S-au scurs mai bine de 6 luni de când port aparat dentar. Despre acest subiect am mai scris pe blog o singură dată (articol aici), acum mult timp, atunci când vă povesteam care sunt costurile și ce trebuie făcut înainte să vă puneți un aparat dentar. De atunci m-am pricopsit cu aparat și pe maxilarul inferior, iar pentru această arcadă am optat pentru un model metalic. Mi-aș fi dorit tot unul transparent, dar nu am reușit să strâng decât jumătate din sumă, așa că am plătit în jur de 2200 lei pentru un aparat metalic și m-am mulțumit cu această variantă. Ce s-a întâmplat în aceste 6 luni, aflați din rândurile următoare.
Dinții mei erau mobili la început, așa că 4 luni am purtat un arc fără putere mare, pentru ca dantura să se obișnuiască cu forța. După aceste 4 luni mi s-a schimbat arcul, iar cel nou m-a durut foarte tare, cam o săptămână după fiecare schimbare a elasticelor. În 2 luni cu arc nou dinții s-au tras mai mult ca în cele 4 de dinainte, progresele fiind vizibile de la o săptămână la alta.
A fost nevoie să scot un singur dinte de pe maxilarul inferior, iar extracția nu a durut deloc, nu am simțit nici cel mai mic disconfort după trecerea anesteziei. Aparatul metalic de jos mi-a aliniat perfect cei patru dinți din față în doar câteva zile (erau foarte puţin stâmbi), mi se pare considerabil mai puternic decât cel de sus, dar și mai incomod. Îl simt altfel, mai masiv.
În aceste 6 luni gingia și-a modificat periodic forma în anumite zone, în funcție de cum erau mișcați dinții. Cu toate acestea nu am făcut gingivită și nu am avut sângerări. Uneori s-a umflat dar după ce dinții erau aliniați corespunzător, s-a desumflat de la sine. Am făcut detratraj o singură dată, acum vreo 2 luni, la aproape un an de la ultima curățare. De obicei dinții mei trebuiau curățați de tartru la 6 luni, dar nu mi s-a mai depus așa mult în ultima perioadă.
Nu am făcut răni la buze în cazul aparatului inferior și ceara de protecție pe care am primit-o de la medic nu mi-a fost necesară decât atunci când mi-am montat sus aparatul dentar, iar acolo doar în primele săptămâni.
Instrumentele de igienă s-au schimbat puțin. Am renunțat la periuța electrică total după ce mi-am pus aparat și jos. Până atunci o foloseam zilnic pentru curățarea maxilarului inferior, dar acum mă tem să nu-mi slăbească aparatul, să nu stric ceva pe acolo. Nu știu cât de fondate sunt aceste temeri, dar am zis să nu risc. Folosesc o periuță soft acum, cu peri din aceia ascuțiți ce pătrund foarte ușor prin toate locurile. Acolo unde se poate, curăț dinții cu periuțe interdentare. O dată la două zile folosesc dușul bucal. Am un model de la Dr.Mayer de mai bine de un an, a fost o investiție foarte bună, recomand o astfel de mașinărie dacă aveți probleme cu depunerea tartrului.
Paste de dinți din comerț, cu fluor, nu am folosit deloc, am optat de fiecare dată pentru paste de dinți naturale. Se observă diferența la nivelul gingiilor, vă spune asta cineva care a suferit de gingivită într-un stadiu avansat. O fi contând tehnica periajului mai mult decât pasta de dinți, dar asta doar în condițiile unei danturi sănătoase de la mama natură. Mi-au plăcut pastele Jason, Auromere, Catier, Manuka Health.
Apă de gură foloses doar când mă spăl cu irigatorul. Pun un căpăcel în apă și astfel curăț mai bine spațiile dintre dinți și gingie. De obicei aleg Oral B Pro-expert pentru că nu are un gust puternic și nu mă ustură gura de la ea.
Aparatul dentar adună multe resturi alimentare, am trecut prin fel de fel de situații și cel mai simplu am scăpat de aceste rămășițe clătind foarte bine cavitatea bucală cu apă. Nu am stat cu periuța după mine tot timpul, iar atunci când am mâncat în oraș am clătit energic gura de 2-3 ori și am scăpat de resturile agățate care pe unde.
Cafeaua îmi colora elasticele transparente, așa că am renunțat la ea. Dacă nu o puteți face, e bine să vă clătiți măcar gura după ce o beți sau să vă spălați pe dinți după maxim 10 minute. Dacă elasticele se pătează, nu se vor mai curăța perfect. Ceaiurile intens colorate, de fructe, sau cele negre pătează și ele aceste elastice.
