joi, 17 iulie 2014

Tipărit sau electronic. Voi ce alegeți?


   S-au purtat nenumărate discuții pe seama luptei dintre cartea tipărită și cea electronică. Și au să se mai poarte încă pe atâtea pentru că subiectul este unul e interes general. Tinerii sar în apărarea cărților electronice, spunând că sunt foarte simplu de transportat, direct în memoria ebook reader-ului sau a unui stick de stocare a atelor, în timp ce persoanele mai în vârstă, nostalgicii, ori veșnicii luptători contra curentului spun că nimic nu se compară cu senzația de a ține o carte tipărită în brațe. Însă, părerea mea e că războiul e mai degrabă unul îngețat și că indiferent de varianta aleasă cartea va simboliza întotdeauna același lucru: un rezultat finit, elegant, al muncii literelor așezate în perfectă ordine de mințile strălucite ale autorilor.

   Litera, acest semn magic, a oferit și continuă să ofere sprijin inspirației poeților, povestitorilor și tuturor celor binecuvântați cu un bun condei. Nu-i de mirare că în lista librăriilor online din România există una denumită chiar așa, Litera.ro. Aici găsim și cărți tipărite, dar și ebooks, pentru a satisface gusturile oricărui cititor. Dacă vreți, Litera poate fi considerată unul dintre împăciuitorii ambelor tabere de pasionați de lectură.
 Cum anume? Ținându-i în suspans cu romanele de aventură, făcându-i visători cu ajutorul povestirilor de drgoste, ori amuzându-i cu lucrări pline de amuzament, precum cele de mai jos. Prima, din colecția IQ 230, pentru fanii cărților tipărite, iar cea de-a doua, o lucrare în format electonic.   Dacă ar fi totuși să ne imaginăm un război fictiv, în care o carte tipărită și una electronică s-ar bate pe viață și pe moarte pentru inima unui cititor, iată cum ar decurge probabil discuția dintre cele două. Evident, s-ar duela doar verbal, ca două lucruri pline de decență și rafinament ce sunt!
   -Ești scumpă și grea! i-ar zice cartea electronică celeilalte. Te umpli de praf și dacă te uzi, atunci Adio și n-am cuvinte! La gunoi ajungi, cumătră!
   -Oi fi tu ieftină, dragă cărticică electronică, dar te spargi ca un balon de săpun atunci când ebook readerul ori tbleta rămâne fără baterie. În mijlocul pădurii, în drumeții, în vacanțe, tot eu rămân varianta cea mai sigură. Și-apoi, când e soare puternic afară, cu greu mai poate cineva să te citească. Pe când eu, nu doar că rămân la fel, dar țin și loc de umbrelă de soare în cele mai multe cazuri.
   -Da, am văzut cum mulți adorm cu tine pe ochi, de interesantă ce ești!
   -Mai bine plictisitoare decât superficială ca tine?
   -Eu, superficială? ar fi clipit cartea electronică din spatele ecranului tactil.
   -Da, toți ies cu jucăriile la citit doar ca să-i impresioneze pe alții. Că așa cică ar fi trendul, că nu mai e cool să ții ditamai cartea de 400 de pagini în brațe. Așa, de când cu variantele astea electronice, nici nu mai știi cine citește o carte serioasă și cine-și pierde timpul cu o cărțulie de 50 de pagini...
   -Aha, tot eu sunt superficială acum, cumătră? Sau dumitale că pui etichete în funcție de grosimea cărților citite. Știi foarte bine cum stă treaba cu esențele tari și-n ce se păstrează ele!

   Acesta ar fi un scurt exemplu din discuțiile acide purtate între cărțile printate și cele electronice. Unele dintre ele folosesc chiar un limbaj foarte colorat, dar nu e cazul și, mai ales, ora potrivită pentru a reda transcriptul convorbirilor deocheate. Noroc că există locuri, precum librăria Litera, în care sunt ținute laolaltă în armonie, dar chiar și așa uneori se mai iscă câte o luptă verbală. Ca-ntre cărți!   Dacă nu vă plac cărțile certărețe și vreți  să le împăcați luând și din cele clasice, tipărite, dar și câteva moderne, în format electronic, aflați că Litera.ro oferă transport gratuit pentru comenzi mai mari de 150 lei, cu o livrare de la 3 până la 5 zile lucrătoare, iar dacă aplicați pentru a deveni membru al clubului Litera, puteți beneficia de reduceri de până la 50%, dar și de surprizele pregătite de echipă.


2 comentarii:

  1. Hihi, nimic nu se compara cu cartile tiparite.Vorba ta, daca raman fara baterie in timp ce citesc ceva interesant. :))
    Te pup

    gya-make-up.blogspot.ro

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...