Majoratul Festivalului filmului european- ediția a XVIII-a 2014



   Că sunt fan al filmului european, nu mai este un secret! Privind retrospectiv la recomandările lunare făcute pe blog, filmele menționate sunt în mare parte europene. Totul a început cu Zorba Grecul. Apoi au urmat filmele lui Emir Kusturica și, păstrând detaliul geografic, am continuat cu Sarajevo, mon amour!, una dintre producțiile cele mai dragi inimii mele. Treptat, am îndrăznit să răscolesc în pântecul cinematografiei franțuzești, plină de dramatism, și de-acolo am scos copii minunați, precum Lila dit ca, Amour, Mumu ori Intouchables. N-am lăsat deoparte nici filmele lejere, simple și naturale ale italienilor, Il Futuro fiind cap de listă. Și lista ar putea continua la nesfârșit, ocolind când prin linia dreaptă, rece a țărilor nordice, când prin sărăcia tratată artistic din țările balcanice, când prin entuziasmul și iubirea pusă ca jeton valoros în jocul de  ruletă al cineaștilor din țările occidentale.

   2014 e an mare pentru festivalul filmul european. Se va organiza ediția cu numărul 18, așadar avem de-a face cu sărbătorirea majoratului, o etapă crucială pentru orice ființă vie. Iar filmul, ca formă artistică, a fost mereu viu, a insuflat, a inspirat spectatori și-a respirat prin ei. S-a născut, așa cum era firesc, a crescut prin popularitate, a ajuns la maturitate în momentele de maxim succes iar apoi fie a murit, fie a devenit nemuritor datorită valorii sale. Ca orice alt organism viu, dealtfel. Unul sortit pieirii firești, iar altul predestinat gloriei.
   Anul acesta FFE va debuta de Ziua Europei, pe data de 9 mai și se va desfășura la București (în perioada 9-15 mai) și la Tîrgu-Mureș (în perioada 16-18 mai). Avem, prin urmare, două epicentre pentru toți cinefilii români, amatori de film european. Festivalul este organizat de către Institutul Cultural Român, alături de Reprezentanța Comisiei Europene În România, sub egida EUNIC, beneficiind de sprijinul ambasadelor și centrelor culturale ale țărilor europene. Ambasadorul onorific al ediției prezente este regizorul Adrian Sitaru, creierul din spatele celebrului scurtmetraj Colivia.
   În 2014, festivalul vine cu nu mai puțin de 42 de filme, din 25 de țări. Vor fi drame, vor fi comedii, documentare, filme de animație și multe altele. Proiecțiile din București vor avea loc la cinematografele Studio și Elvire Popesco, pe când cele din Tîrgul-Mureș vor putea fi vizionate la cinematograful Arta.
Și pentru că orice festival care se respectă cere și o avanpremieră, pe data de 8 mai va avea lor, în grădina Institutului Cultural Român, un concert de tip mixt (muzică populară balcanică+jazz) susținut de muzicianul grec Yorgos Nousis. Sărbătoarea filmului se va continua pe 9 mai, cu Seara de gală și proiecția filmului Miss Violența, la Cinema Studio. Iar apoi, în zilele următoare, se dă frâu liber gurmanzilor de film european și fiecare îl poate consuma după cum îi e apetitul!

   Și ca totul să fie și mai tentant, vă anunț, în încheiere, că accesul publicului este gratuit (cu excepția galei din 9 mai) în limita locurilor disponibile. Tichetele pentru loc se vor lua de la casierie. Așadar, nu vă costă nimic să participați și-n plus veți pleca cu ceva la voi, cu bucuria de a urmări ceva ieșit din tipar. Căci filmul european are de toate: sare, piper, nebunie, melodramă, umor negru, extaz. Mai puțin un tipar. Ce să-i faci, este excelent și-așa! :)


   „Dorim să aducem un suflu proaspăt Festivalului Filmului European care, ajuns la cea de-a 
XVIII-a ediţie, îşi serbează majoratul. Selecţia excelentă de filme europene este completată 
de evenimente conexe care ne dorim să atragă şi public nou. Festivalul debutează de Ziua 
Europei. Împărtăşim  valorile europene şi participăm la dialogul intercultural european. 
Cinematografia română este perfect conectată la fenomenul european, iar cineaştii nostri 
sunt adevărati campioni. Este datoria noastră să acordăm sprijinul şi atenţia necesară 
regizorilor, actorilor, cineaştilor români în general, în acord cu performanţele lor.
   Ne face o deosebită plăcere să putem relua tradiţia ediţiilor locale prin includerea oraşului 
Târgu-Mureş pe harta Festivalului. Astfel, cinefilii din Transilvania se vor bucura împreună cu 
noi de selecţia de filme a acestei ediții. Acest lucru nu ar fi fost posibil fără implicarea 
partenerilor noştri locali.” Liviu Jicman, vicepreşedintele Institutului Cultural Român.

Comentarii

Ad a spus…
Ce tare! Sper sa am timp sa merg si eu!
Gianina a spus…
Felicitari!