Prajitura Noapte de Mai imi este foarte draga pentru ca am inventat-o de una singura, dupa ce am fost dezamagita de experimentul unei retete de macarons. Incapatanata fiind din fire,nu am tinut cont de faptul ca macarons nu trebuie copate decat in cuptorul electric si le-am bagat in cel de la aragaz. Nici nu va puteti imagina ce a iesit :(
Dar cum dupa ploaie vine soarele, iata ca am reusit sa duc la bun sfarsit visul mel culinar de a pregati ceva dulce in acea zi. Asa am ajuns sa construiesc o reteta proprie pentru un blat de tort,cu aroma de cacao.Iata din ce ingrediente am reusit sa fac cel mai pufos blat din viata mea:
2 oua
50ml lapte
150 grame ulei/margarina
150 grame faina
150 grame zahar
1/2 plic praf de copt
3 linguri pudra cacao
esenta de rom/vanilie
Am amestecat prima data oualele cu zaharul (le-am batut cu telul,pentru ca mixerul era murdar de compozitia pentru macarons), apoi am adaugat restul ingredientelor, fara a respecta o ordine anume. Am pus totul intr-o forma de tort,unsa cu putina margarina si ma dat la cuptor pentru 20 de minute. Eram sigura ca nu o sa imi iasa nimic si mare mi-a fost mirarea cand am vazut ditamai pufosenia in forma de tort.
Am scos blatul - o operatiune foarte usoara, pentru ca aluatul nu se lipeste datorita cantitatii de ulei/margarina din compozitie.
Apoi am facut putina crema din 200 ml frisca lichida, 100 grame ciocolata alba de menaj si o jumatate de plic de gelatina. Am topit ciocolata in frisca incalzita si apoi am auagat gelatina inmuiata in apa.Am lasat la racit si apoi am pus-o peste blatul de cacao. Imediat am presarat fulgi de ciocolata alba (cam 100 de grame), realizati cu ajutorul razatoarei :D
Am lasat tortul 1 ora in repaos si apoi am trecut la degustarea sa. A fost foarte pufos si deloc uscat, chiar daca nu l-am insiropat. Eu cred ca iese foarte bine intr-o forma patrata, taiat sub forma de cuburi.Crema de deasupra se intareste foarte tare, asa ca nu veti avea neplaceri legate de taierea prajiturii.
Sunt sigura ca fiecare dintre noi a experimentat retete proprii in bucatarie, bucurand-se uneori de succese si oftand alteori din cauza dezastrului obtinut. Eu am trecut prin ambele faze si imi amintesc de fiecare moment in parte cu zambetul pe buze.
Acum ceva vreme am preparat sirop de soc, dupa reteta Florentinei. Intre timp am reusit sa sterilizez sticlutele Sabon,dupa o reteta foarte practica gasita pe CevaBun si sa scap de mirosurile parfumate pe care le aveau. Am pus siropul in sticle si l-am consumat dupa masa, diluat cu apa si felii de lamaie.
Foarte mult imi place: este racoritor si miroase tare a soc. Seamana bine cu socata, doar ca ii lipseste aciditatea. Se poate servi si cu apa minerala.
Comentarii
Mereu imi faci pofta:-<
Pofta buna:*
Merci pentru link-ul cu sterilizarea, nu m-as fi gandit ca asta e procedura!
Pup!
pupici si spor la bucatarit.
Multumesc ca ai incercat siropul si ma bucur ca ti-a placut.Eu il ador.
Mi-ai zis Florentina,numai buni imi zice asa :).Pupici si-un we minunat iti doresc!
Foarte bun este siropul. Este mai bun si mai racoritor decat limonada clasica. Pacat ca nu este sooare afara, sa il pot savura in gradina :(
Multi pupici!
Socata imi aminteste de copilarie - pe-atunci nu-mi parea senzational gustul ei insa acum mi-e tare dor de gustul acela!
Te pup!:)
Eu am iubit socata inca din copilarie si imi imaginam ca ma imbat cand o beau :D Sora mea, in schimb, nu se prea impaca cu ea (ca si tine) si zicea ca miroase a drojdie.
Trimiteți un comentariu