marți, 15 iulie 2014

Ușa, cartea de vizită a locuinței
   În fiecare an, deschidem și închidem zeci, sute de mii, poate chiar milioane de uși. Începutul și sfârșitul unei zile este marcat de acest obiect de decor interior căruia niciodată nu i-am acordat atenția cuvenită,  neglijând importanța lui în amenajarea interioară; să fim sinceri acum, de câte ori ne-am gândit cum să ne amenajăm o cameră pornind de la ușa preferată? Și, cu toate acestea, ușa este obiectul cu care intrăm cel mai des în contact din oricare încăpere, fie că este vorba de sufragerie, bucătărie, baie sau birou.
   Personal, am o mare pasiune pentru ușile de exterior. Acestea sunt singurele pe care le poți observa de la început la locuința unei persoane, fără a intra în interior. O ușă poate face ca locuința să pară primitoare și cochetă sau, dimpotrivă, să pară neîngrijită și rece. Ușile impozante, din metale grele, mi s-au părut întotdeauna sobre, deși în spatele lor se poate ascunde o casă luminoasă și incredibil de frumos amenajată; sau, în spatele unei uși de lemn se poate ascunde o casă goală, în care numai niște tablouri mai țin companie pereților cojiți și draperiilor uitate la geam; și asta pentru că, de fiecare dată, prima impresie contează. Pe scurt, ușa unei locuințe este un fel de carte de vizită, prin intermediul căreia casa în care locuiești este catalogată într-un fel anume de către vecini, ori de prieteni veniți în vizită și necunoscuți.
   Și chiar dacă nu sunt snoabă din fire, mărturisesc că-mi plac lucrurile bine făcute, așa că în materie de uși, atât de interior, cât și de exterior, iar recomandările venite din partea ExclusiveDoors.ro (click aici) întrunesc aceste condiții. Când vine vorba de uși, acestea trebuie să fie trainice, silențioase și estetice, pentru a ne completa perfect locuința și pentru a nu fi nevoie să le înlocuim la intervale scurte de timp sau să apelăm la ajutorul unui meșter.

   Dintre ușile de exterior, preferatele mele sunt ușile din metal antiefracție Superlock, care în ciuda materialului masiv din care sunt confecționate, au un aspect cosmetizat care nu poate fi concurat de alte uși. Măiestria cu care este confecționată acest tip de ușă este una desăvârșită: chiar dacă ușa este lucrată din oțel galvanizat și este rigidizată cu profile U sudate în puncte, finisajul perfect vopsit în câmp electromagnetic o face să pară din lemn. Îmi place în mod deosebit modul în care ușa contrastează cu geamul luminat, protejat printr-o inserție metalică forjată, cu marginile ondulate. Mai mult, acest tip de ușă nu numai că arată impecabil, dar este ideală pentru a ne păstra locuința și bunurile din casă în siguranță. Prevăzută cu un mecanism modern de auto-blocare, ușa nu este doar cartea de vizită a casei în care locuim, ci și paznicul ei. Pentru o casă șic, o ușă într-o culoare aparte, cum este albastrul-cenușiu, este o alegere ideală, însă pentru casele mai conservatoare, ușile albe sau maro sunt cel puțin la fel de frumoase ca și cea din imaginea de mai jos.


