M&M m-a provocat ca completez acest tag si ii multumesc pe aceasta cale pentru nominalizare. Cititul este una dintre activitatile mele favorite si daca ar fi sa imi aleg jobul ideal, acela ar fi de cititor profesionist :D Nu stiu daca as merita un salariu pentru o astfel de activitate, dar m-as multumi si cu hrana necesara asigurata.
1 : Fa un rezumat al ultimei carti citite / a unei carti care te-a surprins intr-un mod placut sau a unei carti care consideri ca oricine are ceva de invatat din aceasta . ( Puteti pune si imagini / citate .)
Au existat multe carti care mi-au marcat, intr-un fel sau altul, existenta. Intr-un fel sau altul, ca sa il citez pe Gorki, tot ce am mai bun s-a datorat cartilor si nu pot sa nu remarc transformarea pe care am suferit-o de-a lungul timpului, datorata persoanelor cu care am intrat in contact, dar si teancurilor de carti pe care le-am citit.
In liceu eram o lenesa si nu citeam mai deloc. Notele mari le primeam doar pentru performantele extrascolare, nicidecum pentru efortul intelectual depus (cu eceptia materiilor exacte, care au fost preferatele mele). Pentru ca cele mai mari succese le-am avut la concursurile de literatura si filosofie, multa lume cred ca se astepta sa stau toata ziua cu nasul in carti. Dar eram o fiinta rebela si nu aveam timp decat de publicatii subtiri, contemporane, fara prea mult zel si scrise intr-un mod cat se poate de adolescentin. Prima carte serioasa pe care am citit-o a fost Copilaria de Maxim Gorki. Am intalnit la Gorki o bunatate iesita din comun si un talent desavarsit de a se apropia de oameni. Iubitor de frumos, de carti si de animale, aparator al virtutiilor umane, mi s-a infatisat exact ca un arhanghel trimis de providenta pentru a fermeca cititorul.
Copilaria este un roman tragic, despre primii ani de viata ai autorului. Traind intr-o Rusie mizerabila si infometata, Gorki este martorul trecerii in nefiinta a multor persoane dragi. Moartea, la vremea respectiva, era privita si intampinata ca un lucru firesc, fara tragedie si lacrimi multe.
2. Numeste 3 carti care ti-au placut si consideri ca merita citite.
-Germinal, Emile Zola;
-Umiliti si obiditi, Dostoievski;
-Evrei, treceti Nistrul!, Sonia Palty.
3. . Numeste 3 carti care nu ti-au placut sau care te-au plictisit inca din primele foi.
-Ultimele 120 de zile ale Sodomei ( a aterizat fix in cosul de gunoi).
-De veghe in lanul de secara (dupa 10 pagini deja nu am mai avut tarie sa o continui. Nu inteleg de ce o carte atat de prost scrisa s-a bucurat de celebritate. Dupa parerea mea o carte asemanatoare poate fi scrisa si de un pusti de 10 ani si uneori chiar mi-a lasat impresia ca citesc jurnalul unui copil ).
Eu doar la acestea doua m-am gandit pe moment. Multe altele mi s-au parut plictisitoare sau nu au fost pe placul meu, dar asta nu inseamna ca nu au fost carti bune. Pe cele doua de mai sus chiar le consider toxice pentru mintea umana. Prima, cel putin, este infecta, indiferent de talentul marchizului de Sade. Din punctul meu de vedere a avut o gandire mult prea viciata pentru a merita sa fie publicat si citit dupa moarte. Nu a fost un libertin, asa cum s-a autointitulat, ci un individ bolnav si probabil a avut un condei de geniu, dar atrocitatile povestite (inchipuite sau nu) depasesc cu mult ceea ce eu cataloghez ca fiind bun, frumos, demn de apreciat.
Comentarii
Cred ca nu te superi daca preiau tag-ul pentru forum...
Multumesc!:)
Pupicei!
Inafara de cea enuntata sus,ce carte ti-a atras cel mai mult atentia?
Si mie imi place sa citesc foarte mult.Vreau sa recuperez timpul pierdut:))
De marchizul de Sade nici gand sa ma apuc vreodata. Nici nu vreau sa deschid o carte de-a lui :))
Mie nu mi-a placut nici "Un veac de singuratate", mi s-a parut cea mai mare porcarie, nu inteleg de ce i s-au oferit atatea premii pentru ea!!!
Trimiteți un comentariu