sâmbătă, 26 iulie 2014

Prietenii necuvântători pentru care suntem responsabili


   Multă lume mă consideră o cat person, de când s-a născut această modă pe rețelele de socializare de a împărți oamenii între iubitorii de câini și cei de pisici. E adevărat că s-a întâmplat să postez doar fotografii cu simpaticele feline, însă în realitate sunt mai degrabă o fană a patrupedelor care latră. Familia de câini de mai sus, spre exemplu, a fost un soi de clan ce-a coabitat laolaltă cu familia mea, dar și cu un clan și mai mare de pisici!
   Prinsă oarecum între căței și mâțe, două găști aflate în război de la începuturile lumii, n-am putut să nu remarc că între ei, ca și-ntre grupurile de oameni, se nasc simpatii dar și dușmănii ce nu pot fi ținute sub control. Unii dorm împreună cu ceilalți, în timp de alții se ocărăsc prin graiuri numai de ei înțelese. 
   Lăsând deoparte toată satisfacția și bucuria pe care acești tovarăși necuvântători o aduc zi de zi în viețile noastre, orice stăpân știe că fiecare animal de companie vine la pachet cu o responsabilitate uriașă. O perioadă am experimentat și viața la bloc cu animal de companie și cu atât mai multe mi s-au părut sarcinile de îngrijire a tovarășului blănos. Acum, când locuiesc la casă, lucrurile sunt mult mai simple, dar chiar și aici apar uneori probleme ca din senin.
    N-am ales la întâmplare fotografia de mai sus, căci ea este printre puținele în care apare și Cojocel, cățelușul cel mai drag inimii mele, trecut în neființă în urmă cu ceva vreme. Cojocel, spre deosebire de restul puilor pe care i-am crescut, stătea la un loc cu pisicile și devenise, prin urmare, un mixt interesant canino-mâțos. Mai exact, un câine zbârlit și jucăuș, dar alintat și viclean precum o pisică. Marea slăbiciune a lui Cojocel era mâncarea, iar într-o seară a nimerit în punga cu crănțănele, a mâncat-o pe toată și a murit. Așa am învățat una dintre cele mai importante lecții legate de îngrijirea animalelor de companie: supravegherea atentă! 
   Apoi, deși la curte e loc suficient pentru toate lighioanele pământului, problemele din exteriorul curții sunt și ele numeroase. Răutatea vecinilor care pot arunca oricând ceva otrăvit, traficul de pe stradă ce pot suprinde o mâță aflată în tranzit între două grădini, animelele vecinilor, căpușele și alți paraziți luați de prin iarbă, sunt pericolele ce amenință animalul liber crescut la curte. 
    Prietenii mei preferă să ia întotdeauna pui născuți și crescuți la țară sau la curte, pe motiv că au un sistem imunitar de fier și posibilitatea de a atinge vârsta maturității este aproape garantată în cazul lor. Și, întradevăr, mai rare sunt problemele de sănătate ale animalelor de la țară, acestea fiind mai rezistente și mai puțin sensibile la anumite afecțiuni. Ele sunt călite datorită mișcării pe care o fac zi de zi dar și faptului că trec zilnic prin mai multe temperaturi. Ele stau în soare, la umbră, aleargă prin ploaie sau prin ninsoare și nu resimt puternic schimbările de temperatură.


   Însă, ca și animalul de companie de interior, și cel crescut la curte are nevoie de anumite servicii medicale pentru ca traiul său să fie unul fericit. Iar pentru asta a luat naștere Mobile Vet, un alt fel de clinică veterinară pentru că oferă inclusiv un serviciu suplimentar, de ambulanță veterinară. Astfel, indiferent dacă stați la curte sau la bloc și aveți un animăluț bolnav ce nu poate fi transportat la un cabinet, vine repejor ambulanța veterinară și animalului i se oferă îngrijirea de care are nevoie, la domiciliu. Și pentru că sănătatea nu ține cont de oră, iar boala poate lovi pe timp de noapte, serviciul de ambulanță își desfășoară programul non stop, inclusiv în weekend sau de sărbătorile naționale. În secțiunea dedicată ambulanței veterinare (click aici), găsiți toate detaliile de contact pentru a apela la acest serviciu. În privința prețurilor se practică transparența, iar lista completă a lor se află pe site.    În cazul în care nu vorbim despre o urgență iar animalul de companie suferă de o afecțiune mai ușoară ori are nevoie de toaletare, Mobile Vet vă așteaptă și cu un sediu fizic, în sectorul 2, pe strada Doamna Ghica, la numărul 133, tot cu program non-stop. Acolo vi se pune la dispoziție un pachet larg de servicii medicale: consultații, analize medicale, interveții chirurgicale, tratamente, ecografii, radiografii, deparazitări, vaccinări, implantare de microcipuri, eliberare de pașaport UE, dar și de înfrumusețare a necuvântătorului. Special pentru cei cu animăluțe ceva mai năzdrăvane ori agresive, se efectuează toaletarea sub anestezie. Cățelul va fi astfel  tuns și perfect coafat, ca prin somn! Priviți numai la moțata de mai jos cum stă la cosmetizat!2 comentarii:

  1. Si eu stau la tara si stiu cum sta treaba cu vecinii si cu animalele de companie ale fiecaruia... deseori iese scandal din cauza lor! :)) Imi iubesc foarte mult cainii, fac parte din familie! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Lorena, eu am nimerit bine, între doi vecini iubitori de animale. Dar am în preajmă și unii care fac scandal din te miri ce. Te pup!

      Ștergere

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...