De mușcat nu pot să mușc din nimic, așa că tai mâncarea în bucăţi mici. Chestii dure (alune, biscuiți), ronțăi doar în măselele din spate, acolo unde nu am aparat. De alimentele lipicioase nu mă mai ating, pentru că se curăță foarte greu și se lipesc ca scaieții în bracket-uri. Caramelele sunt adevărați teroriști, la fel și nuga, jeleurile.
O să revin cu informații noi când se va împlini 1 an de purtat aparat dentar. În cazul meu drumul va fi lung, în jur de 2-3 ani va trebui să-l port, dar cum nu-mi crează niciun discomfort major, nu m-ar deranja să-l port chiar şi mai mult. Cel de dus este aproape invizibil, vă recomand un model din safir dacă nu doriți să vi se vadă apartul în poze sau dacă obișnuiți să țineți gura întredeschisă. Nici cel metalic nu mi se pare că arată respingător și din punct de vedere financiar este mai accesibil.
Comentarii
Să ai rezultate cât mai bune până la final!
Mulțumesc!
Sunt si eu o prea fericita purtatoare de "sarme". A trecut deja o saptamana de cand am aparatul pe arcada superioara si pot spune ca deja m-am obisnuit atat cu prezenta lui, cat si cu noul stil de viata pe care il impune (mancat, igiena, etc). Mi-am dorit un aparat dentar de foarte mult timp si am tot amanat pana, iata-ma, la varsta de 20 de ani sa-l pot avea. Problemele pe care le am nu sunt mari, muscatura este buna, arcada inferioara este ok, doar pe arcada superioara am un canin foarte putin in spatele incisivului lateral ( si acesta este putin mai in fata, anyway nu prea observabil), o mica strungarita in partea cealalta intre incisivul central si cel lateral. De o saptamana de cand l-am pus am auzit atatea "pareri" care asa mult m-au descurajat si simt nevoia sa vorbesc cu cineva care stie cum e sa porti aparat dentar si sa ai probleme cu dantura. Nu stiu daca a mai patit cineva ca mine, adica sa i se zica "ti-ai pus aparat dentar de fita", "tu n-ai nevoie, arunci doar banii aiurea", "dintii tai sunt drepti, nu mi se pare ca ai avea nevoie". Cam asta am auzit eu in primele zile de cand am aparatul dentar si cred ca o sa mai urmeze si alte astfel de "incurajari". Sunt foarte complexata de dantura mea, (cel mai mare complex al meu!) nu imi place sa ma privesc in oglinda, nu-mi place sa zambesc in poze, ba chiar am inceput sa stramb putin gura cand rad ca sa acopar partea cu caninul care este in spate si nu se prea vede ( daca ma privesti din fata cand zambesc parca am un dinte lipsa :)) ).
Btw, toate astea m-au facut sa regret putin ca l-am pus (nu e vorba de bani, sunt banii mei pe care eu i-am strans si fac ce vreau cu ei la urma urmei). Nu sunt o persoana care sa se lase influentata de ce zic cei din jur, dar nu-mi plac comentariile lor cum ca eu de fita mi-am pus.. nu cred ca medicul meu stomatolog mi-ar fi pus daca nu aveam nevoie. Siii NU sunt deranjata de cum arata (au fost si persoane care mi-au spus ca imi sta bine cu aparat dentar :)) GIVE THEM A COOKIE). Astept raspunsul tau si parerea ta :) Keep smiling 'cause your teeth are great!
Și eu am avut parte de astfel de reacții, deși la mine era evident că trebuia să îmi pun aparat. Observații de genul „doar pipițele își pun aparat dentar la maturitate”, am întâlnit de câteva ori. Până la urmă, chiar dacă e vorba doar de un complex, fiecare știe mai bine ce-l poate face mai fericit, iar dacă acel canin te preocupa, atunci bravo ție că ai luat această decizie.
Sora mea a avut probleme cu un dinte, de la o plombă pusă aiurea i s-a făcut un dinte frontal gri. N-am observat dar mi-a mărturisit că zâmbea cu jumătate de buză mai jos, cât să acopere dintele respectiv. Iar după ce a dat plomba jos si si-a facut un alt tratament acolo (cred că o fațetă și-a pus), zâmbește cu toată gura. Deci înțeleg oarecum situația ta.
Eu cred ca daca ai o problema (functionala, de muscatura si/sau estetica) si iti poti permite nu ar trebui sa te opreasca nimeni si nimic sa ti-o rezolvi.
M-ar interesa mult niste fotografii cu miscarea dintilor din timpul tratamentului tau ;-)
Trimiteți un comentariu