   Dar și mai importante sunt ușile de interior, care deși nu se văd în afară, trebuie asortate în funcție de fiecare încăpere în parte. Designerii contemporani propun amenajări îndrăznețe, în care ușa își pierde din importanță, fiind înlocuită de arcade moderne; cu toate acestea, o ușă înseamnă, înainte de toate, intimitate. Or, mai presus de toate, intimitate ne dorim cu toții, atât în dormitor, în baie, în camera copiilor, cât și în birou. O ușă închisă permite celui care s-a adăpostit în spatele ei să petreacă timpul necesar fără a fi deranjat; indiferent dacă suntem femei, bărbați, adolescenți sau copii, fiecare dintre noi simte nevoia unor momente de intimitate, în care închiderea unei uși este cea mai simplă modalitate de a exprima acest lucru.
   Dormitorul este locul intim desăvârșit, așa că ideală ar fi o ușă simplă, dar clasică, din furnir natural fag, cum este ușa HGM Patio (click aici), care să nu fie ostentativă și să atragă atenția asupra ei. Eu aș opta pentru o ușă într-o culoare deschisă, care să ofere un plus de luminozitate dormitorului, încăperea în care se presupune că trebuie să ne relaxăm și să ne odihnim; culorile calde, luminoase, solare, sunt considerate cele mai odihnitoare culori, fiind recomandate pentru dormitoare și pentru camerele de odihnă. Tocul ușii îmbracă zidul cu pervaze pe ambele părți, în timp ce balamalele cu cămașă de teflon fac ca această ușă să fie silențioasă. Îmi plac ușile silențioase, sunt potrivite pentru orice încăpere și pentru ambianța întregii locuințe și tocmai din acest motiv ușile de la ExclusiveDoors sunt ideale. Nu cred că sunt singura care urăște ușile zgomotoase, ce scârțâie la orice atingere, ori pe cele care se închid atât de greu încât trebuie să le trântești până sare tencuiala, ori pe cele ale căror broaște se defectează din senin.


   În baie nici nu se pune problema să renunțăm la ușă; cred că este ușa cel mai des folosită din toată casa, așa că trebuie să alegem o ușă trainică, care să nu se blocheze ori să se strice din cauza multiplelor folosiri. Ținând cont de restul încăperii, aș opta pentru o ușă Astra laminată de culoare alb aluminiu, care să se asorteze cu elementele metalice argintii din baie. Rama din lemn masiv găzduiește balamalele ascunse. Avantajele ușilor În ciuda faptului că baia este o încăpere cu o umiditate crescută, ușa se remarcă prin rezistența crescută la umiditate și temperaturi ridicate; nici folosirea intensă nu este o problemă, întrucât toate ușile Astra sunt certificate ca fiind rezitente la zgâriere și pătare.


   Și, inspirată de amenajarea interioară a occidentalilor, vă propun pentru bucătărie o ușă dublă, de culoare alb, cu ferestre mari. Ușile HGM se remarcă prin design-ul elegant, dar mai ales prin tehnologia modernă prin care sunt prelucrate: pre-montajul asigură îmbinarea perfectă a părților tocului, iar calitatea se remarcă prin folosirea furnirului dintr-un singur trunchi de copac, cu o atenție deosebită asupra conservării resurselor naturale. Bucătăria este o încăpere veselă, plină de arome ispititoare, mâncăruri savuroase. Aici preparăm mâncarea pentru întreaga familie, servim mesele împreună și chiar ne întâmpinăm oaspeții la masă, așa că bucătăria noastră trebuie să fie una luminoasă, dar mai ales primitoare. Ușa vopsită în alb completează perfetct această încăpere în care curățenia trebuie să domnească, pentru că ne place să gătim și să mâncăm într-un spațiu plăcut și curat. Ușile cu geamuri generoase ne îmbie să pășim în bucătărie, unde mâncărurile apetisante își înalță aburii încărcați de arome.


   Lăsând deoparte orgoliile, trebuie să recunoștem cât de importante sunt ușile în amenajarea interioară. Imaginați-vă cum ar fi dacă locuințele noastre n-ar avea deloc uși, dacă la bănci n-ar exista uși din sticlă securizată, dacă în restaurante n-ar exista uși la baie. Eu consider c-ar fi un adevărat coșmar și cu siguranță am face un mare pas în spate dacă am renunța la aceste obiecte esențiale în amenajarea unei încăperi.
   Astăzi, avem la dispoziție o mare diversitate de uși, însă în loc să aruncăm un pumn de bani pe o ușă care se defectează imediat sau scârțâie la fiecare atingere, mai bine investim în uși de calitate, cum sunt cele prezentate pe ExclusiveDoors.ro. Pe lângă multitudinea de modele de uși de interior și exterior, fiecare producător ne pune la dispoziție posibilitatea de a ne personaliza ușa în funcție de preferințe, astfel încât aceasta să se potrivească de minune cu camera în care va fi montată. Consultanții în vânzări sunt la dispoziția noastră cu toate informațiile, așa că nouă nu ne rămâne decât să ne alegem modelul dorit și să completăm formularul de pe site.
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...