeste de cosmetice romanesti care sunt foarte bune si ieftine pentru ca producatorii nu investec multi bani in marketing.
Eu folosesc produse romanesti, incerc mereu cate ceva nou, iar daca imi place produsul respectiv il cumpar din nou. :)
Pana acum am folosit: gel de curatare cu miere si arnica- Bioten, crema de fata cu miere si cimbrisor Bioten, crema cu extract de melc Herbagen, crema matifianta Tis, crema antiacneica cu argila si propolis Vivanatura, gel exfoliant zilnic de la Cellufight-Elmiplant, crema antiimperfectiuni Elmiplant, crema exfolianta de dus Cellufight-Elmiplant, gel anticelulitic Bodyshape-Elmiplant etc.
Alexandra Udrea a spus…
Articolul asta m-a nimerit in punctul sensibil. Eu folosesc produse romanesti de la Elmiplant si nu le-as da pe nimic. Iarna trecuta, ca in fiecare iarna dealtfel, am avut probleme cu mainile foarte aspre. Am zis sa incerc si mi-am cumparat crema reparatoare pentru maini cu miere si unt de macadamia. Dupa incercari cu alte creme am constatat ca, desi are un pret modest, face o treaba super. Apoi mi-am luat si demachiant si crema exfolianta si ceea ce imi place cel mai mult este un gel recomfortant pentru picioare. L-am folosit dupa plimbari luuungi si pot sa spun ca a fost super! Iti da senzatia de mentolat si chiar relaxeaza picioarele.
Am folosit si Farmec, dar raman fidela Elmiplant.
Toma Aurora a spus…
Alexandra, multumesc pentru recoamnadare. Si eu am mainile foarte aspre pe timp de iarna si nu am reusit decat sa le imblanzesc putin cu crema de galbenele Fares. Cremele parfumate din comert nu numai ca nu mi-au rezolvat problema pielii uscate,dar ma si usturau cand le aplicam :( Asta doar pe timp de iarna, caci in rest nu am probleme.
Toma Aurora a spus…
Crema exfolianta pentru corp de la Elmiplant mi-a placut si mie foarte mult. Mis-a parut exfoliantul perfect si ca textura si ca eficienta si ca aroma. Mi-a placut si ambalajul sau si chiar l-am recomandat de foarte multe ori.
Toma Aurora a spus…
Diana, problema ambalajelor este una destul de serioasa si costisitoare. Noi, femeile,suntem ademenite de tot ce este frumos,implicit de ambalaj. De ce sa nu recunosc ca in 90% dintre cazuri si eu imi aleg cosmeticele tot dupa ambalaj :ops.
Toma Aurora a spus…
Sadie, tocmai am citt postul tau legat de produsele romanesti. Sapunuri Jovis a folosit si eu (imicumpara mereu sora mea). L-am iubit pe cel exfoliant,l-am avut de multe ori.
Sadie a spus…
Ah, si eu l-am avut de vreo doua ori.
Acum insa m-am indragostit de un gel de dus exfoliant de la Avon, miroase genial si nu ma mai pot "lasa" de el!
arianaa a spus…
De ceva vreme m-a pleznit o faza "bio" si am inceput sa folosesc diverse produse fara chimicale, parabeni, din plante. In general imi fac cumparaturile din plafar de la sapun, sampon, creme, pasta de dinti pana la cereale si diverse rontaiele. Hofigal este una dintre marcile mele favorite. De ceva vreme folosesc sapun lichid pentru par si chelstop de la ei, crema pentru cosuri, crema pt. vergeturi, ceaiuri etc. Sunt multumita de produsele lor in comparatie cu alte marci romanesti tot naturiste, pe baza de plante. In afara de Hofigal am mai incercat Gerovital, Gerocossen, Emiplant, Vivanatura, CosmeticPlant etc. Mai nou am descoperit TIS si am ochit cateva produse de la ei. Le-am pus pe wish list-ul meu (dar mai intai sa-mi termin produsele deja achizitionate).
Mi-a facut placere sa citesc articolul scris de tine.