Ghidul suporterului român


   Echipa României mai are disputat un singur meci în faza grupelor, cel cu Albania, iar șansele sale de calificare stau încă în picioare. În ciuda dezamăgirii pe care mulți dintre noi o simt, trebuie să ne susținem în continuare selecționata și să o vedem mai mult decât pe o colecționară de penalty-uri și cartonașe galbene.
   Suporterul român trebuie să fie pregătit cel puțin pe măsura unui jucător, iar pentr a-i simplifica misiunea, am creat un ghid simplu de antrenament în 11 pași!

1. Nu te uita singur la meci .
   Românul e vorbăreț din fire și un meci văzut în singurătate îi va ridica mai multe întrebări despre natura existenței decât Iona lui Marin Sorescu. Așa că echipează-te corespunzător, cu cel puțin un partener de urmărit partida!

2. Fă-ți rezerve de bere, dar nu exagera.
   Concluziile se trag cel mai bine de o minte limpede, însă un strop de bere te poate face să treci cu vederea gafele lui Chiricheș. Este totuși bine să păstrezi o limită, altfel nu vei mai putea identifica jucătorii și n-o să le mai poți comenta stilurile de joc.

3. Nu transforma meciul în antrenament de spart semințe sau înfulecat snacksuri.
   E adevărat că un stoc de chipsuri înaintea oricărei partide e un mijloc de a rămâne fericit până la finalul celor 90 de minute, dar să stai cu gura plină în permanență e pericol de înec la cât de ilare sunt replicile comentatorilor.

4. Dacă ieși la terasă, păstrează un ton scăzut.
   O remarcă de genul Ce aiurea a șutat ăsta! nu merită să depășească volumul televizorului. Toți cei prezenți la terasă sunt dotați corespunzător cu o pereche de ochi și cel mai probabil au observat același lucru.

5. Dacă ieși la terasă, nu purta costum.
   Cu excepția cazului în care pleci direct de la muncă și ești impecabil tras la costum, nu e cazul să-i impresionezi pe ceilalți cu apariția ta de mare domn.

6. Dacă nu ieși la terasă, nu sta în lenjerie pe balcon.
   Yup, e comod să stai relaxat în boxeri pe canapea, la meci, cu o bere în mână, pe o căldură ca asta. Dar dacă optezi pentru acest outfit minimalist, nu mai ieși să urli de pe balcon Goool, România!

7. Dacă trendul microbistului te-a vrăjit, poartă tot ce-ți place.
   Perucă tricoloră, steag, tricou, vuvuzelă, brichetă, iconiță cu tata Puiu... niciodată nu-s prea multe atunci când vorbim despre modă, așa că poartă-te așa cum îți place în perioada campionatului. Dacă n-ai de niciunele, mergi la Penny!

8. Nu amesteca politica cu fotbalul.
   Românii sunt masteranzi în discuții despre politică și fotbal, dar încearcă să nu le mixezi atunci când urmărești meciul în grup mare. Nu știi de unde răsare un suporter cu alte convingeri police, care n-a respectat regula 2 din ghid și e doritor să amestece și luptele corp la corp în ecuație.

9. Stai cu ochii mai mult la meci și mai puțin pe Facebook.
   E cool să-ți dai cu părerea despre meci pe rețelele de socializare, dar să îți exprimi entuziasmul în minutul 5 și să dai cu echipa de pământ câteva minute mai târziu nu-i ok nici pentru psihicul tău, nici pentru prietenii din listă.

10. Susține-ți echipa!
   Soția ta s-a lăsat convinsă că Prepeliță joacă sub nivelul tău atunci când jonglai cu mingea în curtea școlii, dar faptul că tu nu ești acum pe teren în locul lui spune totul. Mai mult, e de prost gust să ții cu adversarul, chiar dacă acesta depășește din punct de vedere tehnic echipa ta. Îi poți admira stilul de joc fără a urla de bucurie că ne-a înscris un gol.

11. Și băieții plâng câteodată...
   Iar când vine vorba de fotbal pot plânge și atunci când echipa lor marchează, dar și atunci când pierde meciul. Dacă se întâmplă de două ori în cazul aceluiași meci, asta nu va face bărbatul mai puțin bărbat.



Comentarii