Reteta de sezon: Miere de papadie homemade


Zilele trecute am facut miere/ sirop din papadie si am promis ca voi reveni cu reteta detaliata si cu poze ale produsului final. Preparatul mi-a iesit consistent ca mierea de albine si l-am servit in fiecare dimineata pe paine unsa cu margarina. Nu curge si are un gust delicios, dulce-amarui!

In primul rand am cules papadii fix de pe o colina neumblata, unde nu existau gunoaie si nici nu exista vreo sursa de poluare in apropiere. Mai mult, aceasta colina era umbrita, iar palariile papadiilor erau imense fata de cele de pe marginea strazii. Eu am cules un castron obisnuit, plin de maciulii si le-am pus pe foc fix cum am ajuns acasa, intr-un vas in care adaugasem 1 litru de apa rece. Am lasat totul pe foc pana a dat in clocot o data, apoi am luat vasul si l-am lasat deoparte 24 de ore.

A doua zi apa cu papadii era neagru-verzuie. Am strecurat totul si am pus zeama la fiert impreuna cu 1 kg zahar si o lamaie taiata felii. Am lasat sa fiarba 2-3 ore la foc foarte mic, pana ce siropul a devenit foarte consistent si a capatat o culoare frumoasa, aurie. Am lasat amestecul la racit, am scos feliile de lamaie si l-am turnat in borcane. Am obtinut 600 de grame de miere de papadie (2 borcane ca cel din imagine).


Aveti grija sa  fierbeti suficient siropul, pentru ca altfel se strica imediat si face floare. Cu cat este mai vascos, cu atat rezista in timp. Focul trebuie sa fie mic, pentru ca lichidul sa nu se evapore si zaharul sa nu se caramelizeze prea tare si sa devina mierea foarte amara. Daca lamaia este tratata chimic, sau daca invelisul ei exterior arata dubios,indepartati coaja si folositi numai pulpa fructului.

Mierea astfel preparata nu este doar gustoasa, ea are si proprietati terapeutice. Este recomandata pentru persoanele cu probleme de ficat, de stomac, de pancreas sau de rinichi. Se recomanda de asemenea ca o alternativa (la fel de sanatoasa) a siropululi de artar (nu tocmai accesibil in tara noastra). Ca si acesta din urma, are un contiut ridicat de minerale, dar si de zahar, asa ca nu trebuie sa o consumam in exces.

Eu abia astept sa mai pregatesc cateva borcanele, mai ales ca peste tot vad flori de papadie vesele.
Ah, si inca un truc! Florile trebuie culese intre orele 10 si 12, de dimineata, atunci cand e soare afara si sunt perfect deschise. Nu stiu care este explicatia, dar aceast lucru este mentionat in cartea Mariei Treben de mai multe ori.

Comentarii

Gina Cristiana a spus…
Ce gospodina ai fost. Imi e drag sa vad retete ca acestea. Visez sa am o camara plina cu de toate. O sa tin minte aceasta reteta.
Te pupic.
fuchsia a spus…
Arata foarte bine!
Caress a spus…
Te admir pentru cat de energica si de originala esti !
Liliana a spus…
Eu i-as spune dulceata de papadie :-).

Sa o consumi sanatoasa!

Unde ai gasit reteta? Te intreb pentru ca mie mi-e teama ca daca infuzia de papadie este lasata 24 de ore la temperatura camerei ar putea sa-si modifice compozitia (tu deja ai observat o modificare a culorii). Eu beau zilnic cateva cani de ceai dintr-un amestec de plante (pe care il prepar dimineata) si dupa aproximativ opt ore de pastrare la temperatura camerei am observat ca acesta se tulbura si parca si gustul i se modifica... .
Toma Aurora a spus…
Gina si eu imi doresc o camara plina de dulceturi, compoturi siropuri si conserve :D Poate ca pe viitor vom reusi sa ne strangem borcanele cu bunatati de sezon!:*
Toma Aurora a spus…
Multumesc! Este si foarte gustoasa!
Toma Aurora a spus…
Merci, Letitia! Esti o draguta!:*
Toma Aurora a spus…
Liliana, reteta am gasit-o in cartea Mariei Treben, la pagina 40:
http://www.scribd.com/doc/22753366/Maria-Treben-Sanatate-Din-Farmacia-Domnului

A doua zi, infuzia devine foarte inchisa la culoare si capata si o alta consistenta. Dar eu am respectat intru-totul reteta si nu am vrut sa dau gres. :D
Adina Aruştei a spus…
mi-ar placea sa o gust :)
Liliana a spus…
Iti multumesc pentru raspunsul tau.

Ai facut foarte bine ca ai respectat indicatiile din aceasta carte. Am mare incredere in sfaturile existente in aceasta carte!

Eu am cumparat cartea Mariei Treben acum vreo 15 ani, cand a aparut in forma tiparita; intre timp, am utilizat doua dintre retetele din aceasta carte si au fost de mare ajutor. Cum spuneam si in mesajul anterior, de cateva luni beau zilnic ceaiuri dintr-un amestec de plante despre care am citit in aceasta carte si am convingerea ca acestea contribuie la starea mea de bine :-).
Descude a spus…
Deci pana la urma ai facut mierea,te admir sincer!
dia a spus…
chiar cautam reteta asta, pt ca am curtea plina de papadii frumoase si parfumate si imi aminteste de copilarie!
P.S ai un blog tare interesant, asa ca te voi urmari si eu de acum, poate ma vei vizita si tu!
http://adniasblog.blogspot.com (culinar)
http://madebyadnia.blogspot.com (bijuterii handmade)
Anonim a spus…
am fiert de doua ori siropul,pt ca a iesit subtire si era caramelizat.