Imi e dor de o tura de shopping vintage!


Cusatoresele subtiri
Asteapta goale prin dantele,
Taxiuri lirice cu miri
La geamurile paralele!
                                              
                                                Leonid Dimov-Nunti

Stateam azi si ma gandeam ca cel mai greu lucru pentru un tanar in ziua de azi este sa ajunga sa devalorizeze banul. Fara sa cad in extreme si sa blamez aceasta "inventie" nu pot concluziona decat faptul ca in prezent sa te desprinzi de partea financiara e ca si cum te-ai aventura sa te ascunzi intr-o pestera pentru totdeauna! Libertatea nu mai poate fi inteleasa decat ca independenta financiara, pentru ca adevarul este ca daca nu ai bani nu ai de ce libertati sa te bucuri!  Si ma rezum fix la generatia tanara, pentru ca stiu ca exista inca oameni care traiesc bine-merci si fara bani si care nu se gandesc decat rareori la aceasta problema. 

Cu fiecare zi ce trece, banul devine insuficient si niciodata nu cred ca o sa ajunga cineva sa spuna ca are suficienti bani incat isi poate permite orice. Nu ma refer aici la magnati si multi-miliardari care privesc banul fix ca pe un instrument, ca pe o arma sau strict ca pe o cifra, ci la omul de rand, cel care nu mananca trufe la cina si nu poarta jeansi Chanel atunci cand sta in bucatarie. 

Ma gandeam azi ce poti sa iti mai iei cu  100 de lei (ceea ce teoretic reprezinta 15% din salariul minim din Romania) sau cu 200 de lei, spre exemplu, de Paste, atunci cand, in mod traditional, se spune ca trebuie sa te innoiesti?! Practic, cu 200 de lei nu iti poti lua mare lucru, poate doar o rochie de la Zara si o pereche de cercei!  De 100 de lei ce as mai putea sa mai spun?! Varianta nr. 2 ar fi hainele  Made in China (nu ca Zara ar fce vreo exceptie, dar pentru cei care tin la eticheta probabil e important ca pe ea sa fie trecut Zara si nu LJR sau Xaojing), dar aici poti sa ai marea surpriza ca a doua zi pe strada sa mai vezi bluza ta la 3-4 persoane! O a treia varianta ar fi sa iti iei ceva din strainatate, la reducere, dar si in acest caz te limitezi doar la un singur lucru, maxim doua!

Si uite asa mi-am amintit de scumpele mele magazine vintage pe care le-am cam ocolit in ultima vreme, in special din cauza temperaturilor foarte scazute si viscolului mizerabil care m-a tot tinut in casa! Acum ca a venit caldurica, mi s-a facut un dor sa le trec pragul si sa plec din ele cu o sacosa plin de minunatii! Am un magazinel preferat unde intotdeauna gasesc niste lucrusoare absolut superbe! Intotdeauna cand pasesc in el gasesc haine deosebite, jocuri de demult, bijuterii care de care mai interesante, ghetute cochete, toate la preturi de maxim 40 de lei (cele mai scumpe sunt cizmele din piele, dar oricum merita si de 10 ori acesti bani). Si  facand un calcul aproximativ, cu 100 de lei cred ca mi-as putea cumpara un paltonas/jacheta, o rochita, o bluzita, niste cercei veseli, o geanta si o pereche de incaltari! Cu putin noroc mi-ar ajunge si de un joc Monopoly vintage si de o agrafa cocheta! Cu 200 de lei deja nu as stii ce sa imi mai cumpar!

 Imi amintesc acum cu regret de o bluza neagra, facuta numai din paiete, sub forma unui fluture superb,marca Marks&Spencer  pe care nu am cumparat-o! Si costa in jur de 12 lei! Imi amintesc si de niste cizme cu joase, pline de franjuri si insertii turcoaz, identice cu cele ale indientilor, pe care nu le-am cumparat si care costau 30 de lei! Si de cate nu imi mai amintesc cu tristete! Si astfel ajung din nou la concluzia ca niciodata nu regreti lucrurile pe care le faci si doar pe cele pe care nu le faci!


Probabil va ganditi de unde mi-a venit ideea de a face un joc de imaginatie cu 100 de lei si o sa va raspund cat se poate de sincer! Voi primi in zilele urmatoare de la Click Pofta Buna 100 de lei pentru o reteta publicata in numarul din noiembrie si ma tot gandesc ce sa fac cu ei ca sa profit de aceasta remuneratie neasteptata! Primul gand a fost -imi iau niste cosmetice! Apoi- imi iau ceva de pe Asos! Apoi m-am gandit ca pot sa ii impart cu sora mea si sa mergem la un shopping vintage si astfel o fac si pe ea fericita si pe mine!  Daca ii facem jumi-juma (frateste, deh!) tot ne raman bani de 2-3 lucrusoare sau chiar mai multe daca evitam sa ne luam incaltaminte! Asa ca in curand voi porni la cumparaturi cu fabuloasa suma de 50 de lei, din care se va scadea in mod automat 8 lei pentru transport, dintr-o singura curiozitate: Poti sa iti iei ceva decent cu acesti bani in ziua de azi, in conditiile in care doar o bluza de la taraba mai costa 40 de lei? Raspunsul il voi afla in curand si il voi impartasi cu voi pe paginile blogului! Pe curand!


Comentarii

Gina Cristiana a spus…
Frumos articol. Felicitari pentru premiu. E mai bine sa iti calculezi banii din timp. E frumos gestul tau sa ii imparti cu sora ta . inca o data mi-as dori si eu o surioara ca tine :D (am un frate cu muulti ani mai mare..) :*
Raluca a spus…
eu sincer nu am fost niciodata la un targ vintige ...si nu stiu nici un magazin de genul...unde gasesti tu toate minunatiile? Poate imi dai si mie un pont..chiar as fi curioasa sa intru intr-un astfel de magazin/targ!
Toma Aurora a spus…
Nu cred ca m-as fi simtit bine daca nu i-as fi si ei din bani, mai ales ca nu am facut mare lucru ca sa ii castig! Mereu impart premiile si cadourile cu ea! Mi-ar fi placut sa am si un frate mai mare, dar nu stiu cat de bine ne-am fi inteles!
Toma Aurora a spus…
Targuri de haine vintage se fac periodic in Bucuresti. Poti da un simplu search cu-targ vintage- si vei gasi foarte multe evenimente de gen! De asemenea poti cauta magazine vintage si sh in orasul tau (in Bucuresti sunt cateva sute).Am vazut pe Acasa Tv un reportaj despre magazinele sh& vintage din Bucuresti si am observat ca multe dintre ele vand la kilogram. Adica te duci, iei orice articol doresti, iar la casa ti-l cantareste cineva si platesti pretul conform gramajului. In prima zi in care se primeste mrga pretul este de 60 de lei, iar apoi coboara pana la 10 lei pe kg. Acest lucru inseamna ca iti poti lua 5-6 bluze, rochii sau 1-2 perechi de incaltaminte, in functie de cat de grele sunt fiecare! Tot pe Google poti gasi adresele acestor magazine. Eu ma duc de obicei la mine in judet (Dambovita) si caut pentru ca mi se par mai la indemana si pot sta oricate ore doresc sa cotrobai!
Andreea a spus…
Buna! As vrea sa vin si eu la magazinasul vostru daca ma primiti :) imi explici si mie te rog unde este? Nu am fost niciodata un magazinas vintage si tare curioasa sunt ce as putea gasi acolo. Merci!
Simona Tucu a spus…
Super articol, abia astept sa vad deznodamantul... :)
Alina a spus…
sunt curioasa sa citesc partea a doua :)
Toma Aurora a spus…
Buna Andreea, magazinul este in Targoviste, in zona fast-foodului Regal (cel de langa autogara Atyc)!
Toma Aurora a spus…
Da, in curand il voi publica! Cred ca la sfarsitul saptamanii ajung colo, sau poate chiar luni! O sa vedem cu ce ma voi alege! Pupici multi, Simona!
Toma Aurora a spus…
O voi publica negresit! Numai sa fac cumparaturile mai intai!
Raluca a spus…
pai tocmai de aceea te-am intrebat...si eu sunt din dambovita..stau foarte aproape de targoviste..si sunt curioasa sa vizitez locurile tale preferate..chiar as fi curioasa sa intru in astfel de magazin