ilustrație: Society6
S-a întâmplat să împrumut o viroză respiratorie zilele acestea, lucru de care m-am temut. Răcesc foarte greu, corpul meu este rezistent și îl ajut cu tot felul de suplimente și produse apicole, dar nu mă vaccinez și din pricina asta se întâmplă să iau uneori răceala de la cineva apropiat. Principalul mod în care mă tratez în astfel de situații e reprezentat de magica combinație dintre ceai, vitamina C și produse din stup (miere, lăptișor de matcă). Nu neg rolul antibioticelor, ba chiar susțin întrebuințarea lor atunci când medicul le recomandă. În urmă cu 7-8 ani am avut o răceală teribilă, ce m-a ținut câteva luni și de care am scăpat doar după ce am luat antibiotic, așa că nu țin partea tratamentelor naturiste decât atunci când afecțiunea e moderată.
Tot bând ceai nu se putea să nu se nască o nouă curiozitate în mintea mea și azi, după ce am ajuns acasă, m-am pus să caut informații despre ceaiurile recomandate în funcție de anotimp. Că cel de mentă merge vara, iar cel cu scorțișoară în anotimpurile reci, era la mintea cocoșului. Am vrut ceva detaliat și am reușit să fac în cele din urmă o listă a ceaiurilor de toamnă, listă pe care am să o împărtășesc cu voi mai jos.
*Ceaiul de măr este cel mai popular ceai al toamnei. Mai multe surse spun că e de preferat ca acesta să se îndulcească mai degrabă cu zahăr decât cu miere, gustul său fiind mai autentic dacă procedăm astfel. Pentru cei care preferă ceaiul neîndulcit regula nu se mai aplică, evident!
*Ceaiul de dovleac nu-i foarte popular în țara noastră, însă varianta chai, pregătită cu puțin lapte, face furori în alte state. Dacă vă vine în minte băutura caldă de la Starbucks, bestseller-ul acestui sezon, aflați că ceaiul de dovleac pare să nu se diferențieaze prea mult la gust. Eu am în plan să încerc un astfel de ceai, am văzut un sortiment la Twinings (cca. 15 lei în hypermarket)
*Ceaiul de ghimbir se numără printre cele mai spicy recomandări pentru toamnă. Nu mă omor după ghimbir, dar țin minte că am băut o perioadă un astfel de ceai pentru că auzisem că este foarte bun pentru slăbit. Ceaiul de ghimbir se recomandă să fie consumat neîndulcit. În privința slăbitului, îmi este greu să vorbesc despre capacitățile sale, eu l-am băut într-o perioadă în care mâncam destul de puțin.
*Rodia este unul dintre fructele asociate cu acest anotimp, când vine vorba de ceaiuri. Nu-mi amintesc în acest moment să fi băut vreodată ceai de rodie, nici măcar în perioada în care aveam o obsesie pentru ceaiurile din fructe și încercam orice îmi ieșea în cale.
*Ceaiurile cu aromă de nuci/alune sunt, ca și ceaiul de dovleac, populare în foarte multe țări în lunile de toamnă. Ele vin de regulă în varianta matte sau chai și pot fi consumate inclusiv cu lapte. Sunt persoane care detestă gustul laptelui în ceai, eu nu mă număr printre ele însă le înțeleg reținerea. Uneori gustul ceaiului pregătit cu lapte poate fi fad, acest lucru se întâmplă atunci când infuzia nu este suficient de concentrată sau îndulcită. Ceai cu aromă de alune nu am încercat, dar am băut cafea cu gust de alune și a primit 10+ din partea mea.
Pe lângă aceste ceaiuri socotite a fi lideri în preferințele băutorilor de ceai, în această perioadă, pe listă se mai înscriu cel de mușețel, de scorțișoară, de miere, de portocale. Ceaiurile detox se vând foarte bine toamna, același lucru se întâmplă cu ele și-n lunile de primăvară.
Nu puteau lipsi ceaiurile medicinale și, pentru că vorbim despre sezonul virozelor, la noi în țară cel mai popular ceai rămâne cel de flori de tei, urmat de cel de flori de soc. După părerea mea acestea sunt cele mai faine ceaiuri medicinale, pentru cel de soc am o reală slăbiciune.
Rețineți că indiferent dacă alegeți să beți ceai pentru gustul său sau pentru a ameliora simptomele unei răceli nu trebuie depășită doza de 3 căni pe zi. Am observat că atunci când beau prea mult ceai începe să mă doară capul și am în general o stare de spirit proastă, lucruri ce nu mi se întâmplă în mod firesc.
Pentru luna noiembrie Arta Ceaiului a pregătit o selecție de ceaiuri potrivite pentru toamnă. Specialitățile cu dovleac și alune nu se regăsesc în selecție, însă am regăsit ceaiurile condimentate și pe cele din fructe de sezon. 100 de grame de ceai costă în jur de 12-15 lei, însă se poate opta și pentru greutăți mai mici (20, 50 grame) sau mai mari (200, 400 grame), prețurile diferind în funcție de cantitatea dorită. Lista întreagă poate fi accesată aici.
Comentarii
Mi-ai starnit curiozitatea cu acest magazin online. Trebuie sa-l vizitez si eu pentru ca iubesc ceaiurile iar aromele pe care ni le-ai prezentat miau facut pofta de mai multe sortimente. :)
Pupici
Te pup!
Te pup!
Te pup!
O singură dată cred că am luat ghimbir întreg, atunci l-am amestecat cu portocale pentru a face suc și cred că am greșit proporțiile căci rezultatul a fost extrem de picant :D.
Au și ciocolată caldă densă, dacă ești fan!
Te pup!
Pupici!
Eu am văzut sortimentul Pumpkin Spice pe Iherb: http://ro.iherb.com/Twinings-Chai-Pumpkin-Spice-20-Tea-Bags-1-41-oz-40-g/46217 .
La noi nu știu dacă se găsește, dar îl poți comanda online de pe Iherb. Transportul costă 4$, pachetele vin la poșta normală (de regulă) și eu nu am plătit niciodată taxe la ridicarea lor.
Trimiteți un comentariu