joi, 19 mai 2011

Reteta de vara: Chiftelute cu sos de iaurt

Pentru ca pietele s-au umplut de nenumarate tipuri de legume si pentru ca vremea frumoasa ne indeamna la mancaruri cat mai colorate si pline de vitamine, astazi am pregatit chiftelute vesele cu sos racoritor de iaurt si patrunjel.


Cum se fac chiftelutele? 

 4 cartofi
2 morcovi
50 de grame sunca de pui
100 de grame branza
2 oua
sare
piper
patrunjel
un catel usturoi

In doua vase diferite se pun la fiert cartofii si morcovii timp de 20 de minute.
Apoi se scot si se zdrobesc intr-un vas, pana obtinem un piure.

Pana se fierb legumele putem toca usturoiul si patrunjelul, pe care ulterior le vom adauga piureului.

Peste compozitie se pun cele doua oua usor batute, branza sfaramitata, sunca taiata cubulete mici.
Daca vi se pare ca nu este suficient de bine legata, adaugati 2-3 linguri de faina. Saram, piperam, dupa gust!

Intr-o tigaie punem ulei la incins. Cu ajutorul mainilor formam chiftelute pe plansa (tocatorul) pudrata cu faina. Prajim chiftelutete cam 3-5 minute pe fiecare parte. Din ingredientele de mai sus ies aproximativ 15 chiftelute mai mari si in jur de 25 mici.

Cum se prepara sosul? 

un pahar mare de iaurt
3-4 catei de usturoi
o lingura faina
patrunjel

Punem pe foc cateii de usturoi tocati potrivit, impreuna cu o lingura- doua de iaurt. Lasam sa clocoteasca 5-10 minute. Pasam apoi usturoiul cu ajutorul unei furculite, adaugam o lingura de faina, luam de pe foc si lasam un pic la racit.

Adaugam tot iaurtul din pahar peste sosul concentrat de usturoi, punem patrunjel din belsug si amestecam.




Chiftelutele se servesc pe "pat de sos", dar eu le-am sosuit intr-o veselie...si pe deasupra...ce mai, le-am inecat in sos! Este o gustare satioasa, plina de calorii ce e drept, dar si de vitamine, nutrienti, proteine.

O portie (5 chiftelute mari) insotita de 200 de grame de sos are in jur de 600 de calorii. Eu zic ca este numai buna pentru masa unui adult care trebuie sa consume cca. 2000 de kcal pe zi. Iar daca dupa ele vom consuma o cana de ceai verde putem sa ne luam gandul de la kilogramele in plus!

2 comentarii:

  1. reteta arata foarte bine, iar chiftelutele de legume sunt oricum mai usoare decat cele de carne si mai "racoritoare" pentru zilele de vara.
    prietenul meu imi prepara cand are chef si inspiratie o reteta similara, tot pe baza de cartofi

    iar eu la randul meu fac o variatie pe baza de dovlecei. este o varianta cu mai putine calorii si mai usoara putin, dar, promit, la fel de gusoasa. mi-ar placea sa o incerci si sa-mi spui daca ti-a placut :)

    so: in loc de cartofi, eu fac baza chiftelutelor din dovlecei dati prin razatoare. poti nici sa nu-i mai fierbi. dai dovleceii prin razatoare, ii amesteci cu 1-2 oua, sunculita taiata marunt, sare, piper, branza. daca compozitia nu se leaga sau se imprastie in tigaie, poti sa tavalesti chiftelutele prin putina faina. eu nu am problema asta, dar eu folosesc o tigaie de teflon antiaderenta si ulei aproape deloc. de obicei daca folosesti ulei mai mult, sunt sanse sa se "imprastie" chiftelele.

    iar in ceea ce priveste sosul, poti si aici sa scapi de o parte din grija caloriilor daca nu adaugi faina si nu fierbi sosul. poti servi chiftelutele fierbinti cu un sos rece si racoritor din iaurt sau smantana slaba amestecat cu usturoi pisat, sare si patrunjel sau menta (cu menta e genial!)
    vara asta e una din mancarurile mele preferate! pofta buna!
    Pisica albastra

    RăspundețiȘtergere
  2. Blue, iti promit solemn ca voi face chiftelutele de dovlecei, iar sosul il voi face cu menta: am menta pusa intr-un ghiveci...e micuta momentan, dar creste foarte repede! Abia astept sa o incerc!

    Iti multumesc tare ca mi-ai impartasit aceasta reteta!

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...