Trucul zilei: Vânătaia, bat-o vinul!


  V-am spus că m-am pricopsit cu o vânătaie uriașă după ce am căzut de pe un gard!
   Imediat după ce-am înlăturat gheața de pe locul umflat m-am trezit cu o pată neagră-vineție, aubergine în termeni mai fini. Dă-i cu masca x, cu crema y, cu unguente cicatrizante, fă o mască din albuș, una din gălbenuș cu miere. Rezultate zero! Gândindu-mă deja cum o să stau în vacanță cu fondul de ten pe picior (căci nu era de ieșit în lume cu așa vânătaie, deși văd că mai nou se poartă genul acesta boxat mai ales la vedetele de pe plaiurile mioritice) plec urechea la ce-mi zice mama și mă decid, cu greu, să-ncerc și varianta ei! Un leac băbesc mai exact, ce are drept personaje principale pâinea și vinul. Unii poate-și închipuie acum meniul Cinei cele de Taină dar n-are nimic de-a face.

   Se ia o felie de pâine, se îmbibă în vin (eu am folosit roșu, de casă, nu foarte alcoolizat) și se pune pleosc! pe vânătaie. Se bandajează și se doarme cu zona astfel căptușită. Acum, poate că unii vor avea coșmaruri pe timpul nopții din pricina vinului risipit, dar garantez că trucul funcționeaza! A doua zi din ditamai vânătaia aubergină a mai rămas o umbră verzulie, foarte ștearsă. Adică se mai vede ceva dar în niciun caz nu mai e nevoie de fond de ten. N-am stat cuminte și-am mai pus încă o dată o compresă, dar n-am obținut nimic mai mult. Rețineți că prima bandajare a avut loc în ziua 2 după accident, deci n-a fost vorba de o vindecare naturală, clasică a vânătăii, care de obicei începe la o săptămână ori mai bine după lovire.

  Dar ia să vedem care o fi explicația din popor pentru această grăbire a vindecării? (menționez că inclusiv umflătura rămasă a dispărut complet. Nu era totuși foarte inflamată zona, căci gheața își făcuse datoria cum trebuie.):
   Se zice că pâinea păstrează vinul activ, nu-l lasă să se evapore și funcționează practic ca un burete. Alcoolul din vin face ca circulația sângelui să intre în normal în zona învinețită și asta duce la grăbirea vindecării. 

   Nu știu dacă trucul merge și pentru vânătăile vechi, dar pentru cele proaspete, de câteva zile, funcționează de minune. Cu siguranță merită un loc frutaș în categoria leacurilor din popor și sunt curioasă dacă cineva a încercat, cu succes ori nu, aceast truc simplu?


Comentarii

AlexantzA a spus…
Uite ceva ce nu stiam! :D
Iar felul tau de a povesti mi-a inseninat seara! :))
Anonim a spus…
Merge oare si pentru intepaturile de tantar?
Descude a spus…
Nu stiam trucul,dar il voi nota...
ilda76 a spus…
:) Ma bucur ca ai gasit leacul! Sper ca nu te mai doare piciorul!
Drept sa-ti spun, imi suna cunoscut dar...n-as putea spune de unde iar de incercat, nu am incercat metoda!

Multumim pentru pont, Aurora!
Pupici!

Ilda
Lavender Thoughts
Claudia's Choice a spus…
Asta trebie incercat. Eu le adun cam des, chiar astazi, cand faceam dus, am observat ca am o vanataie de marimea unui ou la baza piciorului stang. Vin n-am in casa, dar la urmatoarea vanataie(care sigur nu o sa se lase asteptata), o sa aplic si ideea ta.
Dana M a spus…
Of daca stiam de trucul tau mai demult ce bine ar fi fost! Am o vanataie care dupa 2 luni inca tot nu mi-a trecut, locul e inca umflat si usor verde, dar chiar si asa sunt dispusa sa incerc painea si vinul caci poate poate functioneaza! Oricum ma bucur ca la vanataia ta a functionat, macar cauza vanataii tale a fost una nobila :).
Mara a spus…
din cauza unei minunate vanatai pe picior dupa ce am cazut cu sania, a trebuit sa port pantaloni in noaptea de revelion. de ce nu stiam trucul acesta acum 6 luni? :))
Lorena's blog a spus…
N-am auzit de acest leac;)):D
Multumim pentru pont:P.
O sa-l incerc si eu cand imi apare cate o vanataie;)). De multe ori nici nu-mi dau seama ca m-am lovit pana ma trezesc cu o pata de toata frumusetea pe piele:))
Unknown a spus…
hm, eu cred ca l-as fi baut :) dar daca zici ca functioneaza si asa, as incerca si sa-l folosesc sub forma de comprese. zi frumoasa iti doresc si vindecare rapida!
Anonim a spus…
E bun de retinut trucul cu vinul, nu stiam de el. Vinul rosu contine resveratrol, un compus activ care este utiliyat si in medicina alopata pentru protejarea capilarelor, imbunatatind circulatia periferica.

Eu stiam ca se mai pot folosi unguente cu derivati de heparina, ca tot asa fac vanataile sa dispara ca prin minune!
Toma Aurora a spus…
Alexantza, până de curând nici eu nu auzisem de așa ceva. Dar cât trăim o să tot învățăm!:*
Toma Aurora a spus…
Eu zic că merită să încerci deoarece unul dintre cele mai bune trucuri pentru eliminarea umflăturilor provocate de țânțari este oțetul de vin. A explicat Diana ceva mai jos care-i marele mister legat de vin :).
Toma Aurora a spus…
Descude, sper să îți fie de folos la un moment dat, în cazul în care tu ori cineva apropiat are parte de o vreo vânătaie!
Toma Aurora a spus…
Ilda, nu mă mai doare deloc. Mă bucur că n-a fost ceva mai grav. Într-o primă fază arăta înfiorător zona, așa vineție, parcă mocnea ceva pe sub piele. Eram pregătită să merg la medic dacă nu s-ar fi retras umflătura în 2-3 zile.
N-am mai auzit pana acum de trucul asta, dar multumim pentru articol. E de retinut, zau! Sper ca te simti bine si nu e dureroasa zona!
Spunsieu a spus…
Am si eu o intrebare esentiala. Ce cautai pe gard? Eu am renuntat la garduri pe la 12 ani. Cel tarziu. Dar pontul cu vinul e bun!
Toma Aurora a spus…
Am spus în postarea trecută și-am zis să nu mai repet. Aproape zilnic sar gardul într-o curte părăsită să pun apă la niște câini.
Toma Aurora a spus…
Pisică, mi-a trecut durerea. Trucul îl consider de nota 10 pentru astfel de situații! :)
Toma Aurora a spus…
Diana, mă bucur să aflu aceste lucruri. Mă așteptam să vină cineva cu o explicație bine susținută și mă bucur că acel cineva ai fost tu. Mulțumesc și pentru unguentele recomandate, nu strică să ai așa ceva în casă în caz de urgență ori lipsă de vin :D!
Toma Aurora a spus…
Claudia, cred că multe femei se confruntă cu această problemă, a vânătăilor. E un fel de a doua celulită :D! Eu una nici nu știu de unde apar și cred că n-a fost lună în care să nu-mi apară una două mici pe gambe. Probabil e vorba de o sensibilitate mai sporită în cazul femeilor, căci multe se plâng de acest neajuns.
Te pup!
Toma Aurora a spus…
Dana, poți să încerci, nu ai nimic de pierdut. Eu cred că există mari șanse ca vânătaia să se mai retragă, dacă spui că locul e umflat în continuare. Te pup și sper să funționeze trucul!
Toma Aurora a spus…
Mara, ai fost comică!
Oare de ce ne trezim cu vânătăi chiar înainte de o ocazie în care se cuvine să purtăm fustă ori rochie? :D
Toma Aurora a spus…
Lorena, te înțeleg perfect. Om fi noi, fetele, mai sensibile de ne învinețim așa rapid. Cineva spunea ceva de faptul că nu avem mușchii suficient de tari (cum au bărbații, fiind mai sportivi din fire încă din copilărie) și din această cauză până și lovirile minore, pe care nu le luăm în seamă, duc la vânătăi.
Toma Aurora a spus…
Simona, nu-i nimic! Pui puțin pe pâine, mai tragi o înghițitură! Și-așa faci vindecarea mai frumoasă :D!
Mihaela Pojogu a spus…
Stiam de la bunica, dar nu am incercat niciodata :)
Ionel Braescu a spus…
Am folosit cu succes acest leac, numai ca se recomanda vin alb si cat mai alcoolizat. L-am folosit inclusiv la unul dintre copii (incercase rezistenta unei banci din parc-cu fruntea). Avea ditamai hematomul in frunte dar, cu o felie de paine imbibata generos cu vin alb, a doua zi abia daca se vedea o mica umflatura. Trebuia sa stii ce s-a intamplat si sa privesti cu atentie, ca sa iti dai seama ca a avut o lovitura.
Anonim a spus…
Eu stiu de la mama cand eram mici si ne loveam ne bandaja cu o felie de paine imbibata in vin alb asta era leacul, a doua zi nu mai eveam nimic.