Despre co-washing (spalarea parului cu balsam)

Totul a inceput acum 2 saptamani cand cautam pe Google niste retete pentru hidratarea parului deteriorat!
De cand au crescut temperaturile parul meu a devenit foarte sarmos si nu am gasit nicio cale de a-l imblanzi. Singurul lucru care a functionat a fost masca de la Wella, care avea rezultate doar pentru o zi! Apoi parul devenea iar aspru, fara nicio forma, ca un fel de matura.

In urma cu 6 ani aveam un par superb (nu spun asta eu, ci zecile de persoane care erau fascinate de parul meu lung si ondulat si care ma certau de fiecare data cand nu il lasam despletit). Parul meu nu este cret, este ondulat, sau mai bine spus era....pentru ca dupa 6 ani de placa, decolorari, vopsiri in zeci de nuante de rosu, negru, blond inchis, si-a pierdut forma!

Ca sa va faceti o idee, parul meu arata acum asa, in forma naturala:


Am facut aceasta poza pentru a face o comparatie dupa cateva luni in care nu voi mai folosi deloc sampon.
Observati asadar niste onduleuri foooooarte largi, lasate si triste, varfuri tocite si ciufulite si mai ales, rarite!

Asadar, enervata ca nu nu mai am bucle hidratate , care se rasucesc printre degete si mai ales suparata ca nu mi-a mai crescut parul de vreo 4 ani, am zis ca trebuie sa fac ceva.

Legat de cresterea parului, vreau sa mentionez faptul ca radacinile cresteau cam 2-3 cm pe luna, dar varfurile se rupeau pur si simplu, tot cam 2-3 cm, astfel incat parul meu avea intotdeauna aceeasi lungime!

Asa....din blog in blog, din forum in forum am ajuns pe naturallycurly.com, unde am citit despre tehnica co-washing, sau mai bine spus conditioner washing. Aceasta metoda se adreseaza persoanelor cu parul usor ondulat, ondulat, cret sau foarte cret (femeilor de culoare).

Regula de aur a tehnicii: fara sampon! Chiar daca nu contine SLS, samponul este dusmanul onduleurilor, datorita spumei pe care o face! Aceasta spuma usuca foarte tare parul ondulat si il face frizat. Ea produce uscarea excesiva a varfurilor si ruperea lor! Eu oricum nu mai credeam in sampoane minune, dupa ce am incercat tot ce se putea incerca (de la sampoane la 10 lei- gen Pantene, la sampoane de 100 de lei- gen Kerastase).

Celelalte reguli ale metodei sunt:

1. Parul se spala cu balsam (de preferat fara formule avansate cu silicon). Acesta se aplica pe tot scalpul, se maseaza un minut, ca si samponul si se clateste bine cu apa calduta. Multe fete prefera balsamurile de la Herbal Essences, mai ales ca sunt foarte ieftine si le poti folosi din belsug. Un balsam de 250 ml iti ajunge cam pentru 5-6 utilizari. Eu am vazut o promotie inReal parca.... 2 balsamuri la 8 lei, acum ceva timp. Sunt sigura ca si la Garnier, Pantene, Schauma sunt astfel de promotii in prezent.

2. Se aplica o cantitate cat o nuca pe toata lungimea parului si se lasa sa actioneze 5 minute, dupa care se clateste.

3.Parul se coafeaza ca de obicei. Se pot folosi orice produse de styling, etc.


Acum sa va pun si niste poze before/after, luate de pe acelasi site de mai sus, din sectiunea forum, unde zeci de fete si-au postat rezultatele:

before
after
before
after
before
after
before (fata din dreapta)
after


before/after


Alte fete nu au avut poze cu podoaba lor capilara initiala si au postat doar poze after:

Vazand aceste rezultate (unele fete marturiseau ca intr-un an le-a crescut parul cu 30 de cm mai lung, una dintre ele fiind fata din prima poza) am zis ca trebuie sa incerc si eu!
Rezultatele apar de regula dupa prima luna, conform celor citite pe internet si este posibil ca in primele saptamani parul sa se ingrase mai repede decat de obicei. Mie nu mi s-a intamplat acest lucru, din contra, pana acum mi-am spalat parul o data la trei zile, iar cu sampon ma spalam in fiecare zi sau la 2 zile.

Initial am vrut sa va povestesc despre aceste lucruri peste cateva luni, dar ieri mama mea m-a intrebat ce mi-am facut la par de si-a revenit asa de tare!!! Mi-a sarit inima din piept de bucurie cand am auzit acest lucru, mai ales ca mama mea mereu imi reproseaza ca mi-am distrus parul, ca l-am intins cu "talpa", ca mai am par doar de-o baie, etc.


Din ce am mai citit eu pe ici pe colo, am aflat ca fetele prefera balsamurile cu ulei de cocos, de palmier, migdale, etc....in general produsele cu uleiuri (chiar daca aceastea sunt in cantitati mici).

Momentan nu am in casa decat un singur balsam, cel pentru par degradat de la Avon. Nu stiu daca are vreun ulei esential, nu cred, dar in lipsa de altceva in folosesc pe acesta. Peste 10 zile se va intoarce sora mea din vacanta in Croatia si i-am spus sa imi aduca multe balsamuri de acolo, cat mai diverse, cu cat mai multe arome, ca sa nu ma plictisesc de mirosul lor. Si ea vrea sa inceapa sa se spele cu balsam, pentru ca trece prin aceeasi situatie ca si mine: par degradat, cu varfuri care sunt sensibilizate si se rup daca tragi de ele :(.


Sper ca cele spuse de mine v-au fost de ajutor si voi reveni asupra acestei chestiuni!

Comentarii

A.M. a spus…
OMG!!! ce diferente exista la exemplele de mai sus! vreau si eu :((

la mine e mai ciudat parul. am cateva suvite ondulate, restul e drept. cand eram mica il aveam ondulat, m-am tuns scurt si la revedere. ulterior, dupa multi ani, si-a revenit putin si pana asta vara l-am avut iar ondulat. m-am tuns iar si din nou aceeasi poveste.
la fel si eu patesc cu mama care mereu imi aminteste ca mi l-am distrus de la placa si vopsit.

multumimmmmm pentru aceasta postare!! urmatoarea spalare e doar cu balsam :D
alexandru a spus…
woww, aurora, sunt uimita!acum aud pentru prima data de ideea asta!
te rog, tine-ne la curent cu rezultatele pe care le vei constata si...iti voi fi recunoscatoare pentru ca m-ai scapat de-o grija!:D
kisses! (ilda76)
Toma Aurora a spus…
Pentru putin fetelor!
Va voi tine la curent cu rezultatele si voi nota intr-o agenduta si balsamurile pe care le voi folosi!
Pupici!
ahaa...acum am inteles, multumim!!!!
parul cret/ondulat a fost intotdeauna febletea mea, in asemenea masura incat acum cativa ani am luat decizia de a permanenta parul meu dreeeept si pisicos dar lung pana in talie. am fost creata vreo 2-3 ani, acum insa, de cateva luni, sunt "dreapta" iar, insa parul meu natural, drept, se ingrasa destul de repede si nu are volum (mai ales prin comparatie cu buclele permanentate). ma gandeam ca poate tehnica de co-washing mi-ar putea aduce avantaje si mie, insa vad acum ca se "adreseaza" in special fetelor care au ca prolema parul uscat, nu gras.

...totusi...parca-parca as incerca, nu am ce pierde! :)) ar fi culmea sa raresc spalarile si sa nu mai am parul asa de gras folosind emolienti :)) dar...cine stie???
Pisica albastra
coco a spus…
foarte interesant...sa ne zici ce si cum...pe mine nu ma intereseaza buclele , nici nu ma deranjeaza...as vrea sa incerc..pentru hidratarea parului...sa ne ti la curent !
Toma Aurora a spus…
Fetelor, ma angajez sa postez poze cu parul meu dupa cel putin o luna de co-washing!
Va pup pe toate!:*
bluemonoxide a spus…
Uauu:x deci nu imi vine sa cred cata diferenta este intre poze:| as dori si eu sa incerc, sper doar sa nu mi se ingrase parul prea tare (eu oricum ma spal la 3 zile)... asteptam mai multe detalii.. si poze evident:x
bluemonoxide a spus…
Am uitat sa intreb, se poate folosi si o masca pe langa?
Toma Aurora a spus…
Bluemonoxide,


Se poate folosi masca si orice alt produs de ingrijire/styling. Mai multe informatii poti gasi pe google, dand search "co-washing" ;).
Te pup:*
Anda Zelenca a spus…
Sa postezi poze, e chiar interesanta chestia asta!:)

Pup.
Diana a spus…
Eu as fi curoasa daca imi onduleaza macar un pic si parul meu super drept. E super interesanta ideea asta, nu am mai auzit de ea!
Toma Aurora a spus…
Diana , nu stiu ce sa iti raspund...am vazut fete cu parul drept care au devenit mai crete, doar ca parul lor fusese intial ondulat, dar se indreptase din cauza degradarii.

Anda, multumesc pentru comentariu!

pup:*
Maya a spus…
aurora daca il am drept nu mi-l onduleaza? :)) ce as vrea, cand vad ca unele fete se chinuie in fiecare zi cu placa si al meu e de la mama natura drept de parca tocmai l-am indreptat :))
Toma Aurora a spus…
Maya, din punctul meu de vedere tu esti o norocoasa:))
Eu ani de zile mi l-am indreptat in fiecare zi pentru ca eram fascinata de parul drept...

Nu cred ca aceasta metoda ti-l va ondula, dar eu zic sa te consideri foarte norocoasa ca ai un astfel de par!
Anonim a spus…
Buna
Nu prea am inteles exact....la pasul 1 zice sa tii balsamul 1 min iar la pasul 2 sa-l aplici pe lungime si sa-l tii 5 min. Deci cum trebuie sa fac mai exact? Si aceasta metoda fara sampon nu ingrasa? Curata toata murdaria? Da rezultate?
Merci...
Anonim a spus…
Buna
Ce-ai mai facut cu aceasta metoda?Te-ai tinut de ea?A dat rezultate?
Toma Aurora a spus…
Buna, am folosit metoda cateva luni. Rezultatele au fost foarte bune si intentionez ca la primavara sa repet procedura pentru cateva luni. Este cea mai buna metoda de regenerare incercata pana in prezent.
Unknown a spus…
Azi a fost prima spalare cu balsam, o sa ma tin de asta. Sper sa am si eu asa rezultate frumoase, multumesc pentru pont!
Toma Aurora a spus…
Karmen B si eu m-am reapucat de 2 saptamani. Sper sa nu trisez... Iti urezmulta bafta!
nikole a spus…
ma bucur ca se face cunoscuta si la noi metoda no -poo(no xampoo).Am inceput acum o luna, eu avand un par fin de la natura si ondulat(tipul 2a), insa distrus de repetatele procedee chimice.Din pacate nu sunt multe materiale in limba romana care sa abordeze aceasta metoda de igienizare a scalpului/parului.
Nu pot spune inca mare lucru, parul tinde sa reactioneze ciudat in primele saptamani, pana isi regleaza singur productia de sebum.Curatarea scalpului se face prin masaj , masajul ajuta la indepartarea murdariei(suna urat, stiu), insa da, parul arata muuult mai sanatos, incomparabil, dar in cazul meu e lipsit de volum, datorita conditionatorului pe care il folosesc.Doar o parte din produse sunt eliberate ptr aceasta tecnica:no poo, produsele fara ulei mineral, petrol,silicon, aceste ingrediente avand nevoie de un sampon cu sulfat ptr a fi indepartate.well...mergem innainte...
nikole a spus…
ideal ptr co wash e un conditionador cat mai subtire,Elseve de ex e f bun, mai toate produsele sunt eliberate, eu prefer elseve volume control...am mai citit pe forumurile de aici(Brazil) ca johnson's cel galben este ff bun...conditionatorul mai "greu" e preferabil sa-l utilizam ptr lungimea firului de par...si nu uitati:masaj!masat scalpul cu buricul degetelor, circular cateva minute bune(vreo 5:)...rabdare, rabdare!
Toma Aurora a spus…
Nikole, ai dreptate! Eu am incercat si cu balsam mai gros si mi s-a parut ca incarca parul si nu il lasala fel de curat ca formulele mai usoare. Eu momentan folosesc un balsam cumparat de pe Iherb.com cu ajutorul caruia ma spal de doua ori pe saptamana, iar intre cele doua reprizede co-wash ma samponez o singura data pe saptamana cu un sampon fara sulfati (pentru volum, de la Tigi). Multumesc pentru indicatiile oferite si pentru balsamurile recomandate!
Anonim a spus…
Ideea e ca parul degradat isi pierde forma si se electrizeaza. Reparand parul, buclele se redefinesc, iar un par drept natural va sta si mai drept. Al meu s-a ondulat discret,semn ca asa trebuie el sa fie. Raluu
kmy a spus…
ce balsam de par folosesti comandat de pe iherb?
as vrea sa incep si eu metoda de spalare co-washing .momentan ma spal cu un sampon din gama avalon comandat pe iherb si un balsam pt par deteriorat Giovanni, Nutrafix Hair Reconstructor (tot iherb )dar acesta este o formula groasa si cred ca imi va ingrasa parul mult care este cu tendinta de ingrasare , ma spal la 2-3 zile.
Toma Aurora a spus…
Folosesc balsamul cu menta si rodie de la Madre Labs. Este pentru par gras si nu incarca parul.:)
MoGio a spus…
Hey , multumesc mult pt idee . Daca intr'adevar acela e rezultatul .. as fi cea mai fericita . Exact aceeasi problema o am si eu . Si chiar acum am primit de la Mos 2 sampoane Goldwell si abia asteptam sa le folosesc :( Dar nu-i bai , daca ar da acelasi rezultat si la mine .. Sincer nu auzisem pana acum de tehnica aceasta , dar e interesanta . Si usoara . Adevarul este ca sunt si comoda , si aceasta idee e chiar buna .
Unknown a spus…
Si poza after (a ta)? :)
Toma Aurora a spus…
Madalina, in posturile mai recente vei gasi fotografii cu parul meu dupa un anumit numar de folosiri. Eu mi-am spalat parul cu balsam multa vreme si a fost cel mai buna metoda prin care am putut sa-l regenerez, el fiind foarte frizat. Dar depinde si de structura firului de par si cel mai bine e sa incercai macar o data iar apoi sa abandonezi ori nu procedeul.
Unknown a spus…
Am inceput tratamentul cu balsam si dupa prima utilizare am fost foarte multumita. Am buclele mult mai definite si zici ca am parul coafat:). Oricum sper sa nu fac matreata, intrucat am scalpul sensibil. Multumesc de pont:)
Loredana R. a spus…
Eu am incercat asta vara sa sa nu ma spal cu sampon. Dupa o saptamana am renuntat, caci parul meu era gras, unsuros, groaznic. Nu cred ca as ptea sta fara sampon si balsam